NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Trst, Italija - putovanja, aranžmani, atrakcije, hoteli, informacije za turiste, autobusom, automobilom, cene


· Trst, Italija - informacije za turiste

Trst je grad u severnom delu Italije, poznat kao velika pomorska luka i šoping destinacija. Kao pomorska luka, Trst je najznačajniji za privredu kontinentalne Austrije, koja je visoko zavisna od ove luke. U bivšoj Jugoslaviji, Trst je bio poznat kao omiljena šoping destinacija zapadnog sveta, gde su se po povoljnim cenama mogli kupiti modni detalji, obuća i odeća, kojih nije bilo u Jugoslaviji.

trst
Danas je Trst izgubio na značaju kao šoping destinacija, ali i dalje održava šarm primorskog grada. U poslednjim godinama radi se na otvaranju modernih outlet sela i šoping molova, kojima se pokušava vratiti stara slava Trsta.
-    Vreme i klima
Klima u Trstu je umerena i blaga. Leta su umereno topla, a zime umereno hladne, uz veliku količinu padavina u proleće i jesen. Leti su prosečne temperature oko 27 stepeni Celzijusa, a zimi oko 6 stepeni Celzijusa. Jak severoistočni vetar, koji se naziva Bora, često duva u Trstu.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

-    panoramska razgledanja
Panoramsko razgledanje Trsta uglavnom organizuju turističke agencije preko kojih putujete. U razgledanje Trsta možete poći i sami, jer se centar grada može obići i laganom šetnjom i sa odmorima uz osveženje u nekom od bistroa, kafića ili restorana.
-    znamenitosti
Zamak San Giusto – zamak koji u sklopu svog kompleksa ima i hram, crkvu, Rimski trg, javne zgrade, uređen park i javne bašte. Tu su crkva San Giovanni, Capitoline hram, San Michele al Carnale, komemorativni park žrtvama Prvom svetskog rata...
Stari grad Trst (Città Vecchia) – predstavlja pravu znamenitost Trsta. Male kamene ulice sa karakterističnim srednjevekovnim kućama su nešto što ne treba propustiti kada ste u Trstu.
Pećine – u italijanskoj regiji kojoj pripada Trst postoje 24 pećine, od čega je 10 u okolini Trsta. Najveća je svakako Grotta Gigante pećina, koja predstavlja znamenitost okoline Trsta.
Austrijska četvrt – Polovina grada Trsta je sagrađena u vremenu Austrougarske dominacije ovim delom Evrope. Zbog toga je veliki broj građevina u popularnoj Austrijskoj četvrti Trsta rađen u baroknom i neoklasičnom stilu, poput onih u Beču. Najpopularniji deo u ovoj oblasti grada je Piazza Unità (Trg Ujedinjenja), koji predstavlja najveći trg na otvorenom moru.
Svetionik pobede ili Kuća pobede (Il Faro della Vittoria) – simbol grada koji je služio kako za pomoć brodovima pri navigaciji u zalivu Trsta, tako i kao spomenik palim žrtvama u Prvom Svetskom ratu.
Rimsko pozorište – sagrađeno je verovatno oko 30 godina pre nove ere pod pokroviteljstvom Imperatora Oktavijusa. Nalazi se u blizini mora, a pretpostavlja se da je njegova gradnja unapređivana tokom vekova koji su sledili.
Arco di Riccardo – Rimska kapija iz 33 godine nove ere, koja se nalazi u Piazzetta Barbacan.
-    palate i hramovi
Katedrala Svetog Justusa
Bazilika Svetog Silvestera koja datira iz 11. veka
Srpska pravoslavna crkva Svetog Trojstva i Svetog  Spiridona – uz Hram Svetog Save na Vračaru, najveća srpska pravoslavna crkva.
Crkva Santa Maria Maggiore
Sinagoga – jedna od najvećih u Evropi. Sagrađena je 1912. godine. Moguće je posetiti je nedeljom i četvrtkom. Posete su moguće isključivo sa vodičem.
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
U Trstu postoji nekoliko muzeja: Muzej Revoltella, Železnički Muzej Trst (sa kolekcijama crteža, modela i pravih vozova), Muzej Risiera di San Sabba (ostataci nacističkog logora u Italiji) i Prorodnjački muzej (Museo di Storia Naturale), sa velikim brojem zooloških, botaničkih, geoloških i paleontoloških zbirki.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

trst slika

-    slobodno vreme

Slobodno vreme turisti u Trstu koriste za šetnje gradom, poseti nekom od obližnjih šoping centara ili uživanju u nekom od ugostiteljskih objekata koji služe italijanske specijalitete.
-    mesta za izlazak
Bistroi, kafei, i jedinstvene pasticerije (Pasticceria) su mesta u koja se najčešće izlazi tokom dana. Neki od najpoznatijih kafea u Trstu su Caffè Torinese,  Caffè Tommaseo i  Caffè San Marco. Najpoznatija i jedna od maloprojnih pasticerija je Caffè Pasticceria Pirona One. Neki od kafea u Trstu su stara i više od 100 godina.
-    noćni provod
Pabovi, noćni klubovi i diskoteke čine noćni život Trsta. Neka mesta za izlazak su stara i preko 100 godina. U njima su svojevremeno održavani balovi, ali danas je reč o modernim i bučnim mestima koja posećuju mladi. Najpopularniji noćni klubovi i diskoteke u Trstu su Caffe Tergesteo, Machiavelli i Viale 39.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Na oko 30 kilometara od Trsta se nalazi međunarodni aerodrom Ronchi dei Legionari. Ovaj aerodrom prima letove iz mnogih zapadnoevropskih gradova. Sa Srbijom nije povezan redovnim avio linijama. Grad je povezan sa aerodromom redovnim linijama autobuskog prevoza.
-    javni prevoz
U Trstu funkcionišu odličan autobuski i železnički prevoz, kako unutar grada, tako i na međugradskom nivou. Javnim prevozom, Trst je povezan sa svim okolnim gradovima, kako u Italiji, tako i u Sloveniji i Austriji.
-    trajekti
Trajekti funkcionišu između Trsta i slovenačkih i hrvatskih primorskih gradova Pirin, Koper i Rovinj. Ovaj prevoz se često koristi za jednodnevne izlete za turiste iz ovih gradova.
-    pešačenje
Pešačenje je najbolji način za razgledanje centralnog dela Trsta. Posebnu atrakciju predstavlja šetnja po starom gradu, koji odiše vremenom prethodnih vekova.

·  Kupovina / Šoping

Trst je poslednjih 40 godina popularan u našoj zemlji kao šoping destinacija. U ranijim godinama je bio popularan zbog tradicionalnih malih radnji i pijaca, ali danas je poznatiji po velikim šoping centrima. U Trstu se najčešće kupuju modni proizvodi, proizvodi od kože i antikviteti. Neka od popularnijih mesta za kupovinu u Trstu i njegovoj okolini su: Palmanova Outlet Village, tržni centar Torri d’Europa i šoping mol Tiara.
Palmanova Outlet Village je najpopularnije mesto za šoping u Trstu i njegovoj okolini. U Palmanova Outlet Village-u je locirano preko 90 prodavnica različitih poznatih italijanskih i evropskih brendova, uglavnom iz sveta mode. Međutim, osim modnih proizvoda – odeće, obuće, akcesoara, parfema, u Palmanova Outlet Village-u možete kupiti i proizvode za kuću, slatkiše... Tu su i restorani i kafići u kojima kupoholičari odmaraju između dobrih kupovina. Popusti u Palmanova Outlet Village su najaktuelnije na kraju sezona, kada dolaze i do 70%. Cene u Palmanova Outlet Village su značajno niže nego u drugim šoping molovima u Trstu i okolini, pa je to omiljeno mesto kupovine kako lokalnog stanovništva, tako i turista.

·  Restorani/Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
Lokalni specijaliteti u Trstu su frambua, putica, titola bruskandoli i grappa. Generalno, lokalna kuhinja Trsta odražava uticaje italijanske, austrijske i slovenačke kuhinje.
U Trstu se služi jedna od posebnih vrsta kapućina – mali kapućino, koji je veoma sličan makiatu, ali sa više pene i mleka. Služi se u staklenim šoljama. Od lokalnih pića je poznato i Terrano vino, potom vino Rosso, vino Malvasia i belo vino Vitovska Garganja.
-    restorani / restorani brze hrane
U Trstu su najpopularniji restorani picerije, koji uprkos svom nazivu imaju mnogo širi meni za goste. Na Trgu ujedinjene Italije se nalazi linija malih pasta restorana i bistroa, koji služe odlične specijalitete. Restoran picerija Al Barattolo, koja se nalazi uz Veliki kanal, je jedan od popularnijih restorana u Trstu zbog kvalitetne hrane i pristojnih cena.

·  Ponude agencija

-    turistički aranžmani
Ponude turističkih agencija za posetu Trstu se mogu grupisati u 3 grupe. Prva grupa aranžmana koje nude Kontiki Travel i Argus podrazumeva posetu Trstu u sklopu putovanja do Venecije, Padove, Lido de Jesolo-a, koje traje nekoliko dana, ali poseta Trstu traje uglavnom jedno popodne. Druga grupa turističkih aranžmana, koje nudi turistička agencija Travellino, su šoping ture do Trsta bez prenoćišta i podrazumevaju prevoz autobusom, slobodno vreme za kupovinu po tržnim centrima u okolini Trsta i povratak u večernjim satima. Treća grupa aranžmana, koje organizuju Fudeks i BG Lucky Travel, podrazumeva posetu Trstu sa prenoćištem. Ova grupa aranžmana uglavnom uključuje dva popodneva i jedno prepodne u Trstu, ali uz samostalno organizovanje razgledanja grada i šopinga, uz minimalnu pomoć vodiča puta.
-    hoteli i hosteli
U Trstu su raspoloživi hoteli i hosteli čije su cene prilagođene svim budžetima. Po nižim cenama smeštaja mogu se naći hosteli i tzv. Bed and Breakfast smeštaji. Hoteli kategorizacija od 2, 3 i ponekad 4 zvezdice su najčešći izbor turista. Najpoznatiji su: Hotel Porta Cavana, Hotel Al Ponte, Hotel Roma i NH Jolly Trieste. Grad ima i jedan hotel visoke kategorizacije – Greif Maria Theresia.

·  Bezbednost / Sigurnost

Obzirom da je reč o pograničnom gradu, Trst je veoma bezbedno mesto, obzirom na mnoštvo policajaca iz pogranične policije u blizini. Retki su problemi sa uličnim džeparošima. Preporučljivo je držati se redovnih mera sigurnosti svoje imovine. Bitno je naglasiti da pažljivo vozite po ulicama Trsta, jer ovde, kao i u celoj Italiji, poštovanje saobraćajnih propisa i pravila bezbedne vožnje nije prioritet vozača.

·  Cene

-    cene smeštaja
Cene smeštaja u hostelima i Bed and Breakfast smeštajima se kreću od 12 do 25 evra dnevno za noćenje sa doručkom. U hotelima sa 2, 3 ili 4 zvezdice, cena smeštaja je od 35 do 130 evra za noćenje sa doručkom, dok je u visokokategorisanom hotelu cena prenoćišta sa doručkom između 120 i 250 evra.
-    cene hrane
Cene obroka se kreću od 2,5 evra za obrok u restoranu brze hrane, do 25 evra za obrok u prosečnom restoranu sa fiksnim menijem.
-    cene pića
Kapućino, kafa ili osvežavajuća pića se mogu dobiti u bistroima, kafićima i restoranima po cenama od 1 do 3 evra. Cena flaše vina je od 6 do 35 evra.
-    cene prevoza
Ukoliko u Trst idete sopstvenim prevozom, imajte u vidu da je potrebno da platite putarinu u Hrvatskoj (oko 15 evra), vinjetu u Sloveniji (oko 15 evra) i putarinu u Italiji, zavisno od puteva koje izaberete do Trsta.
-    ostale cene
Cene turističkih aranžmana domaćih turističkih agencija koji uključuju Trst, se kreću od 40 evra za jednodnevnu šoping turu, do oko 200 evra za višednevno putovanje koje uključuje obilazak nekog od sledećih mesta - Venecije, Padove, Milana, Lido di Jesolo-a, i Trsta.
.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Fakultativne izlete iz Trsta uglavnom organizuju lokalne turističke agencije. Pojedine domaće turističke agencije organizuju kratku posetu Ljubljani u povratku u Srbiju. Fakultativni izleti lokalnih turističkih agencija su orijentisani kako na obližnja turistička mesta u Italiji, tako i na ova u Sloveniji.
Popularni poludnevni izleti i ekskurzije iz Trsta su putovanje do primorskih gradova u Sloveniji – Koper i Piran. Cena ovih poludnevnih izleta je uglavnom od 10-15 evra, ali možete iste organizovati u sopstvenoj režiji ili redovnim autobuskim linijama koje naplaćuju oko 5,5 evra za ovu rutu.
Lokalne turističke agencije organizuju i poludnevni izlet do obližnjeg ostrva Grado, po ceni od 6 evra. Za ljubitelje mora i prirode, ovo je odličan izbor. Tokom letnjih meseci, popularni su fakultativni izleti brodom ili trajektom do hrvatskih turističkih destinacija – Rovinj i Pula.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Najznačajnije obližnje destinacije su Venecija i Ljubljana. Jednodnevni izlet do nekog od ovih gradova je odlična ekskurzija za posetioce Trsta. Na putu do Venecije ćete naići na brojne male farme u kojima možete probati domaća vina ili domaće salame i sireve. One se nalaze duž Rivijere i otvorene su za posetioce.
Grotta Gigante je obližnja znamenitost Trsta i predstavlja najveću pećinu na svetu. Obližnja znamenitost je i pećina Skocjan u Sloveniji. Do ovih znamenitosti se može doći kolima ili autobusom iz Trsta. U samim pećinama su organizovane redovni obilasci sa vodičem.