NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Bled, Slovenija - izleti, aranžmani, atrakcije, hoteli, hosteli,  autobusom, automobilom, last minute, cene


· Bled i Bledsko jezero, Slovenija - informacije za turiste


Bled je grad na severozapadu Slovenije poznat po obližnjem Bledskom jezeru. Ovaj mali gradić predstavlja jednu od najpopularnijih vikend destinacija u Sloveniji, a svoju popularnost je stekao zahvaljujući prelepim pejzažima, divnom Bledskom jezeru i Bledskom ostrvu u sredini jezera sa jedinstvenim Bledskim zamkom na njemu.
bled - bledsko jezero
Bled je poznat kao idealna destinacija za parove, koji ovde dolaze na Medeni mesec. Romantični krajolici, tiha atmosfera i nedirnuta priroda ovog kraja su pravi magnet za turiste.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Turistički paketi i aranžmani organizatora putovanja za Bled uglavnom obuhvataju samo smeštaj u jednom od hotela u gradu Bledu ili pored Bledskog jezera uz sopstveni prevoz putnika, retko uz organizovani prevoz kombijem ili autobusom. Ponude turističkih agencija za putovanje u Bled se pojavljuju uglavnom kao prolećna putovanja, mada je moguće da se organizuje i zimsko putovanje u neki od wellness centara Bleda ili Bledskog jezera. Agencije koje organizuju putovanje u Bled su Oktopod Travel, Filip Travel i Odeon World Travel.
-    hoteli i hosteli
U Bledu postoji nekoliko hotela koji su kategorisani sa 3 do 5 zvezdica. Hotele možete i samostalno rezervisati online, ali su često ponude turističkih agencija povoljnije od samostalnog bukiranja hotela. Hotel Savica, hotel Park i hotel Golf se nalaze u gradu Bled, dok se Grand Hotel Toplice nalazi na samoj obali jezera Bled.
-    first minute ponude
Obzirom da Bled i Bledsko jezero nisu izrazito sezonske turističke destinacije, kao i da turističke agencije ne organizuju ili retko organizuju prevoz do Bleda, retko se mogu naći first minute ponude za putovanje do Bleda.
-    last minute ponude
Iz istih razloga zbog kojih su retke first minute ponude, i last minute ponude turističkih agencija su jako retke. Bled i Bledsko jezero su kao vikend destinacije zahtevne po pitanju utrošenog vremena putovanja iz Srbije, pa je i ponuda turističkih agencija u Srbiji za ovu turističku destinaciju dosta ograničena.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

-    panoramska razgledanja
Bled je mali grad sa 5.250 stanovnika, pa je panoramsko razgledanje grada i jezera najbolje obaviti šetajući. Ukoliko želite, možete se voziti „pletnom“ – tradicionalnim slovenačkim brodićem, iz koga ćete imati odličnu priliku za panoramsko razgledanje sa jezera.
-    znamenitosti
Bledsko jezero – najveća turistička atrakcija Bleda.
Bledsko ostrvo se nalazi na sredini jezera i predstavlja jedino ostrvo u Sloveniji. Na njemu se nalazi crkva koja ga čini jednim od najromantičnijih mesta u ovom delu Evrope.
Crkva na ostrvu je iz XVII veka i poznata je po svom zvonu želja. Postoji legenda da muž koji svoju novu suprugu ponese uz 99 stepenika do crkve imaće srećan brak a zvonjavom zvona želja ostvariće se želje bračnog para. Ova legenda je i jedan od razloga zbog kojih je Bled dobio epitet savršene destinacije za Medeni mesec.
-    palate i hramovi
Bledski zamak iz XI veka, koji je tokom vekova menjao svoju funkciju, te je bio verski objekat, rezidencija plemića, sedište regionalnog Trećeg Rajha... predstavlja još jednu znamenitost Bleda i Bledskog jezera. Bledski zamak se nalazi na visokoj litici pored jezera i pored svoje lepote, pruža turistima najbolji pogled na Bledsko jezero sa ostrvom.
-    parkovi

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

bled zimi-    slobodno vreme
Slobodno vreme na Bledu se provodi u šetnjama gradom, netaknutom prirodom oko jezera, u posetama Bledskom zamku, vožnji do ostrva tradicionalnim brodićima „pletna“ i poseti crkvi na Bledskom ostrvu.
-    mesta za izlazak
Bled nema puno mesta za izlazak. U gradu vam je raspoloživo desetak restorana, kafića, barova i poslastičarnica, u kojima možete probati neki od brojnih lokalnih kulinarskih specijaliteta.

·  Saobraćaj i prevoz

-    autobusom / automobilom
Najveći broj putnika za dolazak u Bled koristi sopstveni prevoz automobilom. Ovo zbog toga, što je mali broj raspoloživih međunarodnih autobuskih linija do Bleda. Ali to ne treba da vas obeshrabri, obzirom da ćete samo pomoću putokaza u Sloveniji jako lako doći do Bleda.
-    pešačenje
Najbolji način da istinski doživite lepote netaknute prirode Bleda, Bledskog jezera sa ostrvom, predivnih šuma Julijskih Alpa, je šetajući. Bled sa okolinom ima razvijenu mrežu pešačkih staza, koje su napravljene baš tako da turisti mogu videti dragulje ove turističke destinacije Slovenije.

·  Kupovina / Šoping

Kako je Bled malo mesto sa akcentom na prirodne lepote, relaksaciju, zdrav život i romantiku, mali je broj prodavnica, pa samim tim neće biti previše interesantan kupoholičarima. Međutim, blizina Maribora i Ljubljane, kao dve najbolje šoping destinacije u Sloveniji, čini Bled odličnim odmorom nakon dobrog šopinga u ovim gradovima.

·  Restorani/Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
Bled je poznat po posebnoj vrsti slovenačke krempite koja se naziva keremšnita ili kremna rezina. Obavezno probajte ovaj specijalitet u nekoj od lokalnih poslastičarnica tokom posete Bledu.
-    restorani/restorani brze hrane
Bled ima niz malih, tipičnih slovenačkih restorana, koji služe kako uobičajene evropske menije, tako i specifične specijalitete slovenačke kuhinje. U nekom od njih po pristupačnim cenama možete probati neko od jela koja do sada niste.

·  Bezbednost/Sigurnost

Bled i Bledsko jezero su izolovana i mirna mesta, sa visokim stepenom sigurnosti turista. U ovom kraju je stopa kriminala gotovo jednaka nuli. Uprkos ovoj statistici, preporuka je da poštujete osnovna pravila bezbednog putovanja i na taj način zaštitite sebe. Poštujte sva ograničenja na znakovima oko jezera, kako ne biste ugrozili svoju sigurnost.

·  Običaji

Slovenački jezik je zvanični jezik u Sloveniji, ali ćete u Bledu zbog broja turista moći da komunicirate sa domaćinima i na „srpsko-hrvatskom“ jeziku, kao i na engleskom, nemačkom, francuskom ili čak i mađarskom jeziku.
Zvanična valuta plaćanja u Sloveniji je evro i sva plaćanja se vrše u ovoj valuti. Najveći deo ugostiteljskih objekata u Bledu prima platne i kreditne kartice (Visa, MasterCard), a u gradu se nalazi i par bankomata preko kojih možete podići novac sa kartica.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Obzirom na to da je Slovenija mala zemlja, većina drugih turističkih destinacija se nalazi na maloj udaljenosti. Ukoliko ste u Bled doputovali automobilom, neće vam biti problem da posetite i neku od slovenačkih termi ili neki od slovenačkih gradova.
Svakako preporuka je da posetite Ljubljanu ili Maribor, kao reprezentativne slovenačke gradove. U slovenačkim termama, osim relaksacije u wellness i spa tretmanima, moći ćete da uživate i u mnogim drugim zabavnim sadržajima, koji su prilagođeni kako za odrasle, tako i za decu.