NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Venecija - putovanje, aranžmani, atrakcije, hoteli, hosteli, autobusom, first minute, last minute, cene


· Venecija, Italija - informacije za turiste

Venecija je glavni grad italijanske pokrajine Veneto i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija sveta. Poznata je i pod nazivima Grad vode, Nevesta Mora, Grad Mostova, Kraljica Jadrana, ali karakteristično je da su mnoga druge svetske destinacije dobijale alternativne nazive po Veneciji – npr. El Guna u Egiptu se naziva i Egipatskom Venecijom.
venecija arhitektura


U svakom slučaju, Venecija je jedinstveno mesto za putovanje i jedna od najinteresantnijih destinacija sveta. Očuvala je isti izgled koji je imala i pre šest vekova. Iako je turistički promovisana, zadržala je svoj stari šarm i izgled.
Venecija se nalazi na 118 malih ostrva međusobno spojenih mostićima, a koje razdvajaju morski kanali. Stotine katedrala, crkava, muzeja i ostalih arhitektonskih dragulja proteklih vekova su ono što Veneciju čini jedinstvenim mestom na kome kao da je vreme stalo.
-    regioni/okruzi
Iako Venecija na prvi pogled ne izgleda kao veliki grad, to je samo pogrešan prvi utisak. Locirana na 118 ostrvaca, Veneciju čini veći broj okruga, koji se nazivaju Sestieri. Neki od važnijih delova grada su: San Marco (centralni deo gde se nalaze najveće znamenitosti Venecije), Castello, Cannaregio, Santa Croce, San Polo, Dorsoduro, Isola Della Giudecca, Murano, San Francesco del Deserto, Lido di Venecia i Burano.

-    Vreme i klima

U Veneciji vlada subtropska klima. Vreme tokom letnjih meseci često može biti izuzetno toplo, dok je zimi umereno hladno. Najviše temperature u Veneciji su u julu i avgustu, oko 28 stepeni Celzijusa, dok su najniže u decembru i januaru, oko 7 stepeni Celzijusa. Smatra se da je najbolje vreme za posetu Veneciji mart, kada se jutarnja i maksimalna dnevna temperatura kreću od 5 do 15 stepeni Celzijusa. Poseta Veneciji tokom leta se može pretvoriti u pakao za turiste – osim što su neverovatne gužve u gradu zbog ogromnog broja turista, često ima puno komaraca i drugih insekata, koji mogu biti jako iritantni. Uz to, velike vrućine često prati visoka vlažnost vazduha, pa se ponekad stiče utisak da se u gradu otežano diše.
Venecija ima problema sa nivoom mora u pojedinim periodima. Ovaj problem je poznat pod nazivom Acqua alta. Nivo mora se podiže do stepena da poplavi značajan deo grada, što je poslednjih godina takođe postala atrakcija. Podizanje nivoa mora do poplava traje obično nekoliko sati, pa turisti, posebno oni koji su smešteni u Veneciji, ovakve pojave fotografišu, jer je reč o jedinstvenom fenomenu.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Venecija se pojavljuje u ponudama turističkih agencija kao zasebno putovanje autobusom, ali češće u kombinaciji sa nekim obližnjim turističkim destinacijama – Lido di Jesolo, Verona, Milano, Padova ili Trst. Uglavnom je reč o višednevnim putovanjima sa autobuskim prevozom i obezbeđenim brodskim prevozom do Trga Svetog Marka. Kao svetski poznata turistička destinacija, Venecija se pojavljuje u ponudama svih ozbiljnijih turističkih agencija u Srbiji.
-    hoteli i hosteli
U Veneciji postoji dosta hotela i hostela, mada su cene smeštaja obično značajno visoke, pa su ovi smeštaji rezervisani za turiste sa dubljim džepom. U ponudi domaćih turističkih agencija gotovo i da nema smeštaja u bilo kom smeštajnom kapacitetu u Veneciji.
Zbog visokih cena, najčešća jeftinija alternativa je smeštaj u hotelima neke od okolnih turističkih destinacija. Među njima dominiraju letnje turističke destinacije, koje zbog sezonskog karaktera poslovanja, nude jako niske cene smeštaja u prolećnom periodu, kada je vrhunac sezone posetama Veneciji.
-    apartmani
Zbog interkontinentalne popularnosti Venecije, u okolnim turističkim destinacijama, ali i ostalim naseljenim mestima, mogu se iznajmiti apartmani, pansioni i sobe. Kako u Veneciji postoji manjak smeštajnih kapaciteta, osim hotela i hostela, gotovo i da nema drugih pansionskih smeštaja. Ukoliko imate na raspolaganju vozilo, smeštaj u nekom od okolnih gradova ili sela može biti veoma dobra opcija.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

-    panoramska razgledanja
v
Iako ne odaje takav utisak, Venecija je izuzetno veliki grad. Za najjednostavniju šetnju u jednom pravcu, bez utroška vremena za obilazak izdvojenih ostrva, potrebno vam je najmanje 3-4 sata bez većih zadržavanja kod znamenitosti Venecije.
Panoramski obilazak Venecije je moguć na dva načina: brodićem (linije javnog prevoza - vaporetti ili gondola) i pešaka. Ukoliko razgledate Veneciju brodićem javnog prevoza (tzv. vaporetti), bez izlazaka za razgledanje turističkih atrakcija Venecije, dosta ćete propustiti. Panoramsko razgledanje iz gondole može biti značajno skupa, jer su gondole predviđene za kratke rute, uglavnom oko Trga Svetog Marka (San Marco square). Preostaje razgledanje pešaka, laganom ili intenzivnom šetnjom, kao najbolji oblik doživljavanja Venecije. Dobra opcija panoramskog razgledanja je kombinacija korišćenja brodskih linija javnog prevoza i pešačenja i to tako da se javnim prevozom dovezete do određene tačke, prošetate i pogledate znamenitosti u tom delu, vratite se u javni prevoz do sledeće tačke i tako ponovo.
Ukoliko Veneciju obilazite u aranžmanu turističke agencije, panoramsko razgledanje pešice obuhvata vožnju brodom do trga Svetog Marka i razgledanje najvažnijih turističkih atrakcija – trg Svetog Marka, Bazilike, mosta Rialto, Duždeve Palate, mosta Uzdisaja i usputnih znamenitosti. Potom se posetiocima ostavlja slobodno vreme za obilaske od nekoliko sati.
-    znamenitosti
Venecija je jedna od turističkih destinacija sveta gde je gotovo svaka pojedinačna građevina sama po sebi turistička atrakcija i znamenitost grada. Teško je napraviti jedinstvenu selekciju najpoznatijih venecijanskih znamenitosti, ali ovde izdvajamo sledeće:
Trg Svetog Marka (San Marco Square) – centralni trg Venecije na kome se nalaze i najpoznatije znamenitosti i turističke atrakcije Venecije.
Duždeva Palata (Doge’s Palace ili Palazzo Ducale) – najvažnija zgrada Mletačke republike, koja je menjala svoju namenu tokom istorije. Ovde se nalazio zatvor u kome je ležao Kazanova, kancelarije gradske administracije i mnoge druge službe. Poseban deo palate je krovna konstrukcija.
Zvonik Svetog Marka (toranj sa zvonom na vrhu Svetog Marka) – današnji zvonik je replika srušenog, originalnog zvonika. Ulaz i odlazak na vrh ove znamenitosti daje mogućnost prelepog pogleda na najveći deo Venecije. Pripremite se da oko 45 minuta čekate na ulaz u ovu turističku atrakciju Venecije.
Most Rialto (Ponte di Rialto) predstavlja simbol Venecije i jedan od najstarijih mostova u gradu. U sadašnjem obliku sagrađen je u XVI veku i zamenio je drveni most koji se prethodno srušio. Ovaj most u svojoj priči nosi istoriju dugu 800 godina.
-    palate i hramovi
Crkve, bazilike, katedrale i sinagoge su zaštitni znak Venecije. Gotovo na svakih par stotina metara naići ćete na neki verski objekat koji oduzima dah svojom lepotom. Ulaz u većinu ovih objekata je besplatan. Najpoznatiji hram u Veneciji je svakako Bazilika Svetog Marka, koja se nalazi na Trgu Svetog Marka.
Crkva Svetog Marka ili Bazilika Svetog Marka (Basilica di San Marco) – nalazi se uz Duždevu Palatu i predstavlja najveću crkvu u Veneciji. Veoma bogato ukrašena i oslikana, ova crkva iz X veka je i danas u svom originalnom izdanju.
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Slično verskim objektima, muzeji, galerija, pozorišta i opere su takođe zaštitni znak ovog grada kulture. Najpoznatiji muzej u Veneciji je Muzej Corerr, u kome je najinteresantnija zbirka globusa iz XVI veka. Ostali značajniji muzeji, pozorišta i galerije u Veneciji su: Jevrejski muzej (Museo Ebraico), Teatro La Fenice, Mocenigo Palace, Palazzo Venier dei Leoni, Ca’ Pesaro, Ca’ Rezzonico, Galleria dell’Accademia di Venezia...

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

Slobodno vreme u Veneciji turisti provode u laganim šetnjama gradom, posetama mnogobrojnim znamenitostima, muzejima, festivalima, ostalim dešavanjima u gradu. Mnogobrojni bistroi, kafići i restorani u gradu pružaju jedinstvenu priliku posetiocima da uživaju u srednjevekovnoj atmosferi ovog grada, koji bez kompromisa predstavlja unikatnu vrednost savremene civilizacije. Noćni život u Veneciji je ograničen na mirna i tiha mesta, a ukoliko želite nešto življi provod, preporuka je da posetite neko od okolnih turističkih mesta.

·  Saobraćaj i prevoz

U Veneciji je jedino dozvoljeno sredstvo prevoza brod. U gradu funkcioniše javni prevoz – vaporetti, koji čine brodići sa stanicama na par stotina metara i koji su najčešći prevoz za turiste. Kretanje po ostrvima Venecije je moguće isključivo pešaka.
Za dolazak do Venecije se koriste ili međugradski brodovi ili voz, koji saobraća iz obližnjeg grada – Mestre. Najčešće turisti koji sopstvenim prevozom dolaze u Veneciju, parkiraju svoje vozilo u Mestreu, a potom vozom dolaze do Venecije.

·  Kupovina / Šoping

U Veneciji su locirana predstavništva gotovo svih svetskih brendova. Prodavnice su male, uklopljene u srednjevekovni ambijent, ali su cene obično mnogo modernijeg karaktera. Nije moguće izdvojiti proizvode koji dominiraju u prodaji prodavnica u Veneciji, ali može se primetiti da su najbrojnije modne prodavnice.

·  Restorani / Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
Pica, špageti, paste, riblji specijaliteti i ostali italijanski specijaliteti predstavljaju i lokalne specijalitete Venecije. Svakom od ovih specijaliteta dodaje se posebna vrednost po venecijanskim receptima.
-    restorani/restorani brze hrane
U Veneciji posluju stotine klasičnih restorana, nacionalnih restorana i restorana brze hrane. Zavisno od raspoloživog vremena, turisti biraju neki od restorana koji se nalaze gotovo na svakom koraku. Obzirom da se Venecija često posećuje u jednom danu, restorani brze hrane i picerije su veoma popularni, jer nude obroke u hodu, koji turistima ne oduzimaju vreme za obilazak Venecije.

·  Bezbednost / Sigurnost

Venecija je bezbedan grad i u samom gradu su izuzetno retki nasilni napadi ili ozbiljnija kriminalna dela. Ono što jeste realan problem Venecije su džeparoši i prevaranti. U prvom slučaju, najčešće se dešava neprimetno uzimanje vrednosti iz torbi ili džepova turista, dok u drugom možete naići na prodavce falsifikovanih ulaznica za turističke atrakcije i znamenitosti, kao i falsifikovanih karata za javni prevoz. Da biste se zaštitili od ovoga, preporuka je da karte za javni prevoz kupite u kioscima jasno označenim za prodaju ovih karata, kao i da sve akcesoare koje nosite sa sobom držite zatvorene i ispred sebe.

·  Cene

-    cene hrane
Zavisno od restorana koji izaberete, cena ručka sa fiksnog menija se kreće od 8 do 30 evra.
-    cene pića
Cene pića u bistroima, kafićima i barovima se kreću od 2 do 5 evra, za vina i žestoka pića često i više. Ukoliko kupujete piće za konzumiranje u hodu, u nekom od kioska, cene su od 1 do 3 evra. Ubedljivo najskuplje je na pristaništu gde veliko pivo košta 8 evra.
-    cene prevoza
Ukoliko sopstvenim prevozom dolazite do obližnjeg Mestrea, biće vam potreban parking, koji se naplaćuje oko 1 evro po satu.
Cena prevoza vozom od Mestrea do Venecije je 2,3 evra za povratnu kartu.
Cena karte za brodiće javnog prevoza u Veneciji se kreću od 1,5 do 6 evra, zavisno od rute i broja vožnji tokom dana.
-    cene ulaznica za atrakcije
Cena ulaznice u Duždevu palatu je 16 evra, za decu i stare 10 evra. Sa ulaznicom za Duždevu palatu možete ući u još nekoliko značajnijih muzeja u Veneciji.
Cena ulaznice na vidikovac tornja sa zvonikom na Trgu Svetog Marka je 8 evra. Ulaznica za Muzej Corerr je 14 evra i obuhvata ulaz u Duždevu palatu i još par poznatijih muzeja Venecije.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Zbog visokih cena smeštaja u samoj Veneciji, najčešće se Venecija javlja kao fakultativni izlet ili jednodnevno putovanje iz nekog od okolnih turističkih mesta. Ukoliko vaš aranžman obuhvata samo posetu Veneciji, fakultativni izleti turističkih agencija će obuhvatiti poludnevni izlet do ostrva Lido ili posetu nekoj od obližnjih letnjih turističkih destinacija, najčešće Lido di Jesolo.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
U blizini Venecije se nalaze brojne turističke destinacije – tu je nekoliko letnjih odmarališta – Lido di Jesolo, Caorle; više city break destinacija – Verona, Milano, Mestre, ali i šoping destinacija – npr. Trst.
-    Plaže u okolini
U blizini Venecije se nalazi dosta letnjih turističkih destinacija sa prelepim uređenim peščanim plažama. Dva mesta koja se izdvajaju po lepo uređenim plažama su Lido di Jesolo i Caorle.