NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Morahalom, Mađarska - banja Eržebet, aranžmani, atrakcije, hoteli, hosteli,  autobusom,  automobilom, cene


· Morahalom, Mađarska - informacije za turiste

Morahalom je grad u Mađarskoj na samo par kilometara od granice sa Srbijom i na oko 20 kilometara od Segedina. Ovo mesto je poznato po banji Eržabet (Erzsebet furdo), koja predstavlja popularni regionalni spa i wellness centar.
morahalom

Kako u gradiću nema drugih turističkih atrakcija, sva popularnost mesta je zasnovana na ovoj banji. Zbog povezivanja banje Eržabet sa Morahalomom, često se o ovom gradu govori kao o banji – Morahalom banja.
-    vreme i klima
U Morahalomu vladi umereno kontinentalna klima, sa toplim letima i hladnim zimama, uz nešto manju količinu padavina tokom godine. Prosečna letnja temperatura je oko 26 stepeni Celzijusa, a zimska oko 0.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

-    znamenitosti
Jedina znamenitost Morahaloma je banja Eržabet (Erzsebet furdo). Ova banja ima 22 bazena ukupne površine oko 2.200 kvadratnih metara, otvorenih i zatvorenih, saune, solarijum, vodene tobogane i druge zabavne sadržaje. Tokom proleća, leta i jeseni otvoreni su svi bazeni, dok su tokom zime obično otvorena 6 zatvorena i 2 otvorena bazena. Banja u Morahalomu ima kako medicinske, tako i zabavne sadržaje.
Lekoviti bazeni u banji se pune vodom sa dubine od 660 metara, sa temperaturom od oko 39 stepeni Celzijusovih. Ova lekovita voda je bogata alkali hloridima i prvenstveno je lekovita kod reume, oboljenja kičme i nekih ginekoloških problema.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Osim što možete izabrati neki od 22 bazena, različite temperature vode i uživati u kupanju, svoje slobodno vreme možete utrošiti i na neki od zabavnih sadržaja. Banja Eržabet vam može ponuditi saune, solarijume, vodene tobogane, aroma terapiju, akvarobik, teretanu i fitnes programe. Tu su i sadržaji za decu.
-    mesta za izlazak
Obzirom da je Morahalom malo mesto, nema bitnijim mesta za izlazak i za noćni provod. Ukoliko ste više dana u Morahalomu, možete otići do Segedina ili Subotice, koji imaju mnogo bogatije sadržaje.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Najbliži veći aerodrom Segedinu je u Budimpešti, pa isključivo turisti iz udaljenijih zemalja (Skandinavija, zapadna Evropa), koriste avionski prevoz za dolazak u Segedin. U samom Segedinu postoji mali aerodrom, koji ne može prihvatiti avione avio kompanija, već samo sportske i privatne.
-    autobusom / automobilom
Do Morahaloma se iz Srbije putuje automobilom ili autobusom, kako zbog blizine grada Srbiji, tako i zbog toga što je najbliži veći aerodrom u Budimpešti. Obzirom da je Morahalom samo 6 kilometara udaljen od granice sa Srbijom i da se ne koristi autoput, pa samim tim nema potrebe da kupujete mađarsku vinjetu, putovanje sopstvenim automobilom je odlična opcija.
Turističke agencije obezbeđuju prevoz autobusom ili kombijem do Morahaloma i kasnije do Segedina, ukoliko je uključen u putovanje, tako da je i ovo odlična opcija za prevoz, ako se ima u vidu da vam prevoz po gradovima nije preko potreban u Morahalomu i Segedinu. Putovanje autobusom od Beograda do Morahaloma traje oko 3,5 sata, a iz Novog Sada do Morahaloma oko 2,5 sata. Dužina putovanja najvećim delom zavisi od zadržavanja na granici Mađarske i Srbije.
-    pešačenje
Morahalom je mali grad, sa svega 6.000 stanovnika i svoju turističku popularnost zasniva na banji Eržabet. Zbog toga, u gradu ne postoji javni prevoz, niti je on potreban, obzirom da osim banje Eržabet nema drugih turističkih atrakcija vrednih posete. Znatiželjni turisti mogu laganom šetnjom obići ovo mesto pešačeći za oko pola sata.

·  Kupovina / Šoping

Kupovina i šoping nisu značajni u ponudi Morahaloma. Osim nekoliko prodavnica u banjskom kompleksu, nema drugih značajnijih objekata za kupovinu, ali do meke šopinga – Segedina, bićete daleko samo oko 20 kilometara, pa vam put neće oduzeti puno vremena da biste obišli neke od brojnih šoping molova i tržnih centara.

·  Restorani/Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
U restoranu banjskog kompleksa možete probati sekelji gulaš ili neko jelo sa pik salamom. Ovo su lokalni specijaliteti, koje vredi probati tokom izleta u banji u Morahalomu.
-    restorani/restorani brze hrane
U okviru banje Eržabet postoji čarda u kojoj možete probati neki od mnogobrojnih mađarskih nacionalnih specijaliteta, koji su uglavnom bazirani na paprikama i ribi. U hotelu Colloseum u okviru banjskog kompleksa postoji restoran sa veoma raznolikim jelima u meniju.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Morahalom se u ponudama turističkih agencija pojavljuje uglavnom kao jednodnevni izlet koji često uključuje i posetu Segedinu i tamošnjim tržnim centrima. Izuzetno celokupni jednodnevni izlet u Morahalomu se organizuje bez posete Segedinu. Turistički aranžmani uključuju prevoz do Morahaloma (i Segedina), dok se ulaznica za banju Eržabet plaća posebno. Cena turističkog aranžmana bez ulaznice za banju se kreće od 1.300 do 1.700 dinara. Turističke agencije koje organizuju jednodnevni izlet u Morahalom su: Coral Travel, Odeon World Travel, Olympic Travel, Travellino, Maestral i druge lokalne turističke agencije. Pored jednodnevnih izleta u Morahalom, povremeno se organizuju vikend putovanja koja uključuju prenoćište u nekom od hotela u ili u okolini Morahaloma.
-    hoteli i hosteli
U Morahalomu i okolini postoji samo par hotela i hostela. U okviru banjskog kompleksa u Morahalomu postoji luksuzni hotel Colloseum sa četiri zvezdice, koji u svom sastavu ima 77 soba. Nešto su brojniji apartmani, pansioni i vikendice za izdavanje. Mnogo veći izbor smeštajnih kapaciteta postoji u Subotici ili Segedinu, pa turisti često prenoće u nekom od ovih obližnjih gradova, a tokom dana uživaju u banji u Morahalomu.
-    first minute ponude
Iako turističke agencije ne daju posebno izdvojene first minute ponude za putovanje u Morahalom, često se na sajtovima grupnih kupovina mogu naći ponude za putovanje mesec dana unapred gde su uštede do 30% u odnosu na redovne cene.
-    last minute ponude
Organizatori putovanja organizuju putovanje u banju u Morahalomu uglavnom kao vikend putovanje ili jednodnevni izlet tokom vikenda. Kako se ovi aranžmani organizuju tokom cele godine, povremeno se može naići na last minute ponude koje nude cene za oko 10% niže od redovnih.

·  Bezbednost/Sigurnost

Morahalom je malo mesto i smatra se potpuno bezbednim za turiste. Jako je važno da unutar banje u Morahalomu poštujete ograničenja u korišćenju sadržaja.

·  Cene

-    cene smeštaja
Cene smeštaja se kreću od 20 evra za prenoćište sa doručkom u pansionima i apartmanima do 100 evra za noćenje sa doručkom u hotelu sa 4 zvezdice.
-    cene hrane
Ručak u čardi u okviru banje se kreće od 15 do 40 evra po osobi.
-    cene ulaznica za atrakcije
Cena ulaznice za banju Eržabet se kreće od 1.000 do 1.750 mađarskih forinti, što je od 3,5 do 6 evra. Cena ulaznice za banju Eržabet zavisi od veličine grupe i starosne strukture turista.

·  Običaji

Mađarski je zvanični službeni jezik u Morahalomu, ali zbog broja stranih turista zaposleni u banji Eržabet često sasvim dobro govore engleski, nemački, pa ponekad i srpski jezik. Valuta plaćanja u Mađarskoj je mađarska forinta (HUF) i sva plaćanja se vrše u forintama. Okvirni kurs mađarske forinte prema evru (EUR) je 300 mađarskih forinti za jedan evro, ali je reč o fluktuirajućem kursu koji se menja uglavnom do 10% u oba smera.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Obzirom da je reč o jednodnevnom izletu ili vikend destinaciji, turističke agencije ne organizuju fakultativne izlete za posetioce Morahaloma. Izuzetno kod vikend putovanja, koje obuhvata prenoćište u Morahalomu, turističke agencije nude fakultativni izlet do Segedina, gde turiste vode u šoping molove ovog grada.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Najbliže turističke destinacije Morahalomu su Segedin u Mađarskoj i Subotica u Srbiji. Turisti iz zapadne Evrope uglavnom tokom svojih odmora u Morahalomu posećuju i neku od ove dve destinacije.