NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Segedin, Mađarska - izlet, aranžmani, atrakcije, hoteli, hosteli,  autobusom,  first minute, last minute, cene


· Segedin, Mađarska - informacije za turiste

Segedin je grad sa oko 170.000 stanovnika u jugoistočnoj Mađarskoj, vrlo blizu granice sa Srbijom, na oko 170 kilometara udaljenosti od Budimpešte. Nalazi se na ušću reke Moriš u Tisu i predstavlja najveći grad na reci Tisa.
segedin spomenik

Segedin je lociran u središtu Panonske nizije i karakterističan je po velikom broju sunčanih dana tokom godine, zbog čega se često i naziva Gradom sunca. Po veličini, Segedin je treći najveći grad u Mađarskoj.
-    vreme i klima
Segedin ima klimu karakterističnu za prelazak iz okeanske u kontinentalnu klimu. Vreme u Segedinu karakterišu vruća leta, hladne zime i mala količina padavina. Tokom letnjih meseci, prosečna temperatura u Segedinu se kreće oko 20 stepeni Celzijusa, a tokom zimskih meseci oko 0.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Segedin je zbog svoje blizine Srbiji jedna od najpopularnijih vikend destinacija za srpske turiste. Turističke agencije uglavnom organizuju jednodnevne izlete u Segedin ili vikend putovanje sa jednim prenoćištem u Segedinu. Velike turističke agencije nemaju previše interesa za ovom destinacijom, pa turističke aranžmane možete naći kod manjih i lokalnih organizatora putovanja: Odeon World Travel, Olympic Travel, Magelan Travel Agency, Sab Travel, Calypso Tours, Fudeks, Stalis Tours... Cene jednodnevnih izleta se kreću od 1.200 do 1.500 dinara.
-    hoteli i hosteli
U Segedinu postoji oko 17 hotela, 2 hostela, 17 pansiona, 7 objekata apartmana... Hoteli su različite kategorizacije i prilagođeni svim budžetima. Hosteli su veoma popularan smeštajni kapacitet u Segedinu, posebno za šoping turiste. Zavisno od tipa sobe u hostelu, cene su veoma različite. Obzirom da turisti najčešće Segedin posećuju u jednom ili dva dana, smeštajni kapaciteti nikada nisu prebukirani.
-    last minute ponude
Last minute ponude za Segedin su jako popularne, obzirom da turističke agencije organizuju jednodnevne izlete ili vikend putovanja, pa nije potrebno posebno planiranje putovanja u Segedin. Kod last minute ponuda turističke agencije nude oko 10% popusta na redovne cene aranžmana.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

Tisa u Segedinu-    panoramska razgledanja
Panoramsko razgledanje Segerina obično podrazumeva posetu glavnom trgu (Sečenji), Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Zavetnoj crkvi, katedrali Dom ter, Reekovoj palati, novoj sinagogi i Gradskoj kući. Ovo su ujedno i najveće turističke atrakcije Segedina.
Gradski trgovi Sečenji, Karaš, Dugonics, Arad i Klauzal su mesto na kome turisti mogu kroz posetu muzejima, spomenicima i tipičnim nacionalnim kućama upoznati mađarsku istoriju.
-    znamenitosti
Karaš (Kárász) ulica - centralna ulica grada.
Ulična muzika – linija statua koja se prostire od Karaš ulice do trga Dugonics.
Trg Sečenji (Széchenyi) – karakterističan po velikom broju statua znamenitih ličnosti mađarske istorije. Na ovom trgu se nalazi i statua Svetog Stefana.
Ušće reke Moriš u Tisu i sama reka Tisa su prelepi pejzaži na obodu Segedina, koje vredi videti.
Kapija heroja – nalazi se na trgu Arad i posvećena je poginulim u Prvom svetskom ratu.
Zsótér kuća, Kárász kuća i Vajda kuća su karakteristični arhitektonski podvizi u mađarskoj istoriji. Ove kuće su pripadale bogatim porodicama, a danas predstavljaju trag istorije koji je Mađarima jako značajan.
Aquapolis Segedin – odličan akva park u Segedinu, koji nudi puno zabave za sve uzraste.
Anna banja (Anna fürdő) – banja otvorena u centru Segedina još u XIX veku. Nudi posetiocima kupanje u više bazena različite temperature vode, sauna tretmane i konzumiranje lekovite vode. Sa izvornom temperaturom vode od 52 stepena Celzijusa i ogromnom količinom minerala ova voda se preporučuje za kupanje radi eliminisanja bolova u mišićima, kostima i hroničnog artritisa.
-    palate i hramovi
Dom ter katedrala – centralna katedrala, jedna od najlepših u Mađarskoj.
Srpska pravoslavna crkva u Segedinu je jedna od atrakcija popularna među srpskim turistima.
Segedinska nova sinagoga – još jedan od objekata raskošne arhitekture grada. Nova sinagoga je pravljena od mermera iz Jerusalima i akacije iz doline Nila.
Reekova (Reök) palata i Grof palata predstavljaju najlepše stare građevine (u potpunosti očuvane) u Segedinu.
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Ferenc Mora muzej – stalna postavka radova poznatih mađarskih slikara.
-    parkovi
Bašta Stefania – mesto na kome možete videti nekoliko retkih vrsta drveća. Nalazi se u okviru Bišopove palate.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

segedin iz vazduha-    slobodno vreme
Pored šopinga i razgledanja znamenitosti Segedina, posetioci Segedina se mogu kupati u čuvenoj Anna banji, koja se nalazi u centru grada.
U Segedinu se tokom godine održava veliki broj festivala, koje možete posetiti i tako ispuniti svoje slobodno vreme. Raspored festivala je posebno zgusnut u prolećnom i letnjem periodu, a najpoznatiji su Segedinski festival mladih (muzički festival), Festival drame na otvorenom, Međunarodni riblji festival, Festival segedinške paprike, Jesenji festival muzeja, Festival bundeva, Dani mađarskog slikarstva...
-    mesta za izlazak
U gradskom jezgru i u šoping centrima postoji veliki broj restorana i kafića, gde možete doručkovati, ručati ili se jednostavno opustiti uz neko piće.
-    noćni provod
Segedin je univerzitetski grad, te zbog velikog broja studenata, veliki je i broj noćnih klubova. Noćni život u Segedinu spada među najboljim u Mađarskoj. Najpoznatiji noćni klubovi i diskoteke su: Retro, Sing-Sing, Jate Klub i GinTronic.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Najbliži veći aerodrom Segedinu je u Budimpešti, pa isključivo turisti iz udaljenijih zemalja (Skandinavija, zapadna Evropa), koriste avionski prevoz za dolazak u Segedin. U samom Segedinu postoji mali aerodrom, koji ne može prihvatiti avione avio kompanija, već samo sportske i privatne.
-    autobusom / automobilom
Srpski turisti Segedin posećuju isključivo autobusom ili automobilom, jer je najbliži aerodrom u Budimpešti. Turističke agencije obezbeđuju autobuski prevoz do Segedina, koji se kasnije koristi i u samom panoramskom razgledanju grada.
Ukoliko putujete sopstvenim automobilom, nemojte zaboraviti da kupite vinjetu odmah po ulasku u Mađarsku, ukoliko planirate da koristite autoput više od prvog skretanja za Segedin, jer su kazne za neposedovanje iste veoma visoke. Ukoliko odmah po ulasku u Mađarsku skrenete sa auto-puta za Segedin, nije vam neophodna vinjeta.
-    taksi
Taksi u Segedinu je prilično jeftino sredstvo prevoza, ali vodite računa da taksista uključi taksimetar kada krene. Ako to ne uradi opomenite ga. Mnogi srpski turisti koriste taksi za prevoz do granice sa Srbijom, a potom se priključuju organizovanom prevozu turističke agencije autobusom. Ovo rade zbog toga, što se turističke agencije ne zadržavaju na mađarskoj granici radi povraćaja poreza (Tax Free), što mnogim putnicima ne odgovara. Cena taksija od Segedina do granice je od 15 do 20 evra.
-    javni prevoz
Javni prevoz u Segedinu obuhvata autobuse, tramvaje i trolejbuse. Karta za javni prevoz nije odvojena za različite vidove prevoza i važi za sve tri vrste.
-    pešačenje
Obzirom na veličinu Segedina, za obilazak centralnog gradskog jezgra, u kome se nalazi i najveći broj znamenitosti i turističkih atrakcija, najbolji način je lagana šetnja.

·  Kupovina / Šoping

Segedin je u Srbiji sinonim za šoping i kupovinu! Turisti u Segedinu najčešće kupuju, garderobu, obuću, kozmetiku, nakit, predmete za kućnu upotrebu, ali i kućne aparate i tehničku robu. Najveći i najpopularniji šoping mol je Arkad, a manje posećeni, ali ne i lošiji su Metro, Auchan i Praktiker. Od hipermarketa i supermarketa popularni su Tesco i Cora. Segedin ima još nekoliko tržnih centara i specijalizovanih tržnih centara (Aldi, OBI, Sever, Spar), u koje turističke agencije ne organizuju put, ali koje možete samostalno posetiti, jer po ponudi i cenama često mogu nadmašiti najpopularnije tržne centre.

·  Restorani/Hrana i piće

Mađarska je poznata kao veliki proizvođač paprika, pa je većina mađarskih nacionalnih jela bazirana na paprici.
-    lokalni specijaliteti
Lokalni segedinski specijaliteti su riblja supa sa Ostrva veštica, Sekelji gulaš i Pik salama. U Segedinu postoji čak i muzej koji je posvećen paprici i specijalitetu Pik salama.
-    restorani/restorani brze hrane
U gotovo svim restoranima, osim nacionalne kuhinje drugih zemalja, se služi Sekelji gulaš, pa je preporučljivo probati ga. Pik salama se može kupiti u restoranima brze hrane po prihvatljivim cenama. U Segedinu su prisutni i svetski lanci restorana brze hrane – Burger King i McDonald’s.
Najpoznatija poslastičarnica u gradu, ali i mnogo šire, je Virág, koja predstavlja nezaobilazno mesto za turiste sladokusce.
Segedin je poznat po nacionalnim mađarskim restoranima u kojima se pripremaju riblji specijaliteti. U gradu ih ima mnogo i preporuka je izabrati jedan i probati nešto od lokalnih specijaliteta. Među najpoznatijim nacionalnim mađarskim restoranima su Taverna Gulyas, Horizont, Kiskörössy Halászcsárda i Fehértói Halászcsárda.

·  Bezbednost/Sigurnost

Segedin je siguran grad za turiste. Kriminal i vandalizam su na nivou svakog drugog evropskog grada ove veličine. Možete slobodno šetati ulicama Segedina u bilo koje doba dana i noći, bez brige da ćete se izgubiti jer su sve ulice odlično povezane. Jedini problem mogu napraviti grupe mladih u kasnim noćnim satima, kada se vraćaju iz noćnih klubova i diskoteka, ali ovo je retkost.

·  Cene

-    cene smeštaja
Cene smeštaja variraju i kreću se od oko 15 evra za smeštaj u hostelima i pansionima do 90 evra u hotelima sa 4 zvezdice. Segedin nema hotele sa 5 zvezdica.
-    cene hrane
U restoranima brze hrane, cena obroka se kreće od 300 do 1000 mađarskih forinti (1 do 3,5 evra), dok je u nešto boljim nacionalnim restoranima obrok od 3.000 do 7.000 mađarskih forinti (10 - 25 evra).
-    cene prevoza
Cena dnevne karte za javni prevoz u Segedinu je 310 mađarskih forinti (oko 1 evro), ako je kupite u kioscima. Ukoliko je kupujete kod vozača, cena karte je 400 mađarskih forinti.
-    ostale cene
Cene ulaznica za Aquapolis Segedin se kreću od 1.500 forinti do 4.300 forinti dnevno, zavisno od starosti posetioca i da li se kupuje ulaznica za radne dane ili vikend. Postoji mogućnost kupovine različitih sezonskih karata za akva park u Segedinu.
Cene ulaznica za noćne klubove i diskoteke se kreću od 500 do 1000 mađarskih forinti (1,5 do 3,5 evra) zavisno od dana tokom nedelje.

·  Običaji

Mađarski je službeni jezik u Segedinu, ali zbog broja turista koji dolaze iz Srbije, u prodavnicama šoping centara sa pojedinim prodavcima ćete moći da se sporazumete i na srpskom.
Valuta u Mađarskoj je mađarska forinta (HUF) i sva plaćanja, osim kupovine vinjete na graničnom prelazu se vrše u forintama. Približan kurs mađarske forinte prema evru (EUR) je 300 mađarskih forinti za jedan evro.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Segedin je popularan kao vikend destinacija i turističke agancije u Srbiji uglavnom ne organizuju fakultativne izlete za posetioce. Turističke agencije udaljenijih zemalja za svoje putnike obično organizuju fakultativne izlete do Budimpešte ili Subotice.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Morahalom je grad sa popularnom banjom Eržabet na oko 20 kilometara od Segedina. Jednodnevni izlet u Morahalom je još jedna od popularnih tura za turiste iz Srbije. Nudi više od 20 zatvorenih i otvorenih bazena, sve prateće wellnes i spa usluge, saune i povoljne cene tokom cele godine.
Subotica je takođe popularna turistička destinacija Segedinu. Iako se nalazi u Srbiji i zahteva prelaz preko granice, veliki broj turista iz Segedina je obilazi u jednodnevnim izletima.
-    Izletišta u okolini
Thermálfürdő je manja banja na obodu Segedina. Nudi posetiocima kupanje u nekoliko bazena sa različitim temperaturama vode.