NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Temišvar, Rumunija - putovanja, aranžmani, atrakcije, hoteli, informacije za turiste, autobusom, automobilom, last minute, cene


•  Temišvar, Rumunija - informacije za turiste

Temišvar je najveći grad Banata i treći najveći grad u Rumuniji. Predstavlja kulturni, ekonomski i obrazovni centar zapadne Rumunije. Često je poznat i kao „Mali Beč“, jer je vreme u kome je pripadao Habzburškoj monarhiji ostavilo trag jedinstvenom arhitekturom koja je očuvana u centru grada.
temisvr centar grada zimi nocu

Temišvar je popularna turistička destinacija za jednodnevne izlete, produžene vikende, vikend aranžmane i kao usputna tačka za druga putovanja turista iz okolnih gradova i država. Turisti posećuju Temišvar prvenstveno zbog njegove jedinstvene arhitekture i istorije, ali i zbog dobrog šopinga u gradskom tržnom centru.
-    vreme i klima
Temišvar ima umerenu klimu sa prosečnim temperaturama leti oko 22 stepena Celzijusa i prosečnim zimskim temperaturama oko  2 stepena Celzijusa.

•  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Turističke agencije uglavnom organizuju vikend putovanja ili izlete u Temišvar autobusom. Razlog tome je i ograničena turistička ponuda ovog grada. Izleti se sastoje iz prevoza autobusom do Temišvara, panoramskog razgledanja grada, slobodnog vremena za razgledanje, posete Julius molu i prevoza u Srbiju. Autobuski prevoz kreće uglavnom iz Beograda sa prikupljanjem putnika u Novom Sadu. Zbog malog broja organizovanih putovanja u Temišvar, first minte i last minute ponude gotovo i da ne postoje.
Cene jednodnevnog izleta u Temišvar koji nude domaće turističke agencije se kreću od 10 evra do 25 evra. Turističke agencije koje organizuju vikend putovanja i izlete u Temišvar su Plana Tours, Lavli Travel, El Greco Travel Club i druge lokalne turističke agencije.
-    hoteli i hosteli
Temišvar ima najveći broj smeštajnih kapaciteta u hotelima i pansionima. Pansioni u Temišvaru su uglavnom u sklopu privatnih kuća na izdvojenim spratovima. Cene smeštaja u ovim pansionima su veoma povoljne.
U Temišvaru postoji nekoliko hotela i svi se nalaze u centralnim delovima grada. Hoteli su različitih kategorizacija i cene u najvećoj meri zavise od toga.
•  Bezbednost/Sigurnost
Temišvar je, generalno, bezbedan grad. Iako ćete čak i u centralnim delovima videti napuštene građevine, ruine, pa čak i poluporušene građevine, koje uveče izgledaju veoma sablasno, nemate razloga da strahujete za svoju bezbednost. U svakom slučaju, redovne mere opreza od džeparoša i obijača parkiranih automobila treba sprovoditi – ne ostavljajte vredne stvari u parkiranom automobilu, novac držite na više različitih mesta kod sebe.

•  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

temisvar grad-    panoramska razgledanja
Panoramsko razgledanje grada i njegovih znamenitosti obuhvata staro gradsko jezgro grada. Temišvar ima tri glavna trga: Trg ujedinjenja, Trg pobede i Trg slobode, koji i čine staro gradsko jezgro grada. Obzirom na veličinu gradskog jezgra, panoramsko razgledanje Temišvara se obavlja pešaka ili biciklom.
Turističke agencije i organizatori izleta u Temišvar uobičajeno u sklopu programa organizuju panoramsko razgledanje znamenitosti grada: Srpska Saborna crkva, tri glavna trga Temišvara, Bastion Marije Terezije, Gradska opera, Dvorac Hunjadi Janoša, kip vučice koja doji Romula i Rema.
-    znamenitosti
Tri glavna gradska trga: Trg ujedinjenja, Trg slobode i Trg pobede.
Trg ujedinjenja je verovatno i najlepši trg u Temišvaru. Predstavlja stari centar grada. Na ogromnoj popločanoj površini nalazi se mnoštvo kafića sa baštama, a okružuje ih katolička crkva, Barokna palata i Srpska Pravoslavna Saborna crkva.
Trg slobode je najmanji trg i na njemu se nalazi manji park sa fontanom i spomenikom, kao i stara zgrada gradske uprave.
Trg pobede je simbol rumunske revolucije protiv diktatora Čaučeskua. Na trgu se nalazi katedrala, Gradska opera Temišvara,zgrada filharmonije, zgrada opštinske uprave, Muzej Banata i još nekoliko zgrada iz XIX veka.
Bastion Marije Terezije iz XVIII veka
-    palate i hramovi
Srpska Pravoslavna Saborna crkva
Barokna palata, koja je nekada bila sedište Srpske Vojvodine
Dvorac Hunjadi Janoša (Sibinjanin Janka)
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Gradska opera Temišvara
Nacionalni teatar
Muzej Banata
-    parkovi
Temišvar je poznat i kao Grad parkova. Najpoznatiji su Botanički par (najlepši park Temišvara), Park Ruža, Centralni park i Dečiji park. U Temišvaru se nalazi više manjih gradskih parkova koji su locirani u centru grada, a koji nude posetiocima tihu i opuštajuću atmosferu.

•  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Slobodno vreme u Temišvaru turisti koriste za šetnju po centru grada ili za kupovinu u šoping molu - Julius Mol (Iulius Mall Timisoara). Na Trgu pobede, koji predstavlja i najpopularniju tačku za turiste se nalaze Gradska opera, Nacionalni teatar i još nekoliko značajnih istorijsko-kulturnih spomenika, koji su označeni turističkim info tablama, na kojima možete pročitati kratku istoriju zdanja na engleskom i rumunskom jeziku.
-    mesta za izlazak
Temišvar ima veliki broj kafića, barova i restorana brze hrane, koji su koncentrisani u centru grada. Tokom proleća, leta i jeseni, možete uživati u baštama ovih kafića na glavnim trgovima grada ili pored gradskih parkova.
-    noćni provod
Kao univerzitetski grad, Temišvar okuplja veliki broj studenata. Zahvaljujući njima u gradu postoji veliko broj noćnih klubova i diskoteka u kojima noću vlada odlična atmosfera i koji će vam pružiti odličnu zabavu do ranih jutarnjih sati.

•  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Grad opslužuje Trajan Vuja međunarodni aerodrom (Traian Vuia International Airport), koji je drugi najveći aerodrom u Rumuniji. Ovaj aerodrom koriste mnogobrojne niskobudžetne avio kompanije, pa  povremeno turisti iz Srbije koriste linije ovog aerodroma za svoj put na druge destinacije. Zbog blizine Temišvara većem delu Srbije, turisti iz Srbije ne koriste avionski prevoz za svoj dolazak u Temišvar.
-    autobusom / automobilom
Najveći broj turista iz Srbije u Temišvar dolazi u sopstvenoj režiji – automobilom. U gradu imate dovoljno parking mesta, a najveći besplatni parking u Temišvaru je parking tržnog centra Julius Mol, koji se nalazi blizu centra grada. Temišvar je od Beograda udaljen 150 kilometara i potrebno je oko dva i po sata vožnje.
Ukoliko Temišvar posećujete u aranžmanu turističke agencije, biće vam obezbeđen autobuski prevoz do Temišvara i za panoramsko razgledanje grada. Potom se autobus parkira u blizini nekog od glavnih trgova grada ili Julius mola, a putnici imaju slobodno vreme za obilazak i šoping.
-    javni prevoz
Javni prevoz u Temišvaru čini 10 tramvajskih linija, 8 trolejbuskih linija i 20 autobuskih linija. Deo grada koji je atraktivan za turiste nije naročito pokriven linijama javnog prevoza, pa se ovaj vid prevoza slabo i koristi.
-    taksi
U Temišvaru ima dovoljno taksi vozila i možete ih zaustaviti bilo gde na ulici. Insistirajte da vozač uključi taksimetar i nemojte pregovarati sa njim oko cene.
-    pešačenje
Šetnja centrom grada i popularnim trgovima u Temišvaru je najbolji način za panoramsko razgledanje grada i upoznavanje sa njegovom istorijom. Gotovo sve turističke atrakcije se nalaze u samom centru, pa vam neće biti potrebno više od 2 sata lagane šetnje da ih sve obiđete.

•  Kupovina / Šoping

Veliki broj turista iz Srbije posećuje Temišvar radi šopinga. Srce kupovine u Temišvaru je tržni centar (shopping mall) Julius Mol (Iulius Mall Timisoara). Ovaj šoping mol se ne razlikuje bitnije od beogradskog Ušća ili Delta City-ja ni po cenama ni po veličini, ali je popularan kao alternativa beogradskim šoping molovima. Cene u Julius Molu su veoma slične cenama u srpskim tržnim centrima.
Pored standardnih brendiranih prodavnica koje se nalaze i u beogradskim tržnim centrima: Adidas, Nike, Bershka, Accessorize, C&A, Timberland, Calzedonia, Deichman, mogu se naći i pojedine brendirane prodavnice manje ili srednje popularnosti.

•  Cene

U Rumuniji se kao valuta plaćanja koristi lej. Razmenu evra ili neke druge konvertibilne valute u lej možete izvršiti na benzinskim stanicama i u menjačnicama.
-    cene smeštaja
Bez obzira da li birate hotel ili pansion, najniža cena prenoćišta u temišvarskim smeštajima je oko 25 evra, a u hotelima od 30-100 evra zavisno od kategorizacije.
-    cene hrane
Cene hrane u Temišvaru su na nivou cena u Srbiji. Najjeftinija je hrana u marketima, potom u restoranima brze hrane, dok je nešto skuplja u malo boljim restoranima. U restoranima brze hrane možete kupiti sendvič za 1 do 1,5 evra, dok je obrok u restoranu od 10-35 evra. U Temišvaru postoje restorani svetskih lanaca brze hrane – McDonald’s i Burger King, gde možete računati na standarne cene i kvalitet obroka.
-    cene pića
Cene pića se kreću od 0,5 evra u marketima za sokove od 0,5 litra, do 2 evra u boljim kafićima u centru grada.  Cena kafe u kafićima i restoranima brze hrane je oko jednog evra.
-    cene prevoza
Ukoliko samostalno organizujete prevoz automobilom, potrebno je da kupite vinjetu odmah po ulasku u Rumuniju. Cena vinjete koja vam je potrebna za jednodnevni izlet ili vikend je oko 3 evra.
Cena lokalnog javnog prevoza je 2 leja, odnosno, 0,6 evra za kartu koja obezbeđuje tri vožnje autobusom ili 1 lej, odnosno, 0,3 evra za kartu koja obezbeđuje jednu vožnju autobusom, trolejbusom ili tramvajem.
Cena taksija je između 10 i 20 leja, odnosno od 3 do 6 evra za bilo koji deo grada.
-    ostale cene
Svakako najvažnije, za one koji putuju radi šopinga u Temišvar, su cene odeće, obuće i akcesoara u tržnom centru. Možda je to razočaravajuće za većinu posetioca Temišvara, ali i ove cene se ne razlikuju bitnije od cena u Srbiji i srpskim šoping molovima.

•  Običaji

Jezik komunikacije u Temišvaru je rumunski. Razočaravajuće je da se svi strani jezici veoma slabo govore u Temišvaru. Čak i engleski jezik retko ko razume. Zbog toga bi bilo dobro da naučite online bar neke osnovne reči i rečenice na rumunskom jeziku. U suprotnom ćete morati da se sporazumevate mimikom sa lokalnim stanovništvom.
Valuta plaćanja u Rumuniji i Temišvaru je lej (RON). Okvirni kurs rumunskog leja prema evru je 3 za 1. Sva plaćanja se vrše uglavnom u lejima. Raspoloživi su vam bankomati u centralnim gradskim ulicama i u bankama, a većina trgovina u centru grada prihvata platne i kreditne kartice (Visa, MasterCard).