NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Hurgada, Egipat - leto, aranžmani, atrakcije, hoteli, avionom, first minute, last minute, cene, informacije


· Hurgada, Egipat - informacije za turiste

Hurgada je druga najpopularnija turistička destinacija Egipta, nakon Šarm el Šeika. Hurgada se nalazi na zapadnoj obali Crvenog mora i uživa popularnost, kako zbog toplog azurno plavog mora, niza visoko kategorizovanih hotela i resorta, tako i zbog verovatno najlepšeg podvodnog sveta korala i egzotičnih podvodnih vrsta Crvenog mora.
hurgada panoramska slika

-    regioni/okruzi
Hurgada je podeljena na tri gradske celine: Dakar – stari centar, Sakala – centar grada i Memša – novi turistički centar.
-    vreme i klima
Hurgadu karakteriše subtropska pustinjska klima sa prosečnim temperaturama blizu 30 stepeni Celzijusa od aprila do oktobra. Često temperature leti prelaze i 40 stepeni Celzijusa. Čest lagan vetar u Hurgadi ostavlja utisak da su temperature niže nego što realno jesu.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Aranžmani turističkih agencija obuhvataju avionski prevoz i smeštaj na bazi izabrane usluge (polupansion ili all inclusive) u hotelu ili resortu u Hurgadi. Kada doputujete u Hurgadu, turističke agencije će vam ponuditi različite fakultativne izlete, a komunikaciju i satnicu polazaka sa turističkom agencijom tj. vodičem ćete obavljati preko oglasne table hotela.
-    hoteli i hosteli
Hurgada ima stotine hotela i resorta, koji su svojom ponudom i kategorizacijom prilagođeni svakom budžetu. Iako to nije pravilo, posebno ne za visokokategorizovane hotele, često hoteli u Egiptu ne odražavaju komfor koji nude svojom kategorizacijom. To posebno važi za hotele u kontinentalnom delu Egipta. Tako hoteli sa 3 ili 4 zvezdice, realno pripadaju grupi hotela kategorizovanih sa 2 zvezdice u Evropi ili Americi.
-    first minute ponude
Organizatori putovanja često oglašavaju first minute ponude za Hurgadu, koji su za oko 20% jeftinije od redovnih, ali uglavnom zahtevaju plaćanje 50 do 100% iznosa aranžmana odmah. U vremenu nakon nemira u Egiptu, cene aranžmana za Egipat su drastično jeftiniji, pa često first minute ponude gube na značaju.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

Najveća turistička atrakcija Hurgade je podvodni svet, koji se može posmatrati na dnevnim snorkling i ronilačkim ekskurzijama. U blizini Hurgade se nalazi više od sto mesta za ronjenje. Dnevne izlete, fakultativne izlete i ekskurzije do obližnjih mesta za ronjenje organizuju domaće turističke agencije, ali i lokalne egipatske.
-    panoramska razgledanja
Većina turističkih agencija u sklopu aranžmana uključuje panoramsko razgledanje grada autobusom koje traje oko sat vremena.
-    palate i hramovi
Gradska džamija u Hurgadi predstavlja znamenitost grada, ali ulaz turistima nije dozvoljen.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

hurgada plaza
-    slobodno vreme

Turisti najveći deo slobodnog vremena u Hurgadi provode na plažama, uživajući u programima animatora, suncu i toplom moru.
-    mesta za izlazak
U Hurgadi postoji veliki broj kafića i restorana, među njima i oni iz svetskih lanaca restorana – McDonald’s, Burger King i sl. Ipak, tokom dana turisti najčešće koriste usluge barova i kafića na plažama, obzirom da se život u Hurgadi do zalaska sunca odvija na plažama.
-    noćni provod
Hurgada nudi noćni provod u nekoliko noćnih klubova i diskoteka u centru grada i u privatnim noćnim klubovima hotela i resorta. Među najpopularnijim mestima za noćne izlaske su Hard Rock Cafe i Candy.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Svi strani turisti u Hurgadu dolaze avionom, koristeći međunarodni aerodrom Hurgada. Aerodrom je od svih delova grada udaljen oko 20-30 minuta vožnje autobusom.
-    taksi
Taksisti se mogu naći na svakom koraku u Hurgadi. Gotovo da nema mesta na kome ćete više od par minuta pored ulice čekati da naiđe taksi. Uz to, cene taksi usluga su veoma niske. Može se reći da je ovo bez konkurencije najzastupljeniji način prevoza u gradu za turiste. Veoma je važno da se vozačem dogovorite cenu prevoza pre polaska. Imajte u vidu da je cenkanje nezaobilazan običaj i u ovom slučaju.
-    javni prevoz
U Hurgadi nema javnog prevoza, ali su brojni popularni beli kombiji, koji po izuzetno niskim cenama vrše funkciju javnog prevoza. Ipak, turisti preferiraju korišćenje taksi vozila, a kombije koristi lokalno stanovništvo.

·  Kupovina / Šoping

Hurgada ima bezbroj prodavnica koje prodaju najrazličitiju robu. Osnovni savet kod šopinga u Hurgadi je da se na više mesta raspitate oko cene robe koju želite da kupite i da se iscrpljujuće cenkate sa prodavcem, jer tako možete višestruko umanjiti cenu. Ukoliko kupujete više proizvoda, cena se može umanjiti i do 4 puta cenkanjem.
U većim resortima u Hurgadi, koji ponekad predstavljaju grad u gradu, nalazi se takođe niz prodavnica koje nude različite proizvode, ali su u njima cene po pravilu uvek više.

·  Bezbednost / Sigurnost

Hurgada je veoma bezbedan grad. Najveće opasnosti za turiste se vezuju za prodaju robe po nerealno visokim cenama i kod konverzije novca van banaka. Da biste se zaštitili od ovih opasnosti preporuka je da se detaljno raspitate o visini cena u više prodavnica, kao i iscrpljujuće cenkanje sa prodavcem. Konverziju novca vršite isključivo u bankama, koje su brojne u Hurgadi.
Radi svoje sigurnosti, preporučljivo je da uvek koristite kreme za sunčanje sa jakim zaštitnim faktorom, jer blagi vetar, koji gotovo uvek postoji u Hurgadi, često ostavlja utisak turistima da Sunce nije toliko jako, pa se javljaju problemi sa kožom zbog prevelike izloženosti Suncu.

·  Cene

-    cene smeštaja
Cene smeštaja u hotelima i resortima su različite i najvećim delom zavise od kategorizacije. Cene pojedinačnih rezervacija u hotelima su značajno više od ponuda organizatora putovanja. Prosečna cena za noćenje sa doručkom u hotelima sa 4 ili 5 zvezdica iznosi oko 40 evra.
-    cene hrane
Cene u restoranima su od 2 do 15 evra po obroku, zavisno od izbora restorana. Cene hrane u marketima su na nivou cena u Srbiji. Cena cigareta su slične cenama u Srbiji.
-    cene pića
Cene pića u marketima su slične cenama u Srbiji. Cena flaširane vode – oko 0,5 evra, cena sokova u flašama od 2 litra – oko 1 evra.
-    cene prevoza
Taksi je vrlo jeftin u Hurgadi i iznosi manje od 1 evra po kilometru. Kao i kod svih drugih roba u Egiptu, morate pregovarati sa vozačem o ceni.
-    ostale cene
Cena vize (naknade za boravak) za Egipat, koju plaćate po pristizanju na aerodrom, iznosi 15 američkih dolara u protivvrednosti. Na mestima plaćanja su i menjačnice, pa neće biti problem konvertovati bilo koju konvertibilnu valutu.
Cene cigareta u Hurgadi su na nivou cena cigareta u Srbiji – od 1,5 do 2,5 evra po kutiji cigareta.

·  Običaji

U Hurgadi su zastupljeni nešto konzervativniji stavovi oko odevanja, te je preporučljivo poštovati sledeće:
1.    muškarci ne bi trebalo da šetaju bez majice na ulici
2.    žene bi trebalo na ulici da odećom pokriju ramena i kolena
U Egiptu i Hurgadi zvanična valuta plaćanja je egipatska funta (EGP). Iako se zvanično samo egipatska funta prima kao sredstvo plaćanja, realnost je da ćete najveći deo fakultativnih izleta i ekskurzija u okolne destinacije kod lokalnih turističkih agencija moći da platite u evrima ili dolarima, a često i u samim prodavnicama proizvode možete platiti evrima ili dolarima. Razmenu evra ili dolara u egipatske funte možete obaviti u bankama i menjačnicama ili i u hotelima. Pre polaska na put se raspitajte oko kursa ovih valuta, a od vodiča zahtevajte da vas uputi na mesto gde se dobija najpovoljniji kurs pri konverziji.
U Hurgadi je mali broj mesta gde se prihvataju platne i kreditne kartice. Gotovinu sa kartice možete podići na nekom od bankomata, koji se nalaze u okviru poslovnica banaka.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Fakultativni izleti turističkih agencija za turiste u Hurgadi obuhvataju: autobuske ekskurzije i posete Kairu, Luksoru, Dolini kraljeva. Organizatori fakultativnih izleta nude i posetu Rajskim ostrvima, dnevna ekskurzija ronjenja ili snorklinga. Osim posete Rajskim ostrvima, gde vam nije potrebno značajno znanje engleskog jezika, kod ostalih ekskurzija možete izabrati organizaciju lokalnih turističkih agencija ili turističke agencije u čijem ste aranžmanu. Imajući u vidu da posete Kairu, Luksoru i Dolini kraljeva treba da vam dočaraju veoma bogatu istoriju Egipta i da je za to potrebno jako dobro razumeti vodiča, preporuka je da izaberete domaću agenciju sa vodičem koji će pričati na srpskom jeziku, iako su ti izleti nešto skuplji. Kada su u pitanju Rajska ostrva, jeftiniji aranžmani lokalnih turističkih agencija imaju prednost, jer je dovoljno znati osnove engleskog jezika.
Interesantan je i poludnevni izlet do tzv. Lovely Islands – ostrva koja se pojavljuju tokom dana, a tokom noći nestaju u moru. Prepuna su školjki, a prizor „nestajanja ostrva“ je nešto što treba doživeti.

-    Obližnje znamenitosti i destinacije

Obližnje turističke destinacije su El Guna (El Gouna) i Šarm el Naga (Sharm el Nuga). Prva destinacija je poznata i kao egipatska Venecija, a druga predstavlja nacionalni podvodni park magičnih korala i egzotičnih riba. Obilazak ovih turističkih destinacija možete organizovati kao dnevni izlet preko lokalnih turističkih agencija ili domaće turističke agencije preko koje posećujete Hurgadu. Obilazak preko lokalnih turističkih agencija je jeftiniji, a obzirom da je znanje engleskog jezika manje bitno kod ovih izleta, nema razloga da njih ne izaberete.
-    Plaže u okolini
Sve plaže u Hurgadi su privatne i u vlasništvu lokalnih hotela i resorta. Gosti hotela i resorta koriste ove plaže besplatno, dok ih ostali posetioci plaćaju. Sve plaže u Hurgadi su peščane.
Jedna od najpopularnijih plaža u Hurgadi je Dream Beach u vlasništvu hotela Elysee. Na plažama su uglavnom animatori, koji će organizovati različite vrste zabave za goste – sportska takmičenja, aquabic, jutarnje istezanje, ples i sl.