NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Parga, Grčka - leto, aranžmani, atrakcije, informacije o destinaciji, hoteli,  smeštaj


Parga, Grčka - informacije za turiste

U Grčkoj, na obali Jonskog mora nalazi se Parga, gradić izmedju Igoumenitsa i Preveze, gradova u regiji Epir. U Pargi se nalazi istorijski dvorac sa kog se gleda na ceo grad i na plažu. U blizini centra Parge nalazi se Krioneri plaža, zapadno od grada, iza dvorca, prostire se Valtos plaža  dok je četiri kilometra dalje, zapadno od grada, plaža Lichnos.  Uprkos svojoj antičkoj lepoti, Parga je relativno novo turističko mesto i broj stranih turista je manji nego u atraktivnijim gradovim Grčke ali i ona postepeno postaje sve popularnija među turistima a posebno u jeku sezone, u julu i avgustu mesecu. U ovom gradu osetićete istinsku grčku kulturu.
parga pogled na plažu

Kako do Parge?

Postoje samo dva načina da se stigne do Parge, autobusom i brodom. Postoji nekoliko dnevnih autobuskih linija od Preveze i Igoumentisa, dok se sa Krfa dolazi brodom. Ukoliko stižete čarter letom, u blzini Preveze nalazi se aerodrom te od Preveze možete turističkim autobusom. Ukoliko putujete na Krf, do Parge možete doći trajektom od Igoumentisa, a zatim taksijem do Parge. Od kako je izgradjen autoput većina putnika  u Pargu dolaze kroz Solun, koji je na oko 3 sata udaljenosti autoputem.

Obilazak


Parga je veoma mali grad tako da nema potrebe za prevoznim sredstvima kako bi se razgledao ceo grad. Ako krenete u šetnju imajte u vidu da su temperature leti veoma visoke. Grad možete razgledati i iz čamaca koji veoma često kruže blizu plaža Lichnos i Valtos. Za obilazak okoline parge možete iznajmiti auto ili skuter.

Znamenitosti/ Turističke atrakcije

Stara Grčka tvrđava koja potiče čak iz četrnaestog veka,  razdvaja centar grada od Valtos plaže. Ukoliko prošetate ovom oblasti, duž zidova tvrđave videćete panoramu Parge, od istočnog dela grada do plaže kao i zapadnu stranu grada.  S obzirom da su neki delovi tvrđave u lošijem stanju, zidine su veoma strme i nisu zaštićene pa budite pažljivi prilikom obilaska. Možete naići i na zmije ali ukoliko pratite staze ne bi trebalo da ih sretnete.
Stepenice koje vode do dvorca, sa mnogo starih građevina i malih prodavnica odaju pravu atmosferu grada koji odiše prošlošću.
Iznad Parge prolazi Tourkopazaro put sa prelepim pogledom na Valtos plažu, na kule Vlachema manastira i Paxos i Antipaxos. Zapadno od Valtos plaže nalazi se dvorac „Ali Pasha“ dok se oko grada nalaze brda i na njima skoro 100 malih crkava. Ukoliko u centru grada kupite mapu Parge i upustite se u šetnju po okolnim voćnjacima i šumama preplavljenim maslinovim drvećem, lako ćete se vratiti u grad.
Postoje mnogi organizovani turistički izleti, možete ići brodom do Krfa i Paksosa i Antipaksosa ali ih morate rezervisati.

Hrana, restorani

- „Castello“ restoran služi internacionalnu hranu u veoma romantičnoj atmosferi
- „Zorba“ je lokalni restoran blizu luke i pored tradicionalne hrane služi i picu. Otvoren je tokom cele godine.
- „Kastro“ je restoran na brdima u neposrednoj blizini tvrđave gde se služi međunarodna kuhinja ali je veoma posećen u večernjim časovima pa se može desiti da duže čekate na mesto i obrok. 
 - „Sakis“ je porodični restoran sa tradicionalnom grčkom kuhinjom i veoma povoljnim cenama. Nalazi se u blizini kapije zamka Parga Venecian.
- „Bachos“ je restoran gde se takođe čeka u redu da bi se ušlo unutra, ali služi odlučnu hranu i prelepo je servirana. Nalazi se u južnom delu pristaništa kod plaže Krioneri.
U gradu ćete naći i mnoge druge restorane uključujući i kineski restoran.

Smeštaj u Pargi

Ovde pogledajte više o smeštaju na Pargi

„Bizantio“ hotel i apartmani na Valtos plaži posluje od 1987. godine.

„Christina“ studio i apartmani nalaze se u mirnom delu Pare i nude pogled na more i ostrvo kao i na osvetljeni dvorac.

„Parga Princes“ hotel, desno od Valtos plaže, sa pogledom na otvoreno more kao i na ostrva Paksos i Atipaksosa, osvetljen dvorac, pruža prelep prizor zalaska sunca.

„Vila Ira“ u Pargi je veoma čista i uredna kuća u samom gradu, deset minuta hoda od luke i 25 minuta od plaže Valtos. U neposredoj blizini nalaze se supermarketi, pekare. Sve sobe su klimatizovane i svakodnevno se čiste.

„Lichnos Beach! je jedan od najboljih hotela u Pargi, na Sunshini plaži.

„Vila Katarina“ nalazi se na trista metara od centra Parge, u mirnom kraju okruženim maslinovim drvećem.

„La Scala“ je smeštena na maloj padini i u tihoj atmosferi maslinjaka možete pobeći od vreve svakodnevnog života. Nudi 15 studia i apartmana.