NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Kalelja, Španija - leto, aranžmani, atrakcije, hoteli, hosteli,  autobusom, avionom, first minute, last minute, cene


· Kalelja, Španija - informacije za turiste

Kalelja je turistička destinacija u Španiji, u regiji Kosta Maresme de Barselona (Costa Maresme de Barcelona), locirana odmah do poznatije regije Kosta Brava (Costa Brava). Sa oko 18.300 stanovnika, Kalelja može gotovo isti broj turista da primi leti, kada je i vrhunac turističke sezone. Uz Ljoret de Mar, Kalelja je jedno od omiljenih španskih letovališta, koje posećuju turisti iz Srbije.
kalelja spanija more

Kaleljaje tipično špansko letovalište sa velikim peščanim plažama, nizom hotela uz plaže, malim, lepo uređenim parkovima u gradu, starim delom grada u kamenu i novim delom grada prepunim prodavnica najrazličitije robe. Jednostavno turističko mesto sa svim potrebnim sadržajima za turiste i za lep letnji godišnji odmor.
-    vreme i klima
Leto u Kalelji je umereno toplo i idealno za letnji odmor na Mediteranskoj obali. Temperature leti su u proseku oko 27 stepeni Celzijusa, a tokom dana maksimalne dnevne temperature uglavnom prelaze 30 stepeni Celzijusa.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Uobičajeni aranžmani turističkih agencija obuhvataju avionski prevoz do jednog od dva najbliža aerodroma, autobuski prevoz do rezervisanog smeštaja i povratak. Pored aranžmana Kalelja avionom, pojavljuju se i ponude Kalelja autobusom, kada se, uglavnom noću, putuje preko Italije i Francuske. Agencije koje organizuju letovanja u Kalelji su: Kontiki Travel, Argus, Spirit Travel, Belvi i mnoge druge.
-    hoteli i hosteli
Kalelja u svojoj ponudi ima preko 13.000 ležaja za turiste i najveći broj njih je u hotelima srednjih kategorija (od 2 do 4 zvezdice). Najveći broj hotela se nalazi uz samu plažu ili na 100-200 metara od plaže, pa vam za dolazak do plaže neće biti potrebno više od par minuta.
-    first minute ponude
First minute ponude za Kalelju se uglavnom nude do kraja marta za uplate do 50% cene aranžmana unapred. Ove cene su za oko 20% niže od redovnih cena aranžmana.
-    last minute ponude
Last minute ponude za Kalelju su za oko 15% jeftinije od regularne cene letovanja i najčešće podrazumevaju smeštaj u Kalelji bez preciziranja hotela do polaska na letovanje.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

kalelja plaža-    panoramska razgledanja
Panoramsko razgledanje Kalelje je moguće malim turističkim vozićem, koji tokom dana obavlja kružne ture po veoma povoljnim cenama karata. Vožnja traje od 30-45 minuta i prolazi kroz sve bitne delove grada.
-    znamenitosti
Stari deo grada Kalelja predstavlja istinsku turističku atrakciju grada. Stare zgrade, uske kamene ulice, tradicionalne prodavnice i spomenici čuvaju istoriju ovog grada i njegov stari šarm.
Stari svetionik - nalazi se na istočnoj strani Kalelje i vidljiv je iz celog grada. Kod svetionika se nalazi i sjajan vidikovac sa koga se može videti cela Kalelja.
-    parkovi
Gradski park Kalelje je prelepo mesto puno tišine, lepih pogleda na more i grad, kao i hladovine koja će vam biti preko potrebna u toplim letnjim danima.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Slobodno vreme u Kalelji turisti provode na plažama, uživajući u čistom moru i suncu, u šetnjama gradom ili u parkovima Kalelje. U centrima lokalne turističke organizacije, na plažama, možete besplatno iznajmiti bicikle ili kajak na određeno vreme i upotpuniti svoju letnju zabavu u Kalelji.
-    mesta za izlazak
Mesta za izlazak u Kalelji se nalaze duž obale, na plažama ili pored plaža. Niz restorana, kafića, picerija, barova i taverni čine mesta za izlazak tokom dana.
-    noćni provod
Za noćni provod u Kalelji su zaduženi kafići, barovi, restorani i noćni klubovi koji se nalaze na plaži ili uz plažu. Zabavni programi, živa muzika i žurke su sastavni deo svake večeri u Kalelji. Iako ne manjka sa mestima za izlazak noću, Kalelja je daleko mirnije mesto od susednog Ljoret de Mara i nećete imati problema sa spoljnom bukom u hotelima.
Mladi iz zapadnoevropskih zemalja, kojima je ovaj deo španske obale omiljeno letnje odmaralište, uglavnom odlaze u Ljoret de Mar radi nešto dinamičnijeg noćnog provoda.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Najveći broj turista u Kalelju dolazi avionom. Najbliži aerodromi su aerodrom Barselona El Prat na oko 70 kilometara od Kalelje i aerodrom Đirona (Girona) na oko 45 kilometara od Kalelje. Domaće agencije u svojim turističkim aranžmanima uglavnom koriste aerodrom u Đironi. Sa aerodroma turisti se autobusima u aranžmanima organizatora putovanja dovoze do rezervisanog smeštaja u Kalelji.
-    autobusom / automobilom
Aranžmani organizatora putovanja do Kalelje često podrazumevaju i autobuski prevoz. Ako ste izabrali ovakav aranžman i kod fakultativnih izleta do Barselone ili Figuerasa ćete imati obezbeđen autobuski prevoz. Ukoliko želite samostalno da obilazite okolinu, možete koristiti rent-a-car usluge neke od lokalnih rent-a-car agencija.
-    javni prevoz
U Kalelji se nalazi stanica brze železnice, odakle turisti vozom mogu putovati u Barselonu ili obližnja turistička mesta (Ljoret de Mar, Pineda de Mar, Santa Suzana (Santa Susanna), Malgrat de Mar, Platja D’Aro i Blanes). Red vožnje je takav da voz prolazi svakih sat vremena kroz Kalelju.
-    bicikl
Na plažama Kalelje se nalaze turistički informativni centri, gde možete iznajmiti bicikl za obilazak Kalelje. Prvi sat ili prvih pola sata (zavisno od vremena posete) korišćenja bicikla je besplatno, a toliko će vam sigurno biti dovoljno da obiđete glavne delove Kalelje.
-    pešačenje
Šetnja i pešačenje su najbolji načini da obiđete i upoznate ovo turističko mesto. Za šetnju s jednog kraja mesta na drugi potrebno je oko pola sata. U toj šetnji možete videti sve, od panorame Kalelje sa vidikovca kod svetionika do lokalnih taverni i stare arhitekturi u starom centru grada.

·  Kupovina / Šoping

Veliki broj malih prodavnica u gradu nudi mogućnost turistima da kupuju različite tradicionalne i brendirane proizvode. Prodavnice markirane robe se nalaze u novom delu grada, dok su prodavnice tradicionalnih proizvoda uglavnom locirane u starom delu grada.

·  Restorani / Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
U većini barova, restorana brze hrane, kafića, restorana i picerija duž plaža Kalelje možete probati neki od lokalnih specijaliteta po povoljnim cenama – gaspaćo, tapas i sangriju.

·  Cene

-    cene hrane
U tapas barovima i restoranima brze hrane u Kalelji sendvič ili parče pice se mogu dobiti vrlo jeftino, po ceni od 1,6 do 3,5 evra. Kompletan obrok u nekom od klasičnih restorana je od 10 do 20 evra. U marketima možete kupiti konzerviranu hranu za 0,8 do 3 evra.
-    cene pića
Cene pića u kafićima i barovima Kalelje se kreću od 1,5 do 2 evra za sokove, od 1 do 1,7 evra za kafu i oko 2 evra za pivo. U marketima su cene pića za oko 50%-80% niže nego u kafićima i barovima.
-    cene prevoza
Iznajmljivanje automobila u lokalnim rent-a-car agencijama košta od 20 do 80 evra dnevno, zavisno od izbora modela i klase vozila.
Mali turistički voz za panoramsko razgledanje Kalelje košta 1,2 evra. Cena karte za brzi voz do Barselone iznosi 6 evra.
-    ostale cene
U Kalelji možete kupiti najrazličitije proizvode. Fokus prodavnica je uglavnom na letnjoj opremi za turiste, ali tu je i niz suvenira, odeće, obuće, aksesoara i sl. Cene suncobrana u Kalelji se kreću od 3,5 – 7 evra. Cene dušeka za vodu od 2 do 8 evra. Suveniri koštaju od 1 do 20 evra, zavisno od toga kakva vas vrsta suvenira zainteresuje.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Fakultativni izleti u Kalelji obuhvataju put do Barselone sa panoramskim razgledanjem grada i najvažnijih turističkih atrakcija i  posetu muzeju Salvadora Dalija u Figuerasu. Organizatori putovanja često organizuju dva jednodnevna izleta do Barselone, gde prvi obuhvata panoramsko razgledanje i posetu najvažnijim kulturnim atrakcijama – Guelj park, Sagrada Familia, La Rambla, gotska četvrt i sl. Drugi jednodnevni izlet daje više vremena turistima za sopstveno razgledanje, koje oni najčešće koriste za posetu akvarijumu u Barseloni, muzeju Pabla Pikasa, stadionu FK Barselone i sl.
 Pojedine turističke agencije organizuju i jednodnevni izlet u izuzetno malu državu Andoru, koja se nalazi na oko 200 kilometara od Kalelje. Ovaj izlet obuhvata kratko panoramsko razgledanje Andore i vreme za obilazak većih šoping molova u Andori.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
U blizini Kalelje se nalazi niz popularnih letovališta Kosta Maresme i Kosta Brave: Ljoret de Mar (Lloret de Mar), Santa Suzana (Santa Susanna), Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Blanes i Platja D’Aro. Barselona je udaljena oko 60 kilometara od Kalelje. Atraktivna je i zemlja Andora, koja se nalazi na oko 200 kilometara od Kalelje.
-    Plaže u okolini
U Kalelji postoje tri peščane plaže koje su međusobno spojene: Garbi (Garbi Beach), Velika plaža (Gran Beach) i Les Rokes (Les Roques). Plaže u Španiji su javne i možete ih besplatno koristiti, a suncobrani i ležaljke se naplaćuju. Sve plaže su peščane i prostrane, a more je izuzetno čisto, ali i nešto hladnije nego u drugim popularnim destinacijama za srpske turiste, na prvom mestu Grčkoj.
Malo izdvojena iz grada, ispod svetionika, nalazi se i nudistička plaža Kalelje.