NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Zakintos, Grčka - leto, aranžmani, atrakcije, informacije o destinaciji, hoteli,  smeštaj


Zakintos, Grčka - informacije za turiste

Zakintos je treće po veličini ostrvo u Jonskom moru, lociran je na zapadnoj obali Grčke. Zakintos je turističko mesto u kome se možete provesti uz mnogobrojne žurke, ali takođe može biti mesto i za uživanje sa porodicom. Zakintos je glavni grad, na istočnoj obali. U njemu se nalaze velike prodavnice, pijace a takodje i luka Kyllini sa veoma frekventnim vodenim saobraćajem.

zakintos panorama pogled na more

Arheološka istraživanja potvrdila su da Zakintos potiče još iz doba Neolita. Ostrvo je prvo pomenuo grčki pisac i pesnik Homer, u svojim čuvenim delima Ilijadi i Odiseji. U leto 1953. godine Zakintos su pogodila dva snažna zemljotresa, jačine čak 7,3 stepena Rihterove skale, koji su doveli do uništenja infrastrukture i većine gradskih znamenitosti, naime, samo tri građevine su ostale ik to the St. Dionysios Cathedral, the National Bank building i crkva St. Nicholas "tou Molou".  Vremenom grad je obnovljen, ali ga i dan danas pogadjaju zemljotresi manje jačine. Nacionalni jezik je naravno Grčki ali sve više doseljenika govori i Engleski jezik jer Zakintos ima pretežno britanske turiste. U severnom delu ostrva sve je više Italijana.

Ostrvo Zakintos je prošarano vinogradima i maslinjacima, pa po tome podseća na Toskanu. Na južnom delu ostrva nalazi se grad Laganas koji je najpoznatije letovalište na ovom ostrvu. Područje oko ovog grada grčka država je proglasila za nacionalni park, jer je to rezervat za mediteransku vrstu kornjače Caretta Caretta. Ovo je jedino mesto u Evropi gde se ova kornjača razmnožava. Ona svake godine ostavlja jaja na plažama Lagana i Geraka i tada je posetiocima ograničeno kretanje da ne bi polomili jaja. Takođe Zakintos je mesto gde živi i retka mediteranska foka monahus monahus.

Zakintos je od kopna udaljen 25 kilometara, a najbliže ostrvo mu je Kefalonija koja je udaljena 20 km. Ostrvo je smešteno na krajnjem jugu Jonskog mora. Južni deo ostrva je ravniji i plodniji, dok je severni deo ostrava brdovitiji i ogoljeniji. Površina ostrva je 409 km2, a ukupna dužina obale je 123 km.

Noćni život i izlasci na Zakintosu

Zakintos je poznat po bogatom noćnom životu. Laganas je centar provoda i noćnog života. U glavnom gradu Zakintosu, i na najvišem vrhu brda Vasilikos, relativno je mirniji noćni život. Ovde imate raznovrsnu ponudu od etničkih restorana do tradicionalnih taverni pored mora, poslastičarnica, barova i kafića sa modernom grčkom i tradicionalnom muzikom.

Laganas koji je lociran na južnoj strani ostrva, vrlo je popularan turistički centar. Grad koji je posebno poznat po divljem noćnom životu, mladima je posebno atraktivan. Najradije ga posećuju mladi Britanci, Srbi i nešto manje Skandinavci. Žurke traju do zore, od maja do septembra. Ima više od 50 klubova, muzičkih barova i kafića. Jednom kada zađe sunce, mesto živne a klubovi kao što su trendy Ghetto ili ludi Rescue Club najbolje opišu noćni život Zakintosa.

Turistička mesta na Zakintosu

- Agios Nikolaos – nalazi se na severoistoku i druga je po važnosti luka u Zakintosu a jedan od razloga je taj što iz nje odlaze trajekti za Kefaloniu. Zaliv je delimično zaklonjen veoma visokim planinama i na ostrvu i duž zaliva nalazi se pregršt restorana i lokalna obalska straža. Možete iznajmiti čamac i obići okolinu. Iako je ovo tiho mesto, u nekim periodima dana, kada trajekti ili autobusi pristižu sa turistima iz Kefalonije, može postati sušta suprotnost.
- Alykes i Alykanas – to su blisko povezanih nekoliko porodičnih odmarališta. Nalaze se na istočnoj obali, severno od mesta Tsilivi.
- Argasi – Nalazi se nekoliko kilometara južno od grada Zakintosa, na poluostrvu Vassilikos penninsula. Sastoji se od nekoliko ulica sa hotelima i nema plažu za kupanje. Kroz ovo mesto prolazi glavni put, ima nekoliko barova i klubova, ali nije interesantno turističko mesto.
- Kalamaki – Lociran istočno od  mesta Laganas. Ovo je pravo porodično mesto za razliku od Laganasa. Većina zgrada i prodavnica i tržnih centara locirani su na glavnom putu koji prolazi izmedju ovog mesta, pored aerodroma pa sve do mesta Laganas. Kao i Laganas ima veoma dugačku peščanu plažu koja se prostire južnim delom ostrva.
- Keri – Obalska zona u Limniou Keri, selo Keri, malo mesto sa šljunkovitom plažom idelano za posmatranje zalaska sunca po čemu je i poznato.
- Laganas – Veoma poznato izletište, prelep grad na ostrvu i pravi „grad zabave“. Glavna ulica prepuna je noćnih klubova, barova i kioska brze hrane. Veoma je popularna kod mladjih turista. Na samoj plaži postoji nekoliko lepših barova i restorana.
- Tsilivi –Ovo je porodično orijentisano mesto za odmor, severno od grada Zakintos. U njemu se nalazi nekoliko noćnih klubova, kao i standardni hoteli u kojima uglavnom borave porodice sa decom. Ima veoma široku i dugačku peščanu plažu idelanu za sportove na vodi.
- Vassilikos – Miran grad u jugoistočnom delu ostrva Vassilikos. U njemu nema većih hotela, pun je apartmana, vila, restorana i taverni. Nudi mnogo više od malog grada, nema noćnih klubova, pravo je mesto za relaksaciju i miran odmor. U ovoj zoni su plaže Geralas o Dafmoa pune kornjača i njihovih gnezda. Duž obale prema severu je Agios Nikolaos (ne treba ga mešati sa onim na severu) gde možete uživati u mnogobrojnim sportovima na vodi a naročito u ronjenju.

Pogledajte ovde više o smeštaju na Zakintosu

Kako stići do Zakintosa?

Do Zakintosa možete doći avionom jer se u njemu nalazi aerodrom blizu mesta Laganas i Kalamaki, slobodan kako za domaće tako i za internacionalne letove. Većina internacionalnih letova su čarter letovi iz Evropskih gradova u toku sezone godišnjih odmora, od maja do oktobra. Domaći letovi su uglavnom između Zakintosa i Atine domaćom nacionalnom kompanijom Olympic Airlines, sa dva leta dnevno. Putovanje do Atine traje oko sat vremena. Zakintos ima trajektne veze sa Kylini. Tokom poslednjih godina ova oblast je oživela poznatim turističkim letovalištima sa klubovima, restoranima, kafićima i prodavnicama sa cenama smeštaja od 9 do 40 evra po osobi. Takođe, postoje autobusi koji saobraćaju do najudaljenijih delova ostrva. Autobuska stajališta su lako uočljiva, a takođe ni taksi prevoz nije previše skup. Ipak, najbolji način da obidjete Zakintos je da iznajmite auto i to putem mnogobrojnih agencija. Putevi nisu sjajni, možete lako naići na rupe  a čak i bolji putevi su veoma klizavi. Teško da ćete se izgubiti ukoliko pratite znakove koji su i na engleskom i na grčkom jeziku. U turističkim zonama obratite pažnju na vozače skutera kojih ima mnogo. Možete da iznajmite i bicikl za obilazak po ceni od 4 do 8 eura po danu sa popustom ukoliko ga uzmete na više od jednog dana.
Na tri lokacije nalaze se tzv. Plavi kavezi, geološke formacije, formirane od stena najpoznatije su po tome što je voda u njima duboko azurno plava koja je najizraženija ujutru. Tamo možete doći ukoliko iznajmite čamac. Najspektakularniji se nalazi na južnom delu ostrva i to je At Cape Skinari i ujedno je i najspektakularniji. Druga je u mestu Keri – takođe mnogo lepa, kao i u Porto Vromi  koja i nije toliko atraktivna ali je možete prilikom organizovanih izleta posetiti.

Plaže na Zakintosu:

Zakintos uprkos tome što je ostrvo ima veliki broj plaža, uvala i laguna po kojima je poznat. Mnoge plaže imaju plavu zastavicu za čistoću vode i na Zakintosu ne postoje privatne plaže jet je to zabranjeno po zakonima Grčke.

- Agios Nikolaos beach – Najbolja plaža na ostrvu, tačnije na severoistoku ostrva blizu mesta. Nemojte da vas zbuni, na severu se nalazi Agos Nikolaos gradić koji nema mnogo zajedničkog sa ovom plažom. Do plaže se lako dolazi iz  mesta Laganas, Kalamaki, i Argasi, plaža je predivna sa mnogo sportova na vodi. Na ovoj plaži se suncobrani iznajmljuju za oko 4 eura na dan.

Pogledajte ovde više o plažama na Zakintosu

Hrana i restorani

Tradicionalna hrana na Zakintosu je maslinovo ulje, med, vino koje možete kupiti na svakom koraku. Ovo je turističko ostrvo koje nastavlja da se širi a da pritom neguje kulturu Grčke.

Zakintos je jedno od najlepših grčkih ostrva. Nalazi se u Jonskom moru i predstavlja treće po veličini ostrvo u ovoj grupaciji. Zakintos leži u južnom delu Jonskog mora, koje je deo Sredozemnog mora. Ostrvo sa nekoliko susednih malih ostrva čini prefekturu Zakintos, a glavno naselje na ostrvu je istoimeni grad Zakintos.

Zaskintos - izleti

Zakintos je ostrvo koje poznato po organizovanim izletima za turiste. Najpolarniji su krsterenje oko celog ostrvo, panoramski obilazak ostrva autobusom, poseta plaže Navagio, potraga za kornjačama, poseta vodenom parku i krstarenje do obližnje Kefalonije, poseta čistilištu Olimpija na Peleponezu autobusom i poseta ostrva Marathonisi gde kornjače polažu jaja.

Istorija Zakintosa

Po arheološkim nalazištima na Zakintosu je postojala civilizacija još u praistoriji. Ostrvo se prvi put pominje u delima Homera. Osvojio ga je i čuveni Odisej, a i 2. veku pre nove ere pada pod vlast Rimljana. Bilo je pod Vizantijom, a u 13 veku ga zauzimaju Mlečani, tako da ostrvo nikada nije bilo pod turkom vlašću što se vidi na kulturi i arhitekturi ostrva Zakintos.  U 19 veku ga pripajaju Britanci koji ga nazivaju Zante. Pod britanskom vlašću ostrvo je ostalo sve do pripajanja matičnoj Grčkoj državi. Ostrvo nije razarano u I i II svetskom ratu, ali je pretrpelo veliki zamljoteres 1953. godine kada su skoro sve građevine srušene.