NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Ljoret de Mar, Španija - leto, aranžmani, atrakcije, hoteli, hosteli, autobusom, avionom, first minute, last minute, cene


· Ljoret de Mar - informacije za turiste

Ljoret de Mar (Lloret de Mar) je turistička destinacija u oblasti Kosta Brava, u Španiji. Ovo turističko mesto je jedno od najpopularnijih letovališta među mladima iz zapadnoevropskih zemalja, što i ne čudi imajući u vidu da se u Ljoret de Maru nalaze desetine noćnih klubova, diskoteka, kafića i barova. U gradu ili u njegovoj okolini se nalazi niz zabavnih sadržaja među kojima najveću pažnju mladih privlači tematski akva park. Tradicionalno srpski turisti dolaze u Ljoret de Mar na letovanje još od osamdesetih godina.
ljoret de mar more pogled

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Aranžmani organizatora putovanja uglavnom obuhvataju avio ili autobuski prevoz do Ljoret de Mara i smeštaj na bazi polupansiona, punog pansiona ili all inclusive usluge. Najčešće su u ponudi aranžmani između 10 i 14 dana.
-    hoteli i hosteli
Kao što je već pomenuto, u pojedinim hotelima i hostelima koji se nalaze u blizini noćnih klubova i diskoteka je veoma teško zaspati zbog buke do ranih jutarnjih sati. Zbog toga se dobro raspitajte o lokaciji hotela i pretražite iskustva putnika sa Interneta, pre konačne vaše konačne odluke o smeštaju u Ljoret de Maru.
-    first minute ponude
First minute ponude turističkih agencija za Ljoret de Mar najčešće važe do kraja marta. U tom periodu sa uplatom unapred možete dobiti popuste na aranžmane do 25%.
-    last minute ponude
Last minute ponude organizatori putovanja često nude kao smeštaj u Ljoret de Maru bez preciziranja hotela, sve do polaska na letovanje. Na ovaj način možete uštedeti do 15% cene letovanja.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

ljoret de mar plaža
-    znamenitosti

Bronzana statua pecaroševe žene (Dona Marinera)
-    palate i hramovi
Dvorac Sant Joan (Sant Joan’s Castle) - Srednjevekovna tvrđava na kraju grada
Parish Church of Sant Romà – jedna od građevina simbola Ljoret de Mara
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Moll – otvoreni muzej Ljoret de Mara (MOLL-Lloret Open Museum) – mesto na kome se kombinuje istorijska, kulturna i prirodna zaostavština Ljoret de Mara.
Can Garriga muzej (Maritime Museum – Can Garriga)
-    parkovi
Park Santa Klotilde (Santa Clotilde Gardens)

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Turisti slobodno vreme u Ljoret de Maru provode uglavnom na plaži, sunčajući se i kupajući se. U gradu se nalazi i veliki broj prodavnica, pa kupoholičari mogu svoje slobodno vreme provoditi i u šopingu. Za turiste je interesantan i stari deo grada, koji je zadržao svoj stari šarm u prelepoj kamenoj arhitekturi.
-    mesta za izlazak
Ogroman broj kafića, barova, restorana, picerija i restorana brze hrane garantuju mesto za izlazak svakome, bez obzira na raspoloživi budžet. Najveći broj ovih objekata se nalazi uz samu plažu, tako da ne morate prekidati svoje uživanje u kupanju i sunčanju.
-    noćni provod
Ljoret de Mar važi za mesto sa beskrajnim mogućnostima noćnog provoda. Centar grada je ispunjen diskotekama, noćnim klubovima, barovima i kafićima, koje tokom noći „okupiraju“ mladi. Sve centralne ulice Ljoret de Mara su prepune mladih u večernjim satima. Glasna muzika, puno pića i vesela atmosfera povremeno prelaze i granice prihvatljivog, pa gosti hotela u blizini zbog buke nekada ne spavaju do ranih jutarnjih sati.
2010. godine u Ljoret de Maru je otvoren veliki kazino u okviru hotelu Guitart Monterrey, čime je proširen izbor mesta za noćni provod u ovom turističkom mestu.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Turisti u Ljoret de Mar najčešće dolaze avionom i sleću na međnarodni aerodrom u Đironi (Girona), odakle se autobusima dovoze do mesta smeštaja. Aerodrom se nalazi na oko 20 minuta vožnje autobusom od Ljoret de Mara. Čak i ako ne putujete u aranžmanu turističke agencije, lako ćete naći autobuse koji razvoze putnike sa aerodroma do hotela u Ljoret de Maru.
-    autobusom / automobilom
Aranžmani turističkih agencija do Ljoret de Mara često podrazumevaju i autobuski prevoz. U ovom slučaju ćete i kod fakultativnih izleta do Figuerasa i Barselone imati obezbeđen autobuski prevoz. Ukoliko želite samostalno da obilazite okolinu, možete koristiti rent-a-car usluge.
-    javni prevoz
Kroz Ljoret de Mar prolazi brzi voz koji ovaj gradić spaja sa svim okolnim turističkim mestima i Barselonom, koja je udaljena oko 90 kilometara.
-    bicikl
U turističkim info centrima, koji se nalaze uglavnom uz plaže, možete iznajmiti bicikl za obilazak grada po povoljnoj ceni.
-    pešačenje
Šetnja i pešačenje su najbolji način za obilazak Ljoret de Mara. Obzirom da je reč o površinski malom mestu, neće vam biti neophodno puno vremena da obiđete najveći deo grada.

·  Kupovina / Šoping

U gradu se nalazi veliki broj malih prodavnica različitih proizvoda, a dominiraju prodavnice sa različitim letnjim rekvizitima. U ulici St. Pere nalazi se niz prodavnica brendirane garderobe, obuće, akcesoara i parfema.
Tokom večernjih šetnji kroz grad primetićete i ogroman broj uličnih prodavaca. Od malih zanatskih radnji za izradu ukrasnih sveća, do prodavnica brendirane robe i hiper marketa, Ljoret de Mar nudi odlično šoping iskustvo za svoje posetioce.

·  Restorani/Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
U većini kafića, restorana, picerija i drugih uslužnih objekata ćete naći lokalne specijalitete – tapas, gaspaćo i sangriju po izuzetno povoljnim cenama.
-    restorani/restorani brze hrane
Restorani, bistroi i barovi se nalaze primarno uz plažu, ali ih ima širom gradića. Zbog strukture turista, koju primarno čine mladi, dominiraju restorani brze hrane i picerije. U Ljoret de Maru se mogu naći i restorani brze hrane iz svetski poznatih lanaca, poput McDonald’sa i Burger King-a.
Kao najbolji klasični restoran u Ljoret de Maru se izdvaja Giorgio. Reč je o restoranu italijanske kuhinje sa tihom i mirnom atmosferom, koji pristojnim cenama i odličnim kvalitetom hrane privlači ogroman broj turista.

·  Bezbednost/Sigurnost

Imajući u vidu veliki broj alkoholisanih turista u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima, preporučljivo je da tokom ovog perioda ne idete usamljeni ulicama grada. Poštujte ograničenja na plažama, posebno ona koja važe u noćnim satima, kako ne biste doveli svoju bezbednost u opasnost.

·  Cene

Valuta plaćanja u Ljoret de Maru je evro, kao i u celoj Španiji. Osim gotovine, u Ljoret de Maru proizvode i usluge možete platiti platnim i kreditnim karticama na većini mesta ili koristiti neki od bankomata za podizanje gotovine.
-    cene hrane
U restoranima brze hrane u Ljoret de Maru možete dobiti sendvič ili parče pice po ceni od 1,6 do 3,5 evra. U klasičnim restoranima cena ručka sa fiksnog menija se kreće od 10 do 20 evra.
-    cene pića
Cene pića u diskotekama i kafićima Ljoret de Mara su različite i prvenstveno zavise od popularnosti konkretnog mesta. Najčešći raspon cena pića u Ljoret de Maru je od 1,5 do 4 evra.
-    cene prevoza
Cena autobuskog prevoza od aerodroma u Đironi do hotela u Ljoret de Maru je 10 evra po osobi.
Cena iznajmljivanja automobila u Ljoret de Maru (rent-a-car) se kreće oko 20 evra dnevno za niže klase automobila do 80 evra dnevno za automobile najviše klase. Treba znati da ako koristite ovaj vid prevoza u Barseloni, kao najbližoj metropoli, parking u gradu može biti dosta skup – oko 3 evra po satu.
Cena karte za brzi voz do Barselone iznosi 8 do 9 evra.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Organizatori putovanja i turističke agencije najčešće u ponudi fakultativnih izleta nude put do Barselone sa panoramskim razgledanjem grada i par najvažnijih turističkih atrakcija. Od ostalih fakultativnih izleta u ponudi su poseta muzeju Salvadora Dalija - Figueras i obližnjeg vodenog parka.
Turističke agencije najčešće organizuju dva jednodnevna fakultativna izleta do Barselone, gde se prvi izlet sastoji od panoramskog razgledanja grada i posete najvažnijim turističkim atrakcijama –Sagrada Familia, Guelj park, La Rambla, gotska četvrt i sl. Drugi fakultativni izlet je takođe jednodnevni, ali daje više vremena turistima za slobone aktivnosti, koje oni najčešće koriste za posetu muzeju Pabla Pikasa, stadionu FK Barselone, akvarijumu u Barseloni, i sl.
Organizatori putovanja u ponudi fakultativnih izleta organizuju i jednodnevni izlet do Andore, koja se nalazi na oko 190 kilometara od Ljoret de Mara. Jednodnevni izlet u Andoru obuhvata panoramsko razgledanje centralnog dela Andore i posetu tržnim centrima u Andori.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
U okolini Ljoret de Mara se nalazi niz takođe popularnih letovališta Kosta Brave: Kalelja (Calella), Malgrat de Mar, Santa Suzana (Santa Susanna), Pineda de Mar, Platja D’Aro i Blanes. Najznačajnije obližnje znamenitosti i destinacije su Figueras sa muzejom Salvadora Dalija i Barselona, do kojih se uglavnom organizuju fakultativni izleti.
-    Plaže u okolini
U Ljoret de Maru i okolini se nalazi veliki broj odličnih peščanih plaža: Ljoret plaža (Lloret beach), Fenals plaža (Fenals beach), Sa Kaleta (Sa Caleta Cove), Kala Boadelja (Cala Boadella), Santa Kristina (Santa Cristina), Kanieljes (Canyelles beach), Treumal i Kala Banis (Cala Banys). Sve plaže u Ljoret de Maru su peščane, a more je veoma čisto.
Međugradski brzi voz, koji kroz Ljoret de Mar prolazi svakih sat vremena, vas može odvesti do plaža u okolnim turističkim mestima: Kalelja, Santa Suzana, Pineda de Mar...