NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Lefkada, Grčka - iskustva, letovanje, plaže, vile i apartmani


Lefkada, Grčka – informacije za turiste

lefkada plazaLefkada je jedno od najvećih i najlepših grčkih ostrva u Jonskom moru. Ima površinu od 303 km2, a dužina obale je 117 km. Nalazi se između Krfa i Kefalonije, a u blizini zapadne obale Grčke. Glavni grad je Lefkada koja se nalazi na severoistoku ostrva, i njegovo stanovništvo živi uglavnom od poljoprivrede i turizma. Ostrvo Lefkada je sa kopnenim delom Grčke povezano mostom.  Na Lefkadi ljudska naselja su postojala još u praistoriji. U srednjem veku Lefkada je pripadala Vizantiji. Ostrvom su više puta vladali Turci, a kasnije i Mletačka republika. Lefkada je 1864. godine pripojena tadašnjoj kraljevini. Jaki zemljotresi 1948. godine i 1953. godine uništili su veliki deo tradicionalne arhitekture na ostrvu. photo plaza Kalamici by Ggia.

Klima je tipična mediteranska uz sunčane dane tokom cele godine sa umerenim ali kišovitim zimama. Veliki deo ostrva, čine planine. Na zapadnoj strani ostrva koje je poprilično strma nalaze se duge peščane plaže. Na Lefkadi se nalaze i plodne doline i kanjoni sa bogatim rastinjem, i svuda se mogu videti masline, čempresi, razne vrste borova, aromatičnih bilja i retkih vrsta cveća. Ima i dosta izvora, a najpoznatija je Kerasia u Sivrosu

Vrlo lep glavni grad, tradicionalna grčka sela, vizantijske crkve i arheološka nalazišta samo upotpunjuju savršen odmor na Lefkadi. Lefkadu pored izuzetno lepih plaža i prirode ukrašavaju prelepa mala sela koja se spuštaju niz padine planina u obliku amfiteatra. Najinteresantnija mesta su Lefkada, Nidri, Vasiliki, Agios Nikitas, Kalamaci, Sivota.

Plaže na Lefkadi

lefkada plaza porto katsiki
photo: Porto Kaciki by  Konstantinos Stampoulis

Na Lefkadi postoje 62 plaže koje se prostiru duž 117 kilometara obale. Plaže na ovom ostrvu su prelepe, prekrivene peskom i sa kristalno čistom plavom vodom. Ostrvo je poznato među ljubiteljima surfa jer ima pogodne uslove za ovaj sport. 

Najlepša plaža na Lefkadi je Porto Kaciki. Ona je svetski poznata i jedna od najpoznatijih na Mediteranu. Nalazi se 40 km jugozapadno od grada Lefkade. Peščana je i opkoljena strmim kamenim liticama. Do plaže se dolazi stepenicama niz liticu na čijem vrhu se nalazi parking i restoran. Do plaže se može doći i kanuom od mesta Vasiliki i Nidri. Već nekoliko godina unazad Porto Kaciki se proglašava i za najlepšu plažu u čitavoj Grčkoj.

Među najimpresivnijim plažama je Egremni plaža. Iznad nje se izdižu impresivne litice. Na plažu se stiže dugim stepenicama niz litice. Postoje ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje. Ona je duga, peščana, a voda čarobno svetlo plavo-zelena i izrazito čista. More tirkizno plavo, sitan beli šljunak i maleni beach bar sa odličnom muzikom ostaće vam u pamćenju kao i 350 stepenika vode do ovog raja na zemlji.

Još jedna prelepa plaža je Mikros Gialos. Ona se nalazi na 25 km južno od grada Lefkada. Smeštena je u mali zaliv u kojem je more mirno. Do plaže se može pristupiti kolima. Iza plaže postoje kafei, taverne, i barovi. Voda je kristalno čista i naprosto mami na kupanje.

Jedna od najlepših plaža je Agios Joanis – Frini koja se nalazi par kilometara od grada Lefkada. Njene predivne boje mnoge podsećaju na karipski ambijent. Plaža ima divan sitni zlatni pesak. Na njoj je i par ruševina starih vetrenjača. Posebno je privlačna surferima, jer ima odlične uslove za ovaj sport. Ljubitelji letenja zmajem se ovde skupljaju i proređuju pravi spektakl trikovima koje prave po vazduhu. Na plaži postoji surf klub i par kafea. U blizini su i hoteli sa smeštajem, uglavnom za surfere.

Plaža Kathisma se nalazi blizu sela Agios Nikitas, istočno od glavnog grada. I ona spada u najpopularnije. Odlikuje se fantastičnom bojom kristalno čiste vode. Duga je, peščana i opkoljena impresivnim liticama. Na plaži se može iznajmiti udobna ležaljka i suncobran. Ima puno aktivnosti na vodi. U blizini je nekoliko smeštajnih lokala, barova i restorana.
 
Pefkolia je ogromna plaža koja se nalazi severno od grada Agios Nikitas. Od grada Lefkada je udaljena 10 km. Plaža je peščana i ima jedinstveno kristalnu vodu koja se ponekad učini belom. Na plaži ima par taverni. U letnjoj sezoni je prepuna turista.

Plaža Vasiliki je svetski poznata kao najbolje mesto za surfovanje u Grčkoj. Velika je i šljunkovita. Ima surf klub u kojem se može iznajmiti oprema i instruktor. Tu je još mnoštvo sportskih aktivnosti. Oko plaže ima puno hotela i smeštajnih lokala, uključujući i kampove. Provod na plaži ulepšavaju i upotpunjuju taverne, kafei, barovi i prodavnice.
 
Jedna od svetski najpoznatijih odmarališta je Nidri. Istoimena plaža u ovom mestu svakog leta privlači na hiljade turista. Leži na istočnoj obali 17 kilometara južno od glavnog grada Lefkade. Voda na plaži je kristalna, a pogled se pruža na ostrvca Heloni, Skorpio, Sparti, Skorpidi i Madouri. Na plaži i oko nje postoji mnoštvo hotela, taverni, kafea, barova i klubova. Nidri je najčuvenije turističko naselje na ostrvu. Iz Nidrija se pruža predivan pogled na ostrva.

Ligija je šarolika plaža u istoimenom mestu koje se nalazi na samo 6 km od glavnog grada ostrva i predstavlja najvažniji ribarski centar na ostrvu. Luka ovog mesta je puna simpatičnih malih ribarskih brodova. Iznad vrlo lepe male peščane plaže se pruža naselje.

Agiofili - plaža leži nedaleko od mesta Vasiliki i zaliva. Ima sitne bele kamenčiće i more tirkizne boje. Pruža nezaboravan užitak plivačima a omiljena je i kod ronioca.

Agios Ioannis - je najbliža plaža koja se nalazi nedaleko od glavnog grada ostrva, Lefkade. Plaža je sa sitnim peskom a more tirkizno plave boje. Na plaži su atrakcija stare vetrenjače od kojih je jedna preuredjena u tavernu. Plaža je čuvena kao zanimljiva za surfere.

Ammousa plaža jedna je od popularnijih na južnom delu ostrva. Plaža je smeštena u mali zaliv sa mirnom vodom. Do plaže se može pristupiti automobilom, ne postoje barovi i taverne uz obalu. More je kristalno prozirno i kupanje ovde je pravo uživanje.

Gialos plaža ima slične karakteristike kao plaži Egremni, šljunkovita je prostrana i dugačka, ima tirkiznu boju mora. Prilaz plaži je strm naročito idući ka jugu i s a puno serpentina, ali postoji obezbeđen parking. Visoka, delimično strma brda okružuju Gialos, pa sunce ne dopire baš do same plaže tokom pre podneva.

Mylos plaža je zahvaljujući netaknutoj prirodi na spisku najlepših plaža na ostrvu Lefkada. Smeštena je između mesta Agios Nikitas i Kathizme. Na vrhu puta postoji vetrenjača iz XVIII veka, skoja je preuredjena u kafić, iz koje se pruža prelep vidik na plažu. Jak vetar povremeno može ovde biti problematičan i razlog da se preskoči duži boravak na ovoj plaži.

Nikiana - se nalazi šest km severnije od Nidrija. Važi za najbolju ščjunkovitu plažu na istočnoj obali Lefkade, u čijem okruženju su masline i čempresi. Sa plaže se pruže prelep pogled na kopneni deo Grčke.

Lefkada izleti


Iz mesta Nidri može se otploviti na satelitska ostrvca Madouri, Sparti, Skorpidi i Skorpios. Najveće u ovoj grupi ostrvaca je Meganisi. Ostrvce Skopiros je u posedu porodice Onazis. Na njemu su grobovi Aristotela, njegove sestre Artemise i dece Aleksandra i Kristine. Na ostrvo se ne može pristati, ali se može oploviti oko njega i posmatrati sa mora.

Lefkada je idealno mesto sa kojeg se mogu obići sva Jonska ostrva. Kefalonija je odmah ispod i predstavlja idealno mesto za one koji vole provod i aktivno letovanje. Zakintos je divno ostrvo puno zelenila i mlađih turista. Ima rajske plaže i ludi noćni provod, posebno u Laganasu. Do Krfa se takođe može otploviti. On krije bogato prirodno i kulturno nasleđe i uvek predstavlja interesantnu destinaciju.

Lefkadu od kontinentalne Grčke deli samo uski kanal, tako da se sa ovog divnog ostrva može uputiti i u istraživanje centralne Grčke. U ovom delu Grčke je čuveni grad Teba, koji zauvek živi kroz doživljaje likova iz Sofoklovih, Eskihovih i Euripidovih dela. Planina Elokonas je čuveni dom Muza. Tu su i Delfi, svetilište, proročište i najvažnije mesto Antičke Grčke, a danas centar turizma u ovoj grčkoj oblasti. Centralna Grčka vrvi od istorijskog bogatsva. U njoj su izvojevane mnoge najvažnije bitke u istoriji čovečanstva. Njeni sinovi su mnogi veliki ljudi prošlosti poput Hesioda, Pindara i Plutarha.

Ostrvo Lefkada je vrlo blizu oblasti Epir, koja je idealno mesto za posetu onih zainteresovanih za avanture prošlosti. Epir zovu i „zemljom mnoštva mostova“. Antički Epir je poznat po svetilištu Dodona koje se smatra najbitnijim za starogrčki svet posle Delfa. Epir ima prelepu zelenu prirodu i pun je tradicionalnih mesta. Njegove planine i doline kriju bogatu faunu koja uključuje i braon medvede, vukove, divlje koze, jelene i divlje mačke. Epir ima kristalno čiste reke koje zovu na nezaboravno splavarenje i kajakarenje. Plaže Jonskog mora u Epiru nimalo ne zaostaju za ostrvskim plažama. U Epiru se nalazi stara Venecijanska tvrđava. Tu su mnoge velike vizantijske i postvizantijske crkve i manastiri.


Lefkada  zabava i noćni život

Nocni život odvija se u klubovima i barovima u glavnom gradu ostrva,Lefkasu.ali dobar provod možete pronaći i u Nidriju ili Vasilikiju.U barovima je širok spektar razne muzike.Tokom leta organizuju se tematske žurke na plažama sa zanimljivim nagradama.

Vile, smeštaj, apartmani, hoteli Lefkada

Ovde pogledajte više o smeštaju u vilama i apartmanima na Lefkadi