NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Krf, Grčka - iskustva sa letovanja, plaže, vile i apartmani


Krf, Grčka – informacije za turiste

krf
photo Krf by Michael Gleave

Krf je jedno od najlepših i najvećih grčkih ostrva. To je ostrvo bogate istorije, zelenila, maslina, meda, vina i začina. Takođe, Krf je i ostrvo sa razvijenim turizmom. Odlazak na Krf nije isto što i odlazak na neko drugo grčko ostrvo, to je više od običnog putovanja. Krf je i ostrvo bogate arhitekture. Na njemu nema početka i kraja, na svakom koraku se pojavljuju nova mesta za sedenje, novi kafići, taverne, plaže, nova mesta za istraživanje. 

Krf se nalazi u Jonskom moru. To je najsevernije grčko ostrvo koji je odvojeno od obale Albanije tesnacem. Površina ovog ostrva je 641 km2, na njemu živi 105 043 stanovnika, a glavni grad je istoimeni Krf, jedan od najlepših gradova u Grčkoj, prepun zelenila, divnih trgova, uskih uličica u kojima preovlađuje venecijanska i engleska arhitektura. Grad Krf ima dve tvrđave, staru i novu, obe se nalaze u centralnom delu grada. Jedna od najposećenijih je svakako Liston ulica, poznata po mnogobrojnim fenjerima.

Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobio ime po ćerki rečnog boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. U Homerovoj Odiseji se pominje da je Odisej ovde našao sklonište na kraju svojih lutanja, gdje su ga ugostili kralj Alkinoj i njegova kćerka Nausikaja. Grci ovo ostrvo zbog bujne vegetacije nazivaju još “Zeleno ostrvo“. Istorija Krfa liči na istoriju svih ostalih jonskih ostrva u ovom delu Grčke. Dakle, tu su bili prisutni i Vizantija, Mleci, a zatim i Francuzi, Turci i Rusi, ponovo Francuzi, pa pola veka Britanci, da bi na kraju, 21. maja 1864. Krf postao deo današnje Grčke.

Mnogim turistima, Krf je omiljena destinacija. Najviše turista dolazi iz susedne Italije, Srbije i drugih balkanskih zemalja.  Ostrvo posjeduje dosta hotela i mesta za kampovanje. Pored uobičajene turističke gastronomije, Krf ima dosta domaćih, tradicionalnih taverni. Vrh brda Pantokratora zimi je uglavnom prekriven snegom, a na njemu se nalazi i meteorološka stanica. Iz zapadnoeuropskih zemalja tokom sezone ima dosta jeftinih letova tako da je u tom periodu teže pronaći dobar smeštaj.

Kada dolazite na ovo ostrvo obavezno nađite vremena za posetu Srpskoj kući (muzeju o Prvom svetskom ratu i srpskom boravku na Krfu) i za obilazak mauzoleja - kosturnice i Plave grobnice na ostrvu Vido. Srpsku kuću ćete lako pronaći, nalazi se iznad cvetnog trga oivičenog Gradskom kućom i zgradom Grčke banke, nedaleko od poznate ulice - šetališta Kapodistrije, koja gleda ka staroj tvrđavi Krfa. Otvorena je svakoga dana osim nedelje od 9 do 14 časova.

Krf je ostrvo prepuno prirodnih lepota i društvenih sadržaja. Ima odlične plaže i vidikovce. Nalazi se na zapadu Grčke i najseverniji je grčko ostrvo u Jonskom moru. Najbliža ostrva su Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonija i Zakintos.

Vile, smeštaj, apartmani, hoteli Krf

Ovde pogledajte više o smeštaju u vilama i apartmanima na Krfu

Plaže na Krfu

plaza na krfu
photo: Krf by SmirnofLeary

Plaže na Krfu su među najlepšima u Grčkoj. Bar njih četrdeset ima plavu zasravu. Na jugozapadnoj obali ostrva su velike peščane plaže: Glyfada, Yaliskari, Ag. Giordis, Ag. Stefanos.

Agia Triada Beach je idealno mesto za opuštanje. Inače plaža je mešavina peska i šljunka. Postoje ležaljke i suncobrani, a od opreme za vodene sportove mogu se pronaći banane, pedaline, kanui.

Akaravi Beach je velika plaža dužine od preko 8km, sa prelepim peskom. Naročito je pogodna za porodice sa decom. Možete se vabiti i sportovima na vodi. Na plaži postoji odličan izbor barova i taverni.

Arrilas Beach je plaža sa zlatnim peskom i živopisnim zalaskom sunca, duga bezmalo dva kilometra. Udaljena je oko 35km severozapadno od glavnog grada ostrva Kerkire. Arrilas Beach je smeštena između dva manja poluostrva koja je štite od bočnih vetrova. Specifičnost Arrilas Beach plaže je da ume promeniti veličinu i oblik pod dejstvom pravca vetrova i morskih struja.

Plaža Barbati se nalazi u istočnom delu ostrva Krf, na svega 20-ak km severno od glavnog rada Krfa. Plaža je duga, sa šljunkom i zelenim šumovitim zaleđem. Zbog prozirnog mora plaža je među prvima odlikovana plavom zastavicom. Uz plažu postoji nekoliko kafića i restorana.  Vikendom u sezoni na ovoj plaži su velike gužve.

Plaža Benitses je dugačka i uska, proteže se čitavom dužinom kroz mesto pored magistrale. Benitses je malo seoce koje leži 20km južno od glavnog grada Krfa. Voda je ovde modro plava a more prozirno toliko da se primećuje svaki kamenčić na dnu. Plaža nije peskovita, već sa sitnim kamenčićima. Od pratećeg sadržaja ima tuševe, beach barove i  ležaljke. Loša strana ove plaže je blizina magistrale.

Glavna plaža u Dasiji ima krupan i sitan šljunak, i dugačka je oko 200metara. Ova plaža ima “Plava zastavu” za čisto more. Na plaži postoje ležaljke i suncobrani, kao i sve moguće oblike zabave na vodi.

Ermones je prelepa, mala plaža u zalivu sa veoma dubokom vodom i šljunkovitom i peskovitom obalom, koji leži usred zelenih brda na zapadnoj obali Krfa. U ovom delu ostrva možete roniti i jedriti. Takođe i ova plaža i Plavu zastavu.

Glifada plaža je jedna od najpoznatijih na Krfu zbog kristalno čiste vode i sitnog zrnastog peska. Locirana je na zapadnoj strani i opasana šumovitim liticama. Od glavnog grada Krfa udaljena je 16km a postoji i redovna autobuska linija koja saobraća između.

Plaža Guvija je poznata po savremenoj marini i šljunkovitoj plaži sa  mnoštvom restorana, klubova i mogućnostima za uživanje i bavljenje sportovima na vodi.

Plaža Isos se nalazi nedaleko od veštačkog jezera Korison. Izuzetno atraktivna peščana plaža na jugozapadu ostrva sa  pustinjskim pejzažom - modrim morem koje zapljuskuje peščanu obalu. Do plaže nije lako doći jer na nekoliko kilometara od plaže, prestaje asfaltni put i počinje zemljani - prašnjavi.

Kalami je jedno od najživopisnijih mesta na Krfu, čuveno  i po „Beloj kući“ u kojoj je od 1935. do 1939. britanski pisac i nobelovac, Lorens Durel, živeo. Seoce je okruženo maslinjacima i cvetnim vrtovima i posetiocima nudi duh prošlih vremena i tradicionalnu atmosferu.

Nisaki plaža  je predivna izolovana šljunkovita plaža u maloj uvali od svega nekoliko desetina metara uz jedinstven prirodni ambijent pun zelenila i pogledom na selo Nisaki. Nisaki plaža ima naročitu atrakciju za hrabrije posetioce i ljubitelje skokova u vodu - pontu sa zaletištem.

Sun Set je plaža nedaleko od sela Peoulades, poznata po najlepšim zalascima sunca na Krfu. Veoma je uzana, peščana i ima kristalno bistru vodu sa svega nekoliko taverni iznad plaže. Ne postoje ležaljke, pa posetioci donose vlastite.

Plaža Peroulades nosi još i nazive Loggas i Longas. Ona je "divlja", peskovita, idealno mesto za miran boravak jer nema mnogo posetilaca. Slabijoj poseti verovatno doprinosi sam prilaz plaži, jer se do nje stiže strmom stazom niz koju vodi stepenište od 66 stepenika.

Plaža Pelekas leži nešto južnije u odnosu na Glifadu. Ukoliko dolazite automobilom u selu Pelekas, postoji raskrsnica na kojoj se račva put ka plažama Glifada i Pelekas. Plaže su skoro istovetne, s tim da plaža Pelekas privlači mlade, dok za Glifadu važi da je porodični raj.


Krf izleti


Osim glavnog grada ostrva Krfa, sa svojim poznatim tvrđavama  i istorijom turistima najomiljenija destinacija na koju se upute je dvorac Ahilion, koji leži u južnom delu udaljen svega 15 kilometara od grada Krfa. Tokom obilaska dvoca Ahilion primetićete i natpis posvećen srpskoj vojsci jer su se u bolnici lečili i srpski oficiri. U vrtu Ahiliona je rastinje i cveće iz svih delova sveta. U vrtu je i postavka mermernih statuta bogova sa Olimpa, kao i 9  muza zaštitnica umetnosti koje prate Tri Harite, te poprsja starogrčkih filozofa i pesnika, ali i Šekspirova bista kao i statua engleskog pesnika, velikog poštovaoca grčke umetnosti i civilizacije, Lorda Bajrona.

Krstarenje do ostrva Vido je jedno od najzanimljivijih dešavanja za turiste, narošito mlađe. Mališani na Krfu obožavaju krstarenje do ostrva Vido brodićem "Kalipso star" koji ima stakleno dno. Uzbuđenje malih turista raste u staklenom potpalublju kada spaze nedaleko od Vida gnjurce sa hobotnicama i velikim rakovima u rukama. Ipak, kulminacija je tačka tri foke, Ire, Cezara i Simbe, koji ispred razdragane dece izvode predstavu za koju su obučeni: poljupci, klizanje, bacanje lopte u koš, i naravno, mahanje za kraj.

Muzej školjki je nešto što ne treba propustiti. Idući sa severa putem uz more spuštate se ka Benici, a na samom ulasku u mesto na desnoj strani zapazićete Muzej školjki, interesantno mesto sa mnogobrojnim izloženim školjkama, jastozima, morskim sunđerima, rakovima i ostalim žiteljima mora. Za ovaj muzej se tvrdi da je po veličini drugi evropski, a po značaju i kvalitetu postavke - prvi. Radi 7 dana nedeljno, a za uspomenu možete pazariti neke od tropskih školjki, ili ogrlice ili narukvice, takođe od školjki.

Krf, noćni život i izlasci

Krf je poznat po bogatom noćnom životu. Može se za svakoga naći po nešto. Glavni grad ima mnoštvo barova i diskoteka. Van glavnog grada, u turističkim naseljima Kavos, Roda, Ypsos, Gouvia i Dassia nalaze se  barovi koji se uveče pretvaraju u velike klubove  u kojima zabava traje sve do ranog jutra.
Kada je u pitanju zabava, Krf se sa pravom smatra jednom od najrazvijenijih turističkih destinacija jer udoban smeštaj, provod, sportovi i šoping su važni detalji koji privlače turiste iz celog sveta.
Turistima je veoma  zanimljiv i renovirani, luksuzni, kazino u hotelu Corfu Holliday Palace, ulaznica staje oko 6 evra po osobi, pravilo je da svako mora imati svoj pasoš i da muškarci ulaze sa fiksiranom obućom za pete.