NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Mikonos, Grčka - leto, aranžmani, atrakcije, informacije o destinaciji, hoteli,  avionom, cene


Mikonos, Grčka - informacije za turiste

Ostrvo Mikonos je možda i najpopularnija turistička destinacija u Grčkoj. Nalazi se u južnom Egeju i predstavlja centar turističkih dešavanja ove regije. Središte ostrva i glavnu turističku destinaciju predstavlja grad Mikonos ili Hora.
mikonos panoramski pogled

U poslednjih nekoliko godina, kada je ostrvo steklo svetsku reputaciju kosmopolitske turističke destinacije, naglo se povećao broj stanovnika. Tokom leta na ostrvo dolazi mnogo više turista nego što je stanovnika. Među turistima ima i dosta javnih ličnosti sa svetske scene, što je i dodatno doprinelo popularnosti ostrva.
Ostrvo Mikonos je poznato po svojoj otvorenosti ka homoseksualnoj zajednici. To je jedan od razloga što se na ostrvu organizuju brojne zabavne manifestacije i što je veoma dinamičan noćni život.
Simbol ostrva su stare vetrenjače koje se mogu videti u gotovo svakom mestu na ostrvu.
-    vreme i klima
Na ostrvu Mikonos vlada sušna sredozemna klima. Leta su suva i jako topla, dok su zime blage sa malo padavina. Ovakvoj klimi je prilagođen i izgled ostrva – uglavnom planinsko i kameno, sa malim brojem obradivih površina. Vreme na Mikonosu je pogodno za letovanje od aprila do kraja avgrusta, često i tokom celog septembra. Na vrhuncu letnje sezone, dnevne temperature na Mikonosu se kreću oko 30 stepeni Celzijusa.
Najbolje vreme za posetu Mikonosu je pre sezone (kraj maja, početak juna) i post sezona (kraj septembra, početak oktobra), jer su tada temperature nešto niže, ali su i manje gužve na ostrvu, kao i cene.

•  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

-    panoramska razgledanja
Turističke agencije svojim putnicima u Mikonosu nude dve vrste panoramskih razgledanja – obilazak grada Mikonosa pešaka i obilazak ostrva autobusom. Ovo su i najbolji načini upoznavanja ostrva Mikonos. Na ovim panoramskim razgledanjima saznaćete puno toga o Mikonosu, njegovim stanovnicima, običajima i istoriji.
-    znamenitosti
Simbol Mikonosa su vetrenjače iz XVI veka, koje se nalaze na vrhu brda i vidljive su u gotovo svim delovima ostrva.
Kuće na Mikonosu sa svojom jednostavnom arhitekturom, belim zidovima i plavim ili crvenim krovovima i vratima su same po sebi atrakcija ostrva.
Još jedna od atrakcija Mikonosa je pelikan Petros, koji je već 50 godina na obali mora i ne odlazi sa Mikonosa.
-    palate i hramovi
Panagia Paraportiani je crkva iz XV veka koja se jako dugo gradila (oko 200 godina) i danas predstavlja jednu od najvećih znamenitosti Mikonosa.
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Arheološki muzej – sadrži jedinstvene zbirke keramičkih, kamenih i metalnih ostataka pronađenih na Mikonosu i okolnim ostrvima.
Egejski Pomorski muzej – kolekcija brodova iz antičkih perioda do XIX veka.
U gradu Hori postoje dve galerije: Minima Galerija i Orama Art Galerija, u kojima se menjaju postavke različitih umetnika.
-    ostale atrakcije
Watermania – akva park na plaži Elia sa ogromnim brojem bazena, tobogana i drugih zabavnih sadržaja i programa na vodi.

•  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

mikonos pogled sa mora

-    slobodno vreme

Slobodno vreme na Mikonosu se provodi osim u kupanju i sunčanju na predivnim plažama, i u bavljenju sportovima na vodi ili kopnu, u laganim šetnjama i osveženju u nekom od bistroa i barova.
-    mesta za izlazak
Mnogi barovi koji se nalaze uz same plaže Mikonosa, pružaju jedinstvene poglede na more i horizont. Iako pravi provod u ovim barovima počinje u noćnim satima, oni su otvoreni i tokom dana i predstavljaju jedno od najpopularnijih mesta za izlazak tokom dana. Popularniji barovi za izlazak tokom dana se nalaze u delu grada poznatom kao Mala Venecija. Takođe, popularna mesta za dnevni izlazak i osveženje su Cavo Paradiso i Kalua.
-    noćni provod
Bez kompromisa, Mikonos je jedno od par mesta u Evropi koja imaju najaktivniji i najbolji noćni provod.
Noćni život na Mikonosu je koncentrisan na barove na plažama i na noćne klubove u gradu. Poznatiji klubovi u gradu se nalaze na trgu Ag. Kiriaki i u ulici Matojani. Neki od najpopularnijih noćnih klubova na Mikonosu su Spacedance Experience, Celebrities, Anchor, Pierro’s, Manto, Ikaros, Astra, Paradise, Argo i Space Dance. Popularni barovi na plažama i u luci su Caprice, Cavo Paradiso, Kasto, Super Paradise, Nine Musas i Tropicana.

•  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Dolazak na Mikonos avionom je najpopularniji način prevoza do ostrva. Od maja do oktobra, na aerodrom u Mikonosu sleću avioni iz većine evropskih metropola.
-    automobilom
Rent-a-car je najčešći izbor turista za prevoz po ostrvu. Kako je ostrvo na krajnjem jugu zemlje, a popularno je među platežno sposobnijim turistima, ogroman je broj rent-a-car agencija na ostrvu. Iznajmljivanje motocikala je jeftinija opcija i takođe popularna, posebno među mlađim turistima.
-    javni prevoz
Na ostrvu Mikonos je veoma razvijena mreža autobusa javnog prevoza. Funkcionišu dnevne i noćne linije, a karte za javni prevoz se mogu kupiti u kioscima, na uličnim automatima, u marketima ili kod vozača. Iako su frekventne linije, u „udarnim satima“, autobusi javnog prevoza su uglavnom puni putnika.
Ne postoje povratne karte, može se kupiti samo karta za jednu vožnju. Kontrole karata u autobusima su intenzivne.
-    trajekti
Uz avio prevoz, dolazak na Mikonos je moguć još samo trajektom. Nekoliko kompanija vrši prevoz putnika i vozila iz Pireja i Rafine, u periodu april-oktobar. Prevoz se obavlja na oko sat vremena, a trajanje prevoza je od 2,5 sata iz Rafine, do 3,5 sata iz Pireausa.

•  Kupovina / Šoping

Na ostrvu se intenzivno uzgaja maslina, te se ona može kupiti u različitim oblicima i kombinacijama na lokalnim tezgama i pijacama. Ulje lokalne masline se smatra takođe veoma specifičnim i ono se smatra kulinarskim suvenirom ostrva. Mikonos je poznat i po proizvodnji specifičnih vrsta sireva, koji se mogu naći u prodaji.
Osim toga, mesta na Mikonosu su puna prodavnica prestižne brendirane svetske robe, koja se prodaje po veoma visokim cenama.
Na ostrvu su brojne i prodavnice zlata, ostalog nakita, keramike, antikviteta...

•  Restorani/Hrana i piće

-    restorani / restorani brze hrane
Restorani na Mikonosu se mogu naći na svakom koraku. Kako je najveći deo dana odmor turista koncentrisan na plaži, ogroman je i broj restorana na njima. Cene u restoranima su zaista visoke u odnosu na sve turističke destinacije regiona, a posebno se to odnosi na restorane na plažama. Nešto niže cene su u restoranima u manje prometnim turističkim ulicama i u restoranima brze hrane.

•  Ponude agencija

-    turistički aranžmani
Obzirom na cene koje su prilagođene nešto imućnijem sloju društva, domaće turističke agencije imaju veoma ograničenu ponudu letovanja na ostrvu Mikonos. Agencije koje nude aranžmane Mikonos letovanje su: Sabra Travel, Fantast Tourist, Oktopod Travel, Dream Land i druge.
-    hoteli i hosteli
    Iako površinski malo ostrvo, Mikonos ima ogroman broj hotela i hostela svih     kategorija. Najpoznatiji hoteli srednje i srednje više kategorije su Harmony Boutique     Hotel, Tagoo Hotel, Carbonaki Hotel, La Veranda of Mykonos, Fresh Hotel, Amazing     View Hotel Mykonos i Pelican Bay Art Hotel. Među ekskluzivnijim, ali i najskupljim     hotelima su: Mykonos Grand Hotel & Resort , Belvedere Hotel, Mykonos Theoxenia     Hotel, Saint Johns Hotel Villas & Spa, Myconian Imperial Resort & Thalasso Center i     Kouros Boutique Hotel.

•  Bezbednost / Sigurnost

Mikonos je bezbedno ostrvo i mali je broj džeparenja, a nasilni napadi su prava retkost na ostrvu. Opasnost po sigurnost turista na Mikonosu mogu biti putevi sa oštrim krivinama i pijani vozači, kojih ima u noćnim i ranim jutarnjim satima, pa je preporuka obratiti posebnu pažnju u saobraćaju.

•  Cene

Kao jedna od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija i mesto u koje dolaze bogati i poznati, Mikonos je ovoj tituli prilagodio i cene. Santorini i Mikonos su najskuplje grčke turističke destinacije, što je i razlog zbog koga se domaće turističke agencije ustručavaju da ih nude u svojim turističkim aranžmanima.
-    cene smeštaja
Cene smeštaja tzv. budget hotelima se kreću od 25 do 75 evra za noćenje sa doručkom, a u hotelima srednje i srednje više kategorije od 50 do 300 evra. Cene prenoćišta sa doručkom u najluksuznijim hotelima na ostrvu Mikonos se kreću od 150 evra do čak 2.300 evra.
-    cene hrane
Cene hrane drastično variraju od mesta do mesta, ali su generalno, veoma visoke. Hamburger ili giros na plaži košta oko 10 evra, dok je cena girosa ili suvlakija u manje prometnim turističkim delovima oko 5 evra. Cene hrane po restoranima drastično variraju, zavisno od lokacije restorana, ponude, fiksnog ili izbornog menija, ali ne računajte da možete proći jeftino.
-    cene pića
Turisti bi trebalo da znaju da je Mikonos glavna destinacija bogatih i poznatih, te su i cene u restoranima, barovima i klubovima u skladu s tim. Naravno, postoji i par izuzetaka sa nešto pristupačnim cenama. Uobičajene cene pića u barovima i klubovima su: 5 evra kafa, tekila 4 evra, pivo 8 evra, kokteli 12 i više evra.
-    cene prevoza
Cena karte javnog prevoza je oko 1,7 evra, a cena karte za noćni prevoz oko 2 evra.
Cena taksi prevoza od aerodroma na Mikonosu do grada Mikonosa je 8 evra, a može biti i veća, ukoliko nosite veliki prtljag. Uobičajene cene taksija unutar i između turističkih mesta na ostrvu se kreću uglavnom između 1 i 2 evra po kilometru.
Cena prevoza trajektom iznosi od 23 evra iz Rafine do Mikonosa, do 55 evra iz Pireja do Mikonosa po osobi. Visina cene osim udaljenosti zavisi i od brzine trajekta koji izaberete.
-    ostale cene
Uobičajena cena ležaljke i suncobrana na plažama Mikonosa je 12 evra. Problem može biti to što se ležaljke moraju iznajmiti u paru, pa je cena 24 evra.

.•  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Fakultativni izleti turističkih agencija na Mikonosu najčešće obuhvataju izlet brodićem, koji obuhvata obilazak nekoliko plaža na južnom delu ostrva – plaža Paradise, plaža Paranga, plaža Elia i plaža Super Paradise. Ovi izleti podrazumevaju boravak na svakoj od plaža u trajanju 1-2 sata.
Lokalne turističke agencije posetiocima Mikonosa nude dnevne izlete do ostrva Tinos, Paros, Naksos, Siros, Delos, Ios i Santorini. Tinos je ostrvo gde se nalazi poznata crkva Panagia. Siros je mesto rođenja Pitagore. Delos je jedno od najpoznatijih antičkih ostrva, na kome se nalazi Apolonov hram i mnoštvo antičkih spomenika i arheoloških nalazišta. Svi izleti do obližnjih ostrva su uglavnom celodnevni.
Važno je napomenuti da su neki od izleta lokalnih turističkih agencija „gay friendly“, pa je potrebno obratiti pažnju pri rezervaciji aranžmana.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Najbliža ostrva Mikonosu su Tinos, udaljeno oko 10 kilometara, Siros, udaljeno oko 20 kilometara i Naksos na oko 25 kilometara.
-    Plaže u okolini
Najpoznatije plaže na Mikonosu su Platy Gialos, Elia, Paraga, Paradise i Super Paradise. Najpoznatija plaža na ostrvu je Paradise, dok je Super Paradise plaža najživahnije mesto na ostrvu, prepuna barova, dnevnih žurki, animacija za turiste i vrhunske zabave.
Zbog kosmopolitske reputacije i reputacije ostrva „žurki“, većina plaža na Mikonosu su prepune turista, pa se često traže male plaže na kojima je nešto mirnija atmosfera. Ukoliko ste u potrazi za nešto mirnijom atmosferom na plaži, preporučujemo Agios Ioannis plažu ili Ornos plažu.