NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Kefalonija, Grčka - utisci i iskustva sa letovanja


Kefalonija, Grčka – informacije za turiste

kefalonija
photo Kefalonija by George Tekmenidis

Kefalonija je jedno od najlepših grčkih ostrva i u poslednje vreme veoma atraktivna turistička destinacija. Pripada grupi Jonskih ostrva i najveće je ostrvo u ovoj grupi po površini.  Sam naziv se vezuje za izgled ostrva koji podseća na oblik glave, a na grčkom se kaže kefalo (κεφάλι – glava).  Kefalonija je uglavnom brdovita i krševita. Ukupna površina ostrva je 904 km² Obala je dosta razuđena sa zalivima koji prodiru duboko u obalu. Za razliku od Krfa koji je sav u zelenulu, ovde šuma ima malo, kao i nekoliko plodnih dolina. Najveći grad je Argostoli.

Klima na ostrvu Kefalonija je sredozemna, sa vegetacijom karakterističnom za ovakvu klimu. Gaje se masline, vinova loza i agrumi. Istorija Kefalonije se vezije za period pre nove ere i mikenski državu. U drugom veku pre nove ere su je osvojili Rimljani. Bila je pod vizantijskom, turskom, francuskom, a zatim i britanskom vlašću. Sve te kulture su ostavile svoj trag na izgled ostrva i  njegovu kulturu.

Ostrvo Kefalonija se deli na dva dela. Istočni na kom su plaže prelepe peščane sa postepenim ulaskom u more i zapadni gde se obale strmoglavo spuštaju ka moru. Najbliže ostrvo je Lefkada, a južnije se nalazi, za mlade popularni Zakintos. Ipak, verovatno jedina mana je ta što se ostrvo nalazi u trusnoj zoni,  50% zemljotresa u Evropi se desi u Grčkoj, a od grčkih 50% u široj oblasti Kefalonije.

Vile, smeštaj, apartmani, hoteli Kefalonija

Ovde pogledajte više o smeštaju u vilama i apartmanima na Kefaloniji

Plaže na Kefaloniji

plaza na kefaloniji
photo: Kefalonija by Matt  Sims
Kefalonija je poznata po lepim plažama. Najlepša plaža na ostrvu je poznata plaža Mitros. Ova plaža se nalazi na severo-zapadu Kefalonije, u istoimenom zalivu u istoimenom mestu Mitros, 29 kilometara severno od glavnog grada Argostolija.

Ovde pogledajte više o plažama na Kefaloniji

Kefalonija izleti


Kefaloniju je najbolje razgledati u vlastitom aranžmanu automobilom, a samo ostrvo ima šta da ponudi. Jedan od najpupularnijih izleta je poseta susednog ostrva Itaka koja je Odisejeva domovina. Deset godina se Homerov junak borio u Trojanskom ratu, zatim godinama putovao, dok se konačno nije vratio u svoje kraljevstvo i ženi Penelopi. U mestu Stavrosa, rodnom mesto Odiseja,  možete videti njegovu bistu sa večno uprtim pogledom u daleka prostranstva. Na Itaki treba posetiti arheološki muzej u Pilikati, priobalno selo Frikes i Kioni, idilično seoce na severu Itake.

Na ostrvu Kefalonija treba obići treću po veličini vinariju na ostrvu, gdje možete i degustirati vina. Obavezno posetite manastir Sv. Gerasimusa, zaštitnika ostrva. Većina organizovanih izleta od strane turističkih agencija podrazumeva i obilazak pećine Drongarati. Poseban doživljaj je vožnja čamcima do podzemnog jezera Melissani. Većina agencija organizuje tzv. grčku večeru gde ćete uživati u njihovoj hrani i folkloru.

Kefalonija - zabava i noćni provod

Kefalonija nije poznata po ludom noćnom provodu. Postoje restorani, barovi i taverne kao i u većini grčkih letovalište, ali je dosta mirno. Ne može se uporediti sa Zakintosom i Krfom koji su poznati po dobrom noćnom provodu. Kefalonija nije poznata po noćnom životu i više važi za kraljicu divljine, netaknute prirode i prelepih neistraženih plaža. Preporučije se za odmor ispunjen istraživenjem i turističkim obilascima.