NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Verona, Italija - putovanje, aranžmani, atrakcije,  autobusom, vikend izleti, cene, noćni provod


· Verona, Italija - informacije za turiste

Verona je grad sa oko 250.000 stanovnika u severoistočnoj Italiji, u regionu Veneto, turistička atrakcija u kome se odigrala Šekspirova priča Romeo i Julija. Iako predstavlja manje popularnu turističku destinaciju od Venecije u regionu Veneto, Verona je mnogo opuštenije i prijatnije mesto za posetu. Kao jedan od italijanskih gradova sa najvećim nasleđem iz perioda Rimskog carstva, Verona se naziva i „malim Rimom“. Ceo grad je pod zaštitom UNESCO-a, kao područje sa izuzetnim istorijskim nasleđem.
-    regioni/okruzi
Verona pripada regionu Veneto, najrazvijenijoj turističkoj regiji u Italiji.
-    vreme i klima
U Veroni se ukrštaju suptropska i mediteranska klima, pa su za ovaj grad karakteristična veoma topla leta i izrazito hladne zime sa puno magle na prelazu jeseni u zimu. Zbog toga je najbolje vreme za posetu Verone proleće ili rana jesen.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

verona pogled na grad

Verona je grad Rimske imperije i ruševine antičkog grada su rasute po celom gradu. Dok šetate gradom sigurno ćete videti deo rimskog akvadukta, rimskih kupatila, antičkih građevina... Gradske vlasti su insistirale da najveći deo antičkih ruševina ostane na svojim mestima, pa ćete često naići na akvadukt koji prolazi iznad saobraćajnica, rimska kupatila ispod šetališta zaštićena staklenim ogradama ili delove antičkih građevina ozidanih modernim poslovnim prostorima.
-    panoramska razgledanja
Panoramsko razgledanje grada uglavnom obuhvata šetnju centralnim gradskim ulicama, posetu trgu Delle Erbe, veronskoj Areni, dvorcu Kastelvekio, Julijinom balkonu i Romeovoj kući.
-    znamenitosti
Arena ili Koloseum je veliki rimski amfiteatar, koji se nalazi u centru Verone. Ovo je jedan od najočuvanijih rimskih amfiteatara, koji je funkcionalan i danas, iako je star gotovo 2000 godina. U njemu se održavaju koncerti i operske predstave, ali i sam izgled ovog amfiteatra posmatran sa glavnog trga Verone je doživljaj za svakog putnika.
Kuća Julije – mesto na kome ćete videti čuvenu terasu sa koje je Julija razgovarala sa Romeom. Na ovom mestu po tradiciji posetioci ostavljaju poruke zapisane na listićima papira. Nedaleko od Julijinog balkona se nalazi i Romeova kuća, koja je zatvorena za javnost i može se videti samo kapija kuće.
Lamberti je najviša kula u Veroni. Nalazi se na glavnom gradskom trgu i ukoliko odete na vrh ove kule imaćete odličan pogled na centralni deo Verone.
-    palate i hramovi u Veroni
Kastelvekio (Castelvecchio) je utvrđen dvorac na reci Adiđe (Adige). U okviru ovog kompleksa se nalazi i gradski muzej umetnosti, koji u stalnoj postavci ima veliki broj srednjevekovnih skulptura i renesansnih slika. Sam kompleks obuhvata i most preko reke, koji je odličan vidikovac kako za zgradu dvorca, tako i za dobar deo Verone.
Dvorac Svetog Petra (Castel San Pietro) je znamenitost iz vremena kada su Austrougarske granice bile na obodima Verone. Iako je zatvoren za javnost, poseta ovog dvorca je omiljen deo posete Veroni za parove koji traže romantične zalaske sunca sa pogledom na grad.
Palata Mafei iz XVII veka predstavlja jednu od najlepših baroknih građevina u Veroni.
Veronska katedrala iz XII veka predstavlja jednu od znamenitosti grada koja je zadržala prvobitni oblik bez obzira na to što je više puta renovirana.
-    parkovi
Park Đardino Gusti (Giardino Giusti) je prelep renesansni park, koji se nalazi na jednom od brda Verone, koji predstavlja vidikovac sa koga se vidi cela Verona. Uređenje samog parka predstavlja posebnu atrakciju zbog čega predstavlja i jedno od omiljenih mesta turista.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti u Veroni

-    slobodno vreme
Slobodno vreme u Veroni se uglavnom provodi u šetnji gradskim ulicama, posetama znamenitostima grada i uživanju u nekom od bistroa, restorana ili kafića na centralnim trgovima.
-    noćni provod
Noćni provod u Veroni je veoma zanimljiv turistima. Nekoliko noćnih klubova koji se nalaze uglavnom van centralnih ulica su omiljeno mesto lokalnog stanovništva, koje je veoma prijateljski raspoloženo prema turistima koji dolaze u provod.

·  Saobraćaj i prevoz u Veroni

-    avionom
Veronu opslužuje međunarodni aerodrom Catullo, koji se nalazi na oko 12 kilometara od grada. Obzirom da veliki broj niskobudžetnih avio kompanija koristi ovaj aerodrom, koje turisti rado koriste, obezbeđen je redovni autobuski prevoz do centra Verone.
U blizini Verone se nalaze i venecijanski aerodrom Marco Polo i Al Angeli aerodrom pored grada Treviza. Turističke agencije koje organizuju putovanja po oblasti Veneto, ravnopravno koriste i ove aerodrome.
-    autobusom / automobilom
Prevoz autobusom u aranžmanu turističke agencije ili automobilom u sopstvenoj režiji su najčešći način dolaska do Verone, bar kada su u pitanju domaći turisti.
-    javni prevoz
Javni prevoz u Veroni je odličan način za obilazak grada, ukoliko ga posećujete sopstvenim prevozom. Pored glavne autobuske stanice postoje veliki parkinzi, gde možete parkirati svoje vozilo i odatle autobusima javnog prevoza otići do znamenitosti grada i do starog gradskog jezgra. Na ovaj način nećete se suočiti sa problemom parkiranja u gradu, koji je veliki, posebno u užem centru.
-    bicikl
Na nekoliko mesta u Veroni možete iznajmiti bicikl koji predstavlja odličan način prevoza za turiste. Veoma je važno voditi računa o tome da u centru grada postoje isključivo pešačke zone, gde je vožnja biciklom zabranjena.
-    pešačenje
Iako nije veliki grad, Verona je ipak prevelika za obilazak pešačenjem. Zbog toga se preporučuje da šetnju gradom kombinujete sa nekom drugom vrstom prevoza. Centralne gradske zone su u pojedinim delovima isključivo pešačke i znamenitosti u njima se jedino mogu videti ukoliko prošetate do njih.

·  Kupovina / Šoping

Ulica Mazzini (Via Mazzini) je centar šopinga u Veroni. U ovoj ulici se nalazi veliki broj brendiranih radnji među kojima su prisutne i one koje prodaju garderobu i obuću najekskluzivnijih italijanskih brendova. Osim ove ulice, poznata ulica za kupoholičare je i Korzo Porta Borsari (Corso Porta Borsari).

·  Restorani / Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
Stanovnici Verone ne smatraju picu lokalnim specijalitetom, iako je to karakteristika svih italijanskih gradova. Lokalni specijaliteti su uglavnom jela na bazi konjskog mesa, koje se naziva kavalo (cavalo), kao i paste koje se nalaze na gotovo svakom meniju restorana. Lokalni specijaliteti su pizzocheri (pasta), casoncelli (vrsta raviola), bigoli (vrsta špageta) i casserole.
-    restorani/restorani brze hrane
U centru Verone ćete naići na veliki broj restorana, koji se nalaze gotovo na svakom raskršću ili manjem trgu. Najpoznatiji gradski restorani su Al’ Duomo i Osteria Pigna.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Turistički aranžmani domaćih turističkih agencija uglavnom obuhvataju Veronu kao jednu od italijanskih destinacija koja se obilazi u okviru višednevne posete turističkim destinacijama oblasti Veneto. Osim Verone, uobičajena je poseta Veneciji kao najpopularnijoj destinaciji u ovoj oblasti. Turističke aranžmane poput navedenih organizuju gotovo sve turističke agencije u Srbiji. Aranžmani se organizuju uglavnom u prolećnim ili jesenjim mesecima.
-    hoteli i hosteli u Veroni
Obzirom na veliki broj hotela i hostela, kako u samom gradu, tako i u okolnim mestima, ali i bližim turističkim destinacijama, neće Vam biti teško da izaberete onaj koji odgovara Vašim potrebama i budžetu.
-    apartmani u Veroni
Apartmani, privatan smeštaj i smeštaj na bazi noćenja sa doručkom (B&B) su karakteristični za prigradska naselja i okolna manja mesta. Ova vrsta smeštaja je značajno cenovno konkurentnija od centralnih gradskih hotela u Veroni, ali po usluzi ni malo ne zaostaju za njima. Ovu vrstu smeštaja najčešće biraju porodice sa decom, koje mogu ostvariti značajne uštede ukoliko se odluče za ovaj smeštaj.

·  Bezbednost / Sigurnost

Bezbednost u Veroni je na visokom nivou. Jako je mali broj džeparenja, kao najčešćeg oblika ugrožavanja bezbednosti turista. Visoka bezbednost je posebno karakteristična za glavni trg Verone, koji predstavlja i glavnu turističku tačku grada.

·  Cene

-    cene hrane
Cene hrane u Veroni ne odstupaju bitnije od onih karakterističnih za osrednje popularne turističke destinacije Italije. Brzu hranu možete kupiti za 1 do 3 evra, dok ručak u restoranima košta od 10 do 50 evra, zavisno od izbora restorana.
-    cene pića
Cena kafe u centralnim gradskim kafićima i bistroima se kreće od 0,8 do 2,5 evra. Cene se razlikuju zavisno od lokacije i ekskluzivnosti mesta koje izaberete, ali i od vrste kafe koju naručite, a kojih ima nebrojeno mnogo.
-    cene prevoza
Cena autobuske karte za prevoz od aerodroma Catullo do centra Verone je 6 evra. Cene autobuskih karata javnog prevoza u gradu su oko jednog evra.

·  Običaji

Zvanični jezik u Italiji je italijanski i većina stanovnika Verone (kao i u celoj oblasti Veneto) ne govori druge jezike, tako da Vam poznavanje engleskog jezika neće biti od preterane pomoći u ovom gradu. Kako biste se sporazumeli, preporuka je da pred putovanje naučite bar nekoliko osnovnih reči i fraza italijanskog jezika, koje su najneophodnije u svakodnevnom sporazumevanju.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Obzirom da je Verona u aranžmanima turističkih agencija najčešće sastavni deo šireg aranžmana, sama poseta Veroni se može pojaviti kao fakultativni izlet za posetioce Venecije. Ukoliko u sopstvenom aranžmanu posećujete Veronu, možete odabrati neki od fakultativnih izleta lokalnih turističkih agencija, koje organizuju vinske ture, obilazak grada sa vodičem na engleskom, put do Venecije i sl.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Venecija je svakako najpopularnija obližnja destinacija Veroni. Na putu od Verone do Venecije se nalaze stotine hotela, hostela i privatnih smeštaja, u kojima turisti odsedaju i u okviru svoje posete Italiji, posećuju oba grada.
Vinski putevi do mesta Valpolicella ili Soave predstavljaju čvor vinskih atrakcija oblasti Veneto. U samom gradu postoji veliki broj vodiča, koji Vam može organizovati vinsku turu.
-    Izletišta u okolini
Jezero Garda (Lago di Garda) se nalazi na samo nekoliko kilometara od Verone i predstavlja jedno od omiljenih izletišta lokalnog stanovništva. Predivni pejzaži, mirna atmosfera i puno zelenila predstavljaju odličan način za bekstvo iz gradske atmosfere. Do jezera možete stići svojim automobilom (dostupni su veliki besplatni parkinzi) ili javnim prevozom sa gradske stanice u Veroni.