NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Prag -  atrakcije, informacije za turiste, šta obići


Prag, Češka – informacije za turiste

Prag (na češkom Praha) јe najveći a pritom i glavni grad Češke sa oko 1,2 miliona stanovnika. Leži na reci Vltavi i spada u najočuvaniji evropski grad koji je odoleo burnoj istoriji i sada je pod UNESCO zaštitom. U prevodu sa staroslovneskog jezika Prag znači mesto prelaza, misli se na prelaz preko reke Vltave. U
prag pogled na zamak

Šta obići u Pragu

Zamak u Pragu
Pragu se nalazi i prelep zamak, poznat pod nazivom Praški grad. Zamak je podignut na brdu i za njega se vezuju mnogi mitovi i legende gde se u jednom od njih Prag naziva i “Majka svih gradova”.
 
Prilikom obilaska ovog grada obavezno posetite Stari grad, Starogradski trg, Trg Svetog Vaclava (ovo je glavni gradski trg), Katedralu svetog Vida iz 14. Veka, Karlov most, Jevrejsku četvrt, Lenonov zid, Astronomski  sat, Narodni muzej kao i mnoge druge. Prag možete obići metroom, tramvajom, autobusom ili čak rečnim feribotama.
prag centar grada

Prag se nalazi u srednjem delu Srednječeškog pobrđa i leži na nizu od devet brda i to Letna, Vitkov, Opiš, Vetrov, Skalka, Emauzi, Višehrad, Karlov i Petrin i to na nadmorskoj visini od 170 pa sve do 400 metara. Veći deo ovog prelepog i istoriski bogatog grada nalazi se u dolini reke Vltave, koja je i simbol ovog grada, a takođe i u dolinama devet pritoka ove reke.

Arhitektura u Pragu

Prag je odoleo nemirima i razaranjima iz Drugog svetskog rata i sada je vrlo posećeno turističko mesto. U samom gradu susrešćete se sa raznovrsnom arhitekturom, romantičkom, gotičkom, renesansnom, baroknom, rokoko, klasicističkom, ampir pa sve do secesije i kubizma iz dvadesetog veka. Takođe, ovaj grad dobio je i naziv “Grad stotinu tornjeva” kojih ima preko 500. Zbog sve istorijske lepote i očuvane arhitekture koju nudi Prag je postao popularno mesto čak i za snimanje filmova.

Vreme u Pragu

Ne postoji određeno vreme idealno za posetu Pragu, naime, kada god da dođete osetićete sve čari grada uz veoma naglašena godišnja doba umereno kontinentalne klime. Tokom leta temperatura dostiže i 25 stepeni, dok je zima veoma hladna sa čak 15 stepeni u minusu. U maju i oktobru temepratura je u proseku oko 20 stepeni. Period između maja i avgusta je najkišovitiji. Zimi sneg retko pada dok je kišno vreme uobičajeno tokom cele godine. Najposećeniji je tokom leta i tada su hoteli i restorani prepuni gostiju tako da, ako ne volite gužvu, odaberite drugo vreme za posetu ovom gradu. Prelepo je posetiti Prag za vreme novogodišnjih praznika, koji je u ovo doba godine prelepo okićen, ali se tom prilikom pripremite da će vas sem noćnog provoda i lepote obasjanih građevina dočekati i veoma hladno vreme.