NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Firenca, Italija -  atrakcije, informacije za turiste, šta obići


Firenca, Italija – informacije za turiste

Firenca je grad u centralnom delu Italije sa oko 400.000 stanovnika. Nalazi se na reci Arno i u pravom svetlu predstavlja regiju Toskana čiji je i glavni grad. Firenca je najpoznatija po svojoj katedrali Duomo i njenoj kupoli kao i po plemićkoj porodici Medici. Jedan je od najpoznatijih turističkih gradova na svetu sa mnogo vrednih građevina, dok je stari deo grada pod zaštitom UNESKO-a.
firenca slika

Hrana u Firenci

U Firenci ćete naići na mnoštvo dobrih restorana, ali obavezno nakon tradicionalnog Fiorentina odreska popijte čuveno toskansko vino Chianti.
 

Istorija Firence

U osmom veku pre nove ere na reci Arno živeli su Etrurci, antički narod nakon kojih su ovu regiju naselili Rimljani koji su ovde bili u prvom veku pre nove ere. Tada su ga nazvali Florentia što u prevodu znači cveće. Kasnije se ovde razvio pravi grad koji je uništen nakon propasti rinskog carstva. 1115. Osnovana je Republika Firenca i tada su se građani Firence pobunili protiv Toskanse Marke nakon čega sui  osnovali komunu umesto feudalizma. Ovom republikom upravljalo je veće na čijem čelu je bio izabrani gonfaloniere, odnosno vladar grada, koji je biran bukvalno po sistemu lutrije na svakih par meseci. Na kraju su, posle sukoba i ratova evropskih političkih partija, na kraju su isti i prevladali u ovoj republici. U 15 veku ovaj grad postaje evropska predstavnica kulture u kom su živeli i stvarali Donatelo, Botticelli, Mikelanđelo, Nikolo Makijaveli, Galileo Galilej i Leonardo da Vinči. Međutim oko 1533. godine Firenca je počela da slabi i da siromaši te tek od 19. veka počinje ponovo da se razvija prvenstveno industrija. Neko vreme je bila i prestonica Italije.
 

Znamenitosti u Firenci, Šta posetiti u Firenci

Katedrala Duomo – ovo je katedrala koja se nalazi u centru grada, već na prvi pogled shvatićete zašto svi pričaju o njoj, sa stotinu kipova, mozaika i rezbarija, oslikava istoriju Firence kao i druge crkve kao što su Santa Maria Novelle, San Lorenza, Santa Croce.
Piazza della Signoria
Nalazi se u blizini katedrale i oslikava je Palazzo Vecchio, centar političke moći ovog grada. Na samom vrhu nalazi se devet grbova iz tog vremena od kojih najpoznatiji simbolizuje samu Firencu. Takođe, možete obići i Neptunovu fontanu kao i kopiju Michelangelovog Davida.
Uffizi
Uffizi je galerija koja spada u jednu od najbogatijih na celom svetu te je nikako nemojte zaobići na ovom putovanju.
 Palazzo Pitti
U neposrednoj blizini nalazi se i Palazzo Pitti, nekadašnja prestonica Veikog toskanskog vojvode. Ovde se nalaze čarobni vrtovi sa imenom Boboli.
Ponte Vecchio
Ovo je stari most i jedini koji je ostao nakon bombardovanja u drugom svetskom ratu. Prepun je malih zlatara pa ćete ga, gledajući u blještave izloge, preći veoma brzo.
 Piazzale Michelangelo
Ovo je trg iznad grada sa najlepšim pogledom na Firencu.