NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Bolonja -  atrakcije, informacije za turiste, istorija,  šta obići


Bolonja, Italija – informacije za turiste

Bolonja je glavni grad okruga Bolonja kao i pokrajine Emilije-Romanje koja se nalazi u severnoj Italiji. Najpoznatija je po univerzitetu koji je najstariji u Evropi, a danas u njemu studira četvrtina stanovništva ovog prelepog grada. Atraktivno je turističko mesto za sve ljubitelje istorije i umetnosti i sa svojim starim građevinama i starim gradskim jezgrom koji je pod zaštitom UNESCO-a. Centar grada čine dva identična trga, Mađore i Netuno. Ima izuzetno povoljan strateški položaj između ostalog jer predstavlja raskršće puteva sa juga is a severa. Od glavnog grada Italije, Rima, udaljen je oko 400 kilometara.
bolonja

Grad se većim delom prostire na ravnici, dok se manji deo nalazi na delovima Apenina.

Klima u Bolonji

Ovde ćete se susresti sa kontinentalnom klimom ali se oseti uticaj sredozemne klime koja dolazi sa mora. Leti je veoma toplo sa temperaturama do prosečnih 38 stepeni dok je u zimu veoma česta pojava snega i dosta niskih temperatura. Kroz Bolonju teku dve reke i to Renou i Sereni dok se reka Po nalazi na oko 50 kilometara od grada. Jadransko more od Bolonje je udaljeno svega 80 kilometara.

Hana u Blonji

Što se tiče hrane u Bolonji, prvo što treba da uradite kada dodjete ovde jeste da probate čuvene italijanske Taljatele koje su tipičan bolonjski specijalitet, mortadelu, razne testenine ili ragu sos. Po njoj je ime dobio i čuveni bolonjski sos, kao i pasta od mesa koja se zove ragu alla Bolognese. Nakon što probate tradicionalnu italijansku kuhinju koja je ovde odlična, možete krenuti u obilazak grada.Градска околина представља развијен пољопривредни крај.

Šoping u Bolonji

U Bolonji možete kupovati u tržnom centru “Centegross” koji je do skoro bio najveći tržni centar u Evropi.

Istorija Bolonje

Ime ovog grada potiče iz vremena galskog plemena poi menu Bolije pa se Bolonja najpre zvala Bononia nakon čega je dobila sadašnji naziv Bolonja. Bolonja je bila naseljena još u praistorijskom dobu i prvi su ovde živeli Etrurci nakon kojih ovo područje zauzima pleme Boliji, to je galsko pleme. U drugom veku pre nove ere naseljavaju se Rimljani kada se i osnovala Bononija. Kasnije je stanovništvo romanizovano i grad je postao najrazvijeniji u Italiji. U srednjem veku Bolonju nastanjuju Vizantijci, ubrzo posle njih grad otimaju Langobardi a zatim i Franci. U desetom veku počinje da se razvija privreda i tada je, 1088. Godine osnovan Bolonjski univerzitet, po kome je id an danas Bolonja poznata. U dvanaestom i trinaestom veku podiže se mnoštvo crkvi i palata i grad počinje da “cveta”. Međutim, to nije dugo trajalo, nakon slabljenja grada on pada u ruke Papske države. Bolonja se održala zbog velikog stepena samouprave i građani Bolonje zbog ovog preokreta nisu izgubili svoju slobodu. U jednom periodu vladavine Papske države Bolonja na kratko biva u rukama Napoleona. 1859.godine ona konačno postaje deo novoosnovane Italije i počinje njen pravi razvoj koji vrhunac dostiže tek u 20. veku.