NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Rim, Italija -  atrakcije, informacije za turiste, šta obići, smeštaj


Rim, Italija – informacije za turiste

Glavni grad Italije, Rim, predstavlja u punom sjaju svoju bogatu istoriju, prepun znamenitosti, predstavlja uvek atraktivnu turističku destinaciju. Čine ga sedam brda: Aventino, Kampidoljio, Ćelio, Eskuilino, Palatino, Kuirinale, Viminale. Kroz Rim protiče reka Tibar. U gradu postoji mnoštvo trgova prepunih restorana, kafića i barova, koji su uvek prepuni ljudi. Najlepši rimski trg Piazza di Spagna i francusku crkvu Trinita dei Monti povezuju španske stepenice čiju je izgradnju naredio Papa Inoćentije XII i to sve da bi španska ambasada bila spojena sa crkvom. Na ovom stepeništu okuplja se rimsko stanovništvo a gužvu stvaraju i turisti. Najlepše su u proleće jer tada procveta cveće na njima i zaista izgledaju čarobno.

rim
Rim je grad pun života, tokom dana a i noću. U svako doba nudi dobar provod. U restoranima tradicionalne kuhinje obavezno popijte vino kako biste zaigrali uz grčku muziku i ples. U četvrti Trastevere dobar noćni provod je zagarantovan jer je u klubovima uglavnom živa muzika a u okrugu Testaccio možete se provesti u diskoteci. Sve u svemu, ovaj grad je mesto koje morate obići jer svi putevi vode u Rim. Rimljani kao narod su veoma opušteni, pozitivnog duha i uvek na usluzi turistima, ali ovaj utisak pomalo kvari velika gužva u saobraćaju, kao sastavni deo rimske atmosphere, naime, u njemu ćete naći sve mane ali i sve kvalitete velikog grada.

Saobraćaj u Rimu

Važna informacija za turiste je da ne morate da brinete o kupovini vode za piće jer je u Rimu najčistija voda u Evropi a česme imate na svakom koraku, rimljani ih zovu “nasoni”. U centru se nalazi glavna železnička stanica Termini u koju vode svi vozovi sa aerodrome, i jedino ovde možete “uhvatiti” metro. Koristite crvenu liniju A za  prolazak kroz istorijski deo grada, a B linijom idete do Koloseuma.

Kratka istorija Rima

Mislim da je svima već poznato da su ovaj grad, po legend, osnovali braća Romul i Rem 753. godine pre nove erePrema legendi, Rim je u svojoj istoriji bio glavni grad Rimskog Kraljevstva, Rimske republike a i Rimskog Carstva. Svojim razvojem kroz hiljade godina, Rim je bio medju najbogatijim i najrazvijenijim gradovima zapadnog dela sveta, a nakon podele carstva i gubitka titule glavnog grada i dalje je to ostao.  Ceo Rim je ustvari jedna istorijska knjiga čije su stranice ispisane kulturom i umetničkim trendovima u ulicama ovog starog grada i to iz svih epoha. Renesansne palate, njihovi barokni stubovi, mnoštvo lavirinta uskih ulica, tragovi gotike i romantike i prelepe fontane ogledalo su burne istorije večnog grada.

Znamenitosti u Rimu, šta obići u Rimu

Gde god da krenete ulicama Rima nailazite na neku njegovu znamenitost. Najpoznatija je naravno Koloseum (Colosseum) koji je podignut oko 70. Godine i najveći je amfiteatar ikada izgrađen u jednom carstvu. Predviđen je da primi i do 60.000 gledalaca gladijatorskih borbi. Takođe, ne manje važan, tu je i Rimski forum (forum romanum) u kome se nalaze mnoštvo porušenih hramova, Panteon (hram svih bogova), rimske katakombe (mesto gde su se skrivali hrišćani jer im je vera bila zabranjena), Circus Maximus (veliki krug), bivši hipodrom a ne treba zaboraviti najveću građevinu u rimu gde su se takođe održavale gladijatorske borbe, Bacca della Verita za koga se vezuje legenda o kamenim ustima koja lažljivcima odgrizaju ruke kao i Appia Antica odnosno stari put izvan Rima, a i Fontana di Trevi.

Takođe, Rim je poznat i po fudbalu, posebno po klubovima Roma i Lacio, i u najvišem su rangu italijanskog fudbala. Njihov stadion Olimpico nemojte propustiti kao turističko odredište, a ako budete imali sreće možda odgledate i neku utakmicu. Važno je napomenuti da Rimljani slabo govore engleski jezik, te se naoružajte detaljnom mapom grada.
Piazza Navona, - ovo je rimski trg koji je predstavljao scenografiju rimske kinematografije. Na njemu se nalazi Fontana “Fontana dei quattro fiumi za koju postoji verovanje da predstavlja četiri najbitnije reke na svetu, evropski Dunav, afrički Nil, azijski Gang i američki Rio della Plata. Blizu trga posetite crkvu San Luigi dei Francesi (Sveti Luj Francuski) sa delima čuvenog Mikelanđela Karavađa.
Tu je naravno i Panteon, nastao u antičkom rimu i predstavlja hram svih bogova. Predstavljao je grobnice umetnika, muzičara kao i prvog italijanskog kralja Vitoria Emanuela II i njegove žene Ređine Margerite i sina Umberta I.
Ukoliko želite da odete na izlet, najbolje mesto za to je velika zelena površina gde su se održavale tradicionalne trke rimskih konjanika, Cirkus Maksimus.

Naravno, trebalo bi da obiđete i Vatikan koji je prepun pravih umetničkih vrednosti. S obzirom da je ovde uvek gužva preporučujemo da za obilazak izdvojite jedan ceo dan. Idite metroom, A linijom. Ovde ćete videti najveću katoličku crkvu na svetu, San Pietro. Videćete i baziliku Svetog Petra. Izgradnju i ideju ove crkve pomogli su Bramante, Rafaelo Sancio, Mikelanđelo – koji je projektovao kupolu, trg ispred crkve sastoji se od reda stubova a u centru se nalazi obelisk i ovo je delo Berninija. Na ulazu se nalazi Mikelanđelova skulptura (Pietà – Milost). U Vatikanu se nalaze najpoznatiji muzeji Rima gde možete naći radove Rafaela, Mikelanđela, Ticijana i Leonarda Da Vinčija. Tu je i Mikelanđelova Sikstinska kapela.
 

Smeštaj u Rimu, Hoteli u Rimu

Rim je prepun hotela, porodičnih hotela i boutique hotela a i takozvanih B&B smeštaja (bed&breakfast) u kojima se kuhinja uglavnom deli sa drugim gostima smeštaja. Smeštaj u hotelima nije skup, i pristupačan je tokom cele godine sa dosta slobodnih mesta u hotelima, a noćenja koštaju od 50 do 180 eura. Jedino što treba da pripazite kod odabira smeštaja je to da je u centru grada najbolje odsesti ukoliko želite dobar provod, a van centra ukoliko ste došli da razgledate znamenitosti i ukoliko vam je to prioritet posete.