NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Singapur - putovanje, informacije za turiste, atrakcije, bezbednost, cene


· Singapur - informacije za turiste

Singapur je grad-država u jugoistočnoj Aziji, jedna od najprosperitetnijih država i najprometnija svetska luka. Ovo je metropolis pun oblakodera, modernih građevina, ali i javnih parkova, zabavnih parkova i šoping molova.  Iako po površini veoma mali, Singapur je gusto naseljen sa preko 5 miliona stanovnika, što ga čini najnaseljenijom državom sveta posle Monaka.
singapur nocu pogled

Ime Singapur znači Lavlji grad. Putovanje u Singapur većina svetskih turista uključuje u svoje proputovanje jugoistočnom Azijom. Gotovo da nema kruzera i putničkih brodova u blizini jugoistočne Azije koji neće pristati u singapursku luku.
Singapur je metropolis kosmopolitskog duha. Najveći deo stanovništva čine Kinezi i Malajci, a oko polovine stanovništva su budisti i taoisti.
-    regioni / okruzi
Grad Singapur ima veliki broj okruga, od kojih su najvažniji: Riversajd (Riverside), Bulevar Orchard (Orchard Road), Marina (Marina Bay), kineska četvrt (Chinatown), Mala Indija (Little India), Sever, Zapad, Istočna Obala, Ostrvo Sentosa i Jurong.
-    vreme i klima
Singapur se nalazi na samo 1,5 stepeni od Ekvatora, pa njegovu klimu karakteriše toplo vreme tokom cele godine, bez sezonskih promena. Najčešća temperatura u Singapuru je između 24 stepena Celzijusa tokom noći do 33 stepena Celzijusa tokom dana. Kratki pljuskovi su takođe gotovo svakodnevica Singapura.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

singapur visoke zgrade

-    panoramska razgledanja
Najbolji način za panoramsko razgledanje Singapura je korišćenjem hop on hop off autobusa. U gradu se nalaze brojne stanice za ove autobuse i neće vam biti problem da ih nađete. Tokom vožnje videćete Singapur u kome se smenjuju moderni oblakoderi, stari budistički hramovi, zabavni parkovi, šoping molovi, restorani i barovi, javne zelene površine, plaže, noćni klubovi i svi ostali sadržaji koji će posetioce učiniti srećnim što se nalaze na ovom mestu. Karte za hop on hop off autobuse možete kupiti u samom autobusu, na prodajnim mestima turističke organizacije Singapura, u hotelima ili je možete rezervisati i online.
Takođe, zanimljiv način za razgledanje Singapura, posebno poslovnog dela koji čine neboderi, jeste brodićem sa reke Singapur.
-    znamenitosti
Neboderi i šoping molovi – u poslovnom delu grada nalaze se simboli Singapura – visoke poslovne zgrade i ogromni šoping molovi. Neboderi su koncentrisani oko singapurske reke, pa je vožnja brodićem odličan način za razgledanje modernog pejzaža grada.
Hindu hramovi – U Singapuru postoje desetine hindu hramova. Zajednička karakteristika hindu hramova je da je svaki od njih posvećen jednom hindu božanstvu čija se statua nalazi u središtu hindu hrama. Šri Mariaman hram je najveći i najstarijih hindu hram u Singapuru.
Prirodni rezervati – iako po površini veoma mali, Singapur je dom nekoliko važnih svetskih rezervata živog sveta. Bukit Tima (Bukit Timah) rezervat, kao najveći u Singapuru (poznat i kao tropska šuma u Singapuru) ima više biljnih i životinjskih vrsta, nego cela Severna Amerika.
Universal Studios – najpopularniji tematski park na svetu se nalazi na ostrvu Sentosa.
Park podvodnog sveta (Marine Life Park) – jedan od najvećih svetskih akvarijuma.
Singapurski letač (Singapore Flyer) – singapurski opservacijski točak.
Tiger Sky Tower – opservacijski toranj visok 131 metar u centru Singapura, sa koga se vidi celo ostrvo na kom se nalazi ova država.
-    parkovi
Iako vrlo dinamičan grad, danonoćno živ, Singapur ima kutke u kojima se stiče utisak da je ovo prirodni raj – to su javni parkovi i ogroman zoološki vrt, gde hiljade turista svakodnevno uživa u jedinstvenim pejzažima, biljkama i retkim životinjama. Izdvajaju se mala tropska šuma u gradu – Bukit Tima i Singapurska botanička bašta.
Grad Bašta (Garden City ili City in a Garden) je projekat koji je napravio kombinaciju moderne gradske četvrti u okruženju parka.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Slobodno vreme u Singapuru možete provesti jednostavnim obilaskom grada koji nudi jako mnogo atrakcija na malom prostranstvu. Takođe, možete uživati u nekom od prelepih gradskih parkova, na plažama ili u kupovini u jednom od mnogobrojnih šoping molova.
-    mesta za izlazak
Za razliku od većine turističkih destinacija gde je izlazak tokom dana sveden na restorane, barove, bistroe ili plaže i ski staze, Singapur nudi veliki broj alternativa, koje je teško i nabrojati. Uglavnom, najčešća mesta gde ljudi izlaze tokom dana su: plaže, tematski parkovi, bazeni muzeji i galerije, sportski tereni, restorani i bistroi, šoping molovi i gradski parkovi. Singapur ima ogroman broj velikih otvorenih bazena okruženih palmama i velikim brojem kafića, restorana, plaža i drugih vidova animacije. Cene ulaznica za ove bazene su 1 do 1,5 dolara i zato predstavljaju omiljenu jeftinu zabavu kako stanovnika Singapura, tako i turista.
-    noćni provod
Industrija zabave je veoma razvijena u Singapuru, pa samim tim i noćni provod je veoma dinamičan. Najčešća mesta za izlazak su noćni klubovi, diskoteke, ali i kazina. U Singapuru posluju dva velika kazina sa širokim zabavnim programom za goste – Marina Bay Sands i Resorts World Sentosa.

·  Saobraćaj i prevoz

Singapur je grad sa jednim od najrazvijenijih sistema saobraćaja i prevoza. Pored tradicionalnih sredstava prevoza – aviona, voza, autobusa, automobila, brodića, bicikala, u Singapuru ćete naći i veliki broj nekonvencionalnih načina prevoza. Jedan od njih su svakako popularne rikše. One se koriste samo kao atrakcija za turiste i to za relativno kratke vožnje, obzirom da je cena korišćenja rikši dosta visoka.
·  Kupovina / Šoping
Kupovina i šoping su gotovo sinonim za slobodno vreme u Singapuru. Singapur se smatra šoping mekom za turiste. Stotine tržnih centara i velikih šoping molova su koncentrisani na nekoliko kilometra dugačkom Orchard Road-u. Gotovo da ne postoji svetski brend koji u Singapuru nema svoje predstavništvo i prodajni objekat. Preporuka je i da posetite neki od tržnih centara u Marina Bay-u, gde najveći broj lokalnih stanovnika kupuje.

·  Restorani/Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
Singapurska tradicionalna jela su mešavina kineske, japanske, malajske, indijske i indonežanske kuhinje. Nacionalna jela Singapura su uglavnom bazirana na morskim životinjama, pirinču i različitim začinima. Neka od singapurskih specijaliteta su kraba u čili sosu, čili pasta, sos od kikirikija sa lukom i krastavcem.
-    restorani/restorani brze hrane
Mnogobrojni nacionalni restorani u Singapuru govore o njegovom kosmopolitskom duhu. U Singapuru se mogu naći nacionalni restorani svih azijskih i većine evropskih zemalja. Oni se nalaze u šoping molovima, poslovnim zgradama u centru grada i na ulicama. Najviše je kineskih, malajskih, tajlandskih, francuskih i italijanskih restorana, koji u svojoj ponudi imaju tradicionalna jela gotovo svih kineskih provincija.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Singapur je u aranžmanima turističkih agencija uglavnom uključen u interkontinentalne ture sa Balijem i Tajlandom. Sama poseta Singapuru traje jedan ili dva dana. Turističke agencije koje u svojim aranžmanima uključuju Singapur su: Kontiki Travel, Filip Travel, Odeon World Travel. Pored ovih agencija, nekoliko domaćih turističkih agencija organizuje individualna putovanja za Singapur, a po vašoj želji i budžetu putovanja.
-    hoteli i hosteli
Singapur ima preko 150 hotela, uprkos svojoj maloj površini. Reč je uglavnom o hotelima poznatih svetskih lanaca hotela visoke kategorizacije. Cene hotela u Singapuru su veoma visoke.
-    apartmani
Alternativni smeštaji u Singapuru obuhvataju apartmane ili vanpansionski smeštaj. Imajući u vidu tražnju za iznajmljivanjem nepokretnosti u Singapuru, ali i ograničen prostor grada-države, i ovi smeštaji su veoma skupi.

·  Bezbednost / Sigurnost

Singapur predstavlja jedan od par najsigurnijih metropola sveta. U gradu je izuzetno nizak stepen bilo koje vrste kriminala. Jedan od razloga tome su i jako oštre kazne za sve vrste prekršaja. Imajte u vidu da su kazne za minorne prestupe poput pušenja u nedozvoljenim zonama ili konzumiranja hrane u nedozvoljenim zonama nekoliko stotina, pa i hiljadu singapurskih dolara. Singapur ima jednu od najrigoroznijih kaznenih politika za posedovanje i promet opojnih droga, koja u većini slučajeva uključuje desetogodišnje kazne zatvora ili čak i smrtne kazne.

·  Cene

Generalno, Singapur je dosta skup grad. Ulaznice za turističke atrakcije, muzeje, tematske parkove se kreću od 10 do 30 evra. Cena dnevne karte za hop on hop off autobus je oko 15 evra.
Obroci u restoranima se mogu naći po cenama od 5 do 100 evra.
Cene smeštaja u hotelima se kreću od 65 evra do nekoliko stotina evra za noćenje sa doručkom.
Cena razgledanja gradom u rikši se kreće oko 35 evra.

·  Plate u Singapuru

 Plate u Singapuru su visoke i u rangu najrazvijenijih država sveta a takođe u voj zemlji postoji trend rasta plata. Veliki broj  stranaca koji rade u ovjo zemlju imaju platu i preko 150.000 dolara, ali treb aimati u vidu i da oni rade rukovodeće i poslove koji zahtevaju veće obrazovanje. U Singapuru je donet i zakon  po kom poslodavci radna mesta za koja je plata ispod 8.760 dolara prvih 14 dana moraju ostaviti samo za domaće stanovnike, pa tek nakon na te poslove mogu se zaposliti stranci. Više o platama u Singapuru može se videti na stranici www.jobandsalaryabroad.com/sr/singapore/singapore.html

·  Vizni režim

Obični pasoši i druge putne isprave:    Viza nije potrebna za boravak do 30 dana
Napomena:    Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza

·  Običaji

Službeni jezici u Singapuru su Malajski, engleski, mandarinski i tamilski. Najveći deo neazijskih turista komunicira na engleskom jeziku sa lokalnim stanovništvom.
Valuta plaćanja u Singapuru je singapurski dolar. Konverziju konvertibilnih valuta u singapurski dolar možete izvršiti u bankama, menjačnicama ili bankomatima, kojih je mnogo u Singapuru. Sva plaćanja se vrše u singapurskim dolarima i nema izuzetaka. Ukoliko koristite platne i kreditne kartice, sva prodajna mesta i uslužni objekti prihvataju ovaj način plaćanja.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Organizatori putovanja organizuju poludnevno razgledanje grada  koje uključuje prirodnu luku Singapura, modernu arhitekturu u poslovnom centru, stare budističke hramove, tropske parkove, Trg Padan sa engleskim kolonijalnim građevinama, kinesku četvrt, Mala Indija, hindu hram Šri Marijaman, brdo Faber, baštu orhideja i sl.
Lokalne turističke agencije organizuju dnevne ture do obala Malezije i Indonezije radi snorklinga i ronjenja. Ove ture su odličan način da upoznate podvodni svet jugoistočne Azije, koji se smatra možda i najbogatijim u svetu.
-    Plaže u okolini
Plaže u Singapuru se nalaze na ostrvu Sentosa i na istočnoj obali grada. U ovim delovima se nalaze i najluksuzniji resorti u Singapuru. Zbog velike i veoma prometne luke u Singapuru, more nije baš na visokom nivou čistoće, pa su fakultativni izleti do obala Malezije i Indonezije alternativa kupanju u Singapuru.