NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Pariz Francuska - aranžmani, atrakcije, hoteli, hosteli,  autobusom, avionom, first minute, last minute, cene


· Pariz, Francuska - informacije za turiste


Pariz je glavni grad Francuske i najposećenija turistička destinacija sveta. Nalazi se na obalama Sene i predstavlja ekonomski, kulturni, politički i modni centar Francuske. U Parizu živi nešto više od 2 miliona stanovnika, iako sa svojim karakterističnim velikim trgovima, bulevarima, avenijama i ulicama ostavlja utisak da u njemu živi mnogo više ljudi.
pariz panorama

Tokom svake godine, Pariz poseti višestruko više turista, nego što ovaj grad ima stanovnika. Vrhunac sezone je proleće, ali turisti u Pariz dolaze tokom cele godine.
-    regioni/okruzi
Pariz ima 20 okruga koji su numerisani brojevima od 1 do 20 u smeru kazaljke na satu, a posmatrano od gradskog centra.
Najpoznatiji delovi grada su Montparnasse, Moulin Rouge, Montmartre – umetnička četvrt, Quartier Latin – studentska četvrt i Folies Bergère.
-    vreme i klima
Pariz ima blagu i umereno vlažnu klimu, tipičnu okeansku klimu karakterističnu za zapadnu Evropu, koja je pod uticajem struja severnog Atlantika. Leti, dani su umereno topli, sunčani i prijatni sa temperaturama od 15 do 25 stepeni. Proleće i jesen karakterišu promenljivo i nestabilno vreme, umerene temperature i sveže noći. Tokom zime, vreme je hladno, a temperature su uglavnom iznad 0.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Aranžmani turističkih agencija obično obuhvataju vikend putovanja u Pariz avionom ili petodnevna putovanja u Pariz autobusom. Sam boravak u Parizu ne prelazi 3 dana u oba slučaja.
-    hoteli i hosteli
Hotel u Parizu možete rezervisati i preko nekih od sajtova koji nude opciju online rezervacija. U ovom slučaju treba voditi računa o tome da su u određenim mesecima resursi hotela i hostela puni, pa je potrebno dosta ranije izvršiti rezervaciju.
-    apartmani
Apartmani u Parizu su veoma skupi za iznajmljivanje i veoma se retko koriste kao smeštaj za prosečne turiste.
-    first minute ponude
First minute ponude za Pariz se uglavnom pojavljuju tokom letnjih meseci za jesen i Novu godinu u Parizu. One su oko 20% jeftinije od uobičajenih ponuda turističkih agencija za posetu Parizu.
-    last minute ponude
Ukoliko imate sreće i ukaže se prilika za last minute ponudu možete posetiti Pariz po oko 30% nižoj ceni turističkih agencija.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

pariz

-    panoramska razgledanja

Turističke agencije u svoje programe putovanja za Pariz uglavnom uključuju panoramsko razgledanje grada autobusom koje uključuje neke od znamenitosti u centru grada: Jelisejska polja, Ajfelova kula, Trijumfalna kapija, Luvr, Trg Konkord, Trg Vandom, Katedrala Notre-Dame (Notr-Dam), Trokadero, Opera i ostrvo Site.
-    znamenitosti
Ajfelova kula (The Eiffel Tower) ili Ajfelov toranj predstavlja najpoznatiju turističku atrakciju Pariza, a sagrađena je 1889. godine.
Trijumfalna kapija (Arc de Triomphe) je spomenik u centru Pariza koji obeležava pobode Francuske i podseća na one koji su dali živote u vojnim borbama.
Replike Statue slobode se nalaze na više mesta u Parizu i predstavljaju manje verzije Njujorškog spomenika, koji je Francuska poklonila Sjedinjenim Američkim Državama 1886. godine.
Muzej Luvr predstavlja najveću kulturnu turističku atrakciju Pariza. To je najveći i najpoznatiji muzej na svetu u kome se nalazi jedno od najvećih svetskih umetničkih dela – Mona Liza.
Jelisejska polja predstavljaju najpoznatiju parisku aveniju i najpopularnije šetalište za turiste.
Jedna od najpoznatijih znamenitosti u Parizu je i Univerzitet Sorbona (The Sorbonne), koji je jedan od najstarijih svetskih univerziteta, a danas jedna od najprestižnijih visokoškolskih ustanova u svetu.
-    palate i hramovi
Palata Versaj predstavlja najraskošniji dvorac u svetu, rezidenciju Luja XIV i Marije Antoanete.
Notr Dam (Notre Dame) – jedna od najlepših i najvećih katedrala u svetu, sagrađena u XII veku.
Mauzolej francuskih velikana - Panthéon je mesto na kome su sahranjeni slavni Francuzi iz različitih perioda francuske istorije.
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Pariz, sa brojnim pozorištima, operama, muzejima i galerijama predstavlja i jedan od kulturnih centara sveta. Među najpoznatijim kulturnim institucijama su muzej Luvr, pozorište Comédie-Française i opera Palais Garnier.
Pariz ima desetine muzeja različitih tematika i veličina, a osim Luvra, najpoznatiji su Muzej prirodne istorije (Muséum national d'histoire naturelle), Pariski Muzej moderne umetnosti (Paris Museum of Modern Art) i Muzej nauke.
-    parkovi
Pariz ima brojne parkove, među kojima su najpoznatiji Champs-Élysées, Tuileries Garden, Bois de Boulogne i Luxembourg Garden.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Slobodno vreme u Parizu turisti najčešće koriste za šetnju popularnim avenijama, posetu nekoj od turističkih atrakcija ili za piknik u nekom od brojnih prelepih parkova.
-    mesta za izlazak
Pariz nudi bezbroj mesta za izlazak, tako da će svaki pojedinačni posetilac pronaći mesto za sebe bez obzira na sferu interesovanja. Tu su mesta na otvorenom, poput parkova, kulturne institucije, poput brojnih muzeja, brojne galerije, izložbe, veliki broj restorana, malih kafića, barova, zabavnih parkova i sl.
-    noćni provod
Kao jedan od svetskih prestonica zabave, Pariz ima ogroman broj noćnih klubova, diskoteka i ostalih mesta za noćni provod. Nezavisno od toga koju muziku volite, kakva vam atmosfera prija ili koje ste starosne grupe, Pariz sigurno ima nekoliko mesta za noćni provod koja će vam odgovarati.
Ulaz u popularne noćne klubove u Parizu može biti problematičan za grupe koje čine isključivo muškarci; poželjno je da broj muškaraca/žena u grupi bude podjednak. Popularni noćni klubovi u Parizu su: Folies Pigalle, Maison Blanche, Rex Club, Cabaret (Palais Royal),  le Baron (M Alma-Marceau).

·  Saobraćaj i prevoz

Kada je u pitanju Pariz, najveće gužve u saobraćaju možete očekivati u jesenjim mesecima, kada je završena sezona letnjih godišnjih odmora i kada počinje školska godina.
-    avionom
U Parizu se nalaze dva međunarodna aerodroma i jedan aerodrom za domaći saobraćaj. Međunarodni aerodromi – Orly i Charles de Gaulle (Šarl de Gol); Aerodrom za domaći saobraćaj - Le Bourget.
-    autobusom / automobilom
Mreža od 3 auto puta, više od 2000 kilometara magistralnih i lokalnih puteva čine auto mrežu u Parizu. U Francuskoj, a samim tim i u Parizu, se automobili voze levom stranom puta. Ukoliko koristite automobil u Parizu, imajte u vidu da je u centralnim delovima grada ponekad jako teško naći parking mesto.
-    taksi
Taksi u Parizu se koristi u mnogo manjoj meri nego što je to slučaj kod drugih velikih gradova. Osnovni razlog je to što je korišćenje javnog prevoza najčešće i brži način prevoza, zbog čestih gužvi na ulicama Pariza.
-    javni prevoz
Gradski prevoz Pariza obuhvata preko 650 autobuskih linija, 3 tramvajske linije i metro. Takođe, postoji prigradska železnica i prigradski autobuski saobraćaj.
-    bicikl
Pariz turistima i svojim stanovnicima nudi sistem iznajmljivanja bicikala za gradsku vožnju – Velib. Bicikli se mogu iznajmiti na 750 punktova. Turisti bicikle najčešće koriste za obilazak turističkih atrakcija u centru grada.
-    pešačenje
Pešačenje je omiljen način obilaska turističkih atrakcija, ali imajući u vidu veličinu grada Pariza, ovaj način obilaska se najčešće koristi u kombinaciji sa nekim od prethodno navedenih.

·  Kupovina / Šoping

Kao svetski centar mode, Pariz u svojim centralnim avenijama ima ogroman broj brendiranih prodavnica odeće, obuće, parfema, akcesoara i drugih modnih proizvoda. Gotovo svaki iole značajniji svetski brend parfema, nakita, odeće, obuće i aksesoara ima svoj prodajni objekat u Parizu.
Najpoznatiji delovi grada za kupovinu su Kanal St. Martin, Palais-Royal, Le Marais, Sevres Babylone, Le Bon Marche, Cherche Midi i ostali. Svi ovi delovi su prepuni prodavnica najvećih svetskih brendova poput Chanel, Jean Paul Gaultier, Versace, Luis Vitton, ...).
Pariz ima i veliki broj tržnih centara i šoping molova, koji nude nešto jeftinije modne proizvode, a koji se mogu naći širom grada. Nezavisno od toga da li je neko turista ili stanovnik Pariza, uobičajeno je da se u lepim prolećnim, letnjim ili jesenjim danima, šeta ovim delovima grada sa rukama punim modnih proizvoda.

·  Restorani/Hrana i piće

Pariz se smatra i evropskom kulinarskom prestonicom. Iako na ovakvom glasu, Francuzi ne smatraju Pariz kulinarskim centrom, već više vole restorane van grada ili u nekim drugim gradovima, poput Liona, a koji se smatra istinskom francuskom kulinarskom prestonicom.
-    lokalni specijaliteti
Karakterističan pariski doručak - petit déjeuner, koji se smatra specijalitetom, najčešće se sastoji od kroasana, kafe i voća. Možete ga probati u gotovo svim restoranima, ali i hotelima ili bistoima. Ručak u Parizu je poznat kao obrok u hodu i ne daje mu se prevlik značaj, dok večere obično podrazumevaju lagan obrok u mirnoj atmosferi restorana.
-    restorani/restorani brze hrane
Restorani u Parizu su često mali i skučeni, zbog velikih zakupnina prostora u turističkim oblastima. Može se desiti da su stolovi u restoranu spojeni i da ručate pored nepoznatih ljudi.
Ukoliko pak želite više komfora i užitka, postoje elitniji restorani, koji su pored viših cena, često rezervisani u potpunosti i po nekoliko nedelja unapred.

·  Bezbednost/Sigurnost

Pariz spada u bezbednije evropske gradove. Nasilje i kriminal su na niskom nivou, ali postoji problem džeparoša, koji se uvek nalaze u turističkim zonama (najviše oko najvećih turističkih atrakcija Pariza). Preporučljivo je da sprovedete redovne mere sigurnosti, poput neisticanja nakita na sebi, držanja zatvorene torbe i raspoređivanja novca u više džepova.

·  Cene

-    cene smeštaja
Hoteli – zavisno od kategorije, cene se kreću od 25 evra za prenoćište bez doručka, do 2.500 evra za prenoćište sa doručkom u najboljim hotelima u centru Pariza. Cene u hostelima se kreću od 5 do 30 evra, zavisno od lokacije i broja kreveta u pojedinačnoj sobi.
-    cene hrane
Cene ručka u restoranima se kreću do 15 evra u skromnijim restoranima, 15-25 evra u prosečnim i preko 25 evra u elitnijim restoranima. Doručak petit déjeuner u hotelima košta od 12-25 evra, ali u restoranima je šesto višestruko jeftiniji. Večera za fiksni meni većine pariskih restorana košta od 20 do 40 evra.
-    cene prevoza
Taksi – start se naplaćuje 2,4 evra, a svaki pređeni kilometar 1,1 evro
-    cene ulaznica za atrakcije
Najbolji i najjeftiniji način obilaska pariskih znamenitosti je kupovina jedne od turističkih propusnica za atrakcije. U ponudi su Paris Museum Pass, Paris Combo Pass i Paris Pass. Sve ove turističke propusnice nude posetu većini muzeja i atrakcija u Parizu, a cena im se kreće od 40 evra za karte koje važe dva dana do 70 evra za nedeljne karte. U svakom slučaju ukupna cena je daleko manja od cena kupovine pojedinačnih ulaznica za turističke atrakcije.
-    ostale cene
Diskoteke i noćni klubovi – cena ulaznica sa uključenom konzumacijom u prestižne noćne klubove i diskoteke je 15 do 20 evra

·  Običaji

U Parizu je zvanični jezik francuski, mada se zbog njegovog kosmopolitskog karaktera koriste i mnogi drugi jezici. Imajte u vidu da Francuzi, generalno, nisu baš voljni da komuniciraju na engleskom jeziku.  Ipak, ovaj problem nećete imati kod zaposlenih u svim prodavnicama, institucijama i hotelima.
Iako je Pariz jedna od svetskih prestonica mode, na samim ulicama grada ćete primetiti da se ljudi oblače u tamnim ili neutralnim bojama i bez akcenta na modnim trendovima.
Uobičajeno, kada je toplo muškarci nose šortseve ne kraće od kolena. U Parizu i Francuskoj se smatra da kraće šortseve nose samo školarci i sportisti.
Zvanična valuta plaćanja u Francuskoj i Parizu je evro. Plaćanja u svim prodajnim i uslužnim objektima se vrše u ovoj valuti. U samom gradu gotovo i da ne postoji mesto na kom se ne primaju platne i kreditne kartice. Uz to jako su rasprostranjeni bankomati na kojima možete podići novac sa kartice ukoliko vam je potreban.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Domaće turističke agencije u sklopu svojih programa putovanja za Pariz uključuju poludnevne fakultativne posete Ajfelovom tornju, Versaju i Luvru ili celodnevne posete dvorcima Loare i Diznilendu. Cena ovih fakultativnih izleta su uglavnom jednake cenama pojedinačnih ulaznica u ove znamenitosti.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Dvorac Versaj ili Palata Versaj (Palace of Versailles) je jedna od najluksuznijih kraljevskih palata u svetu. U vremenu kada je sagrađena palata, Versaj je bilo obližnje selo pored Pariza, dok danas predstavlja jedan od najbogatijih predgrađa Pariza. U dvorcu Versaj su živeli Luj XIV i Marija Antoaneta.
Dvorci u dolini Loare predstavljaju zanimljivo nasleđe francuske istorije. U ovoj dolini se nalazi veliki broj dvoraca koji su služili kao rezidencije francuskih kraljevskih porodica. Najpoznatiji dvorci su: Dvorac Amboaz,  Dvorac Bloa, Dvorac Šambor, Dvorac Šenonso i Dvorac Šinon.