NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

 Bratislava, Slovačka - putovanje, aranžmani, atrakcije, hoteli, hosteli,  autobusom, avionom, first minute, last minute, cene


• Bratislava, Slovačka - informacije za turiste

Bratislava je glavni grad Slovačke republike i najpopularnija turistička destinacija ove zemlje. Grad Bratislava se prostire sa obe strane reke Dunav, a na obodu grada protiče i reka Morava, što daje poseban šarm ovom gradu. Nalazi se na samoj granici Slovačke sa Austrijom i Mađarskom, a od Beča je udaljena samo oko pedesetak kilometara.
bratislava panorama

Iako ne spada u najpopularnije gradove Evrope, Bratislava po svom izgledu, kulturno istorijskom nasleđu i jedinstvenošću to zaista zaslužuje. Danas Bratislava predstavlja kulturni, ekonomski i politički centar Slovačke, ali i najposećeniju turističku destinaciju Slovačke republike.
-    regioni/okruzi
Bratislava se uobičajeno deli na Stari grad (leva strana Dunava) i Novi grad (desna strana Dunava). Oba dela grada spaja više mostova. Turisti najviše posećuju stari deo grada. U Novom gradu se nalazi naselje Petržalka, koje predstavlja najveće komunističko stambeno naselje. U poslednjim godinama, sivi soliteri su izmenili fasade veselim bojama, pa su preostali mali tragovi davno završenog vremena komunizma. Petržalku možete videti sa vidikovca na Novom mostu ili sa vidikovca kod Zamka u Bratislavi.
-    vreme i klima
U Bratislavi vlada umereno kontinentalna klima sa toplim letima i hladnim zimama. Vreme u Bratislavi karakterišu temperature od oko 25 stepeni Celzijusa u letnjem periodu i nešto više temperature od 0 tokom zimskih meseci. Godišnja količina padavina je mala, pa su kiša i sneg u Bratislavi retki.

•  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Turistički aranžmani za Bratislavu su uglavnom uključeni u kombinaciji sa putovanjem za Prag ili Beč. Pošto Bratislava nije toliko popularna turistička destinacija kao Prag i Beč, ponekad i nije uključena u program putovanja sa ovim gradovima, već se nudi kao fakultativni izlet. Ukoliko je to slučaj, nemojte propustiti priliku da vidite ovaj grad. Na putovanja Prag i Bratislava ili Beč i Bratislava vode agencije: Argus Tours, Kontiki Travel, Filip Travel, Calypso Tours, Maestral i drugi.
-    hoteli i hosteli
Hoteli u Bratislavi su veoma jeftini u odnosu na hotele u susednim destinacijama, ali ne nude manje kvalitetan smeštaj. Bratislava ima pedesetak hotela i desetak hostela. Najbrojniji su hoteli sa 3 zvezdice, ali su raspoloživi hoteli svih kategorija. U gradu postoji dosta hotela međunarodnih lanaca hotela: Best Western Hotel Antares, Arcadia Hotel, Falkensteiner Hotel Bratislava, Tulip House Hotel, Radisson Blu Carlton Hotel Bratislava,NH Gate One, Sheraton Bratislava Hotel i drugi.
-    apartmani
Iako se retko koriste, obzirom da je reč o citi break destinaciji, apartmani u Bratislavi se mogu iznajmiti i u kratkom periodu po povoljnim cenama. Cene su niže od cena u hotelima, a na nivou onih u hostelima.
-    first minute ponude
First minute ponude turističkih aranžmana koji obuhvataju i posetu Bratislavi su aktuelni tokom februara i marta za prolećna putovanja i avgusta i septembra za jesenja putovanja. Uštede se kreću od 10 do 15%.$
-    last minute ponude
Last minute ponude su izuzetno retke za aranžmane koji uključuju posetu Bratislavi, jer su putovanja za Beč i Prag, koja uglavnom uključuju i Bratislavu, veoma tražena i gotovo uvek rezervisana nekoliko nedelja pre polaska.

•  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

bratiislava-    panoramska razgledanja
Panoramsko razgledanje Bratislave je najbolje doživeti biciklom ili šetnjom. Gotovo sve najveće znamenitosti i turističke atrakcije Bratislave se nalaze u centralnom delu grada koji možete obići laganom šetnjom za 2 sata. Organizatori putovanja u svojim aranžmanima uglavnom uključuju obilazak znamenitosti Bratislave pešaka uz pratnju vodiča.
Lokalne turističke agencije u Bratislavi organizuju grupni obilazak znamenitosti u Bratislavi, u kojima vodiči koriste engleski jezik. Ovi obilasci su veoma jeftini i ukoliko se sporazumevate na engleskom jeziku, preporučujemo vam ih.
-    znamenitosti
Teško je odgovoriti na pitanje: šta videti u Bratislavi? Veliki broj znamenitosti u Bratislavi ponekad čini teškim izbor znamenitosti i turističkih atrakcija koje treba videti. U nastavku su neke od najvećih znamenitosti u Bratislavi.
Zamak u Bratislavi ili Bratislavski dvorac (Bratislavský hrad) je najvažnija znamenitost grada i nalazi se na brdu u samom gradu. Ulaz u Bratislavski dvorac je besplatan, ali posetom ovoj turističkoj atrakciji ćete dobiti dodatnu vrednost – prelep pogled na sve delove grada Bratislave.
Novi most u Bratislavi (Nový most) se nalazi na Dunavu i predstavlja vezu stambenog dela Bratislave sa mnoštvom solitera i starog dela grada. Na sredini mosta se nalazi pilon sa rotirajućim restoranom i vidikovcem. Vidikovac nudi odličan pogled na celu Bratislavu i zove se UFO ili NLO – neidentifikovani leteći objekt.
Mihalska kapija sa tornjem (Michalská brána) – predstavlja jednu od najstarijih građevina u Bratislavi, a nekada je bila jedna od četiri kapije grada.
U Bratislavi se nalazi i najuža kuća u Evropi, koja je široka samo 1,3 metra a ima 3 sprata.
Tokom šetnje po pešačkoj zoni grada primetićete nekoliko interesantnih statua i spomenika: spomenik Napoleonovog vojnika nad jednom od gradksih klupa, spomenik Paparazzi, koji se krije iza ugla zgrade i pokušava da dobije odličnu fotografiju, Schoner Naci statua – posvećena znamenitom stanovniku Bratislave i Rubberneck statua, vojnik koji viri iz šahte.
-    palate i hramovi
Katedrala Svetog Martina (Dóm sv. Martina) se nalazi u podnožju zamka u Bratislavi. Ova katedrala je sagrađena u XII veku i više puta u istoriji je obnavljana. Predstavlja jednu od najlepših katedrala u gotskom stilu.
Primaciálny palác – današnje sedište gradonačelnika Bratislave, u istoriji poznato kao mesto potpisivanja Presburškog mira između Napoleona i Fransisa II. Zgrada urađena u jedinstvenom arhitektonskom stilu, vredna posete.
Predsednička palata ili Grasalkovič palata (Grassalkovičov palác) se nalazi u centru grada i sedište je slovačkog predsednika. Sagrađena u rokoko stilu predstavlja pravi dragulj arhitekture. U zadnjem delu se nalazi francuska bašta u kojoj su predsednici velikog broja zemalja posadili stablo. Među stablima se nalazi i ono koje je posadio Vojislav Koštunica, tadašnji predsednik Srbije i Crne Gore.
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Slovački nacionalni muzej
Slovačka nacionalna galerija
Muzej farmacije
Gradski muzej Bratislave
-    parkovi
Bratislava ima puno parkova koji su lepo uređeni i pružaju vam mogućnost da uživate u malom prirodnom okruženju u glavnom gradu. Najpoznatiji je Park Janka Krala (Sad Janka Kráľa Park) koji se nalazi sa desne strane Dunava, neposredno pored Novog mosta. Najveći park u Bratislavi je Horski park (Horsky park) u starom delu grada. Još dva poznata parka u Bratislavi su Lesni park i Park šuma.

•  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Slobodno vreme u Bratislavi se uglavnom provodi u šetnji po starom delu grada i poseti znamenitostima. Takođe, u novom delu grada postoji veliki tržni centar Auchan, u kome možete uživati u kupovini ili nekom od restorana i kafića.
-    mesta za izlazak
Veliki je broj mesta za izlazak u Bratislavi. Tu su restorani, kafići, barovi, parkovi... Sva ova mesta pružiće vam neki vid uživanja, a na vama je da izaberete kakav.
-    noćni provod
Diskoteke i noćni klubovi Bratislave čine veoma dinamičnim noćni provod u Bratislavi. Kako je Bratislava i univerzitetski grad, veliki broj studenata svake večeri posećuje diskoteke i noćne klubove. Poslednjih godina u Bratislavi se održava veliki broj koncerata poznatih bendova u Evropi i svetu.

•  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Aerodrom u Bratislavi pod nazivom Milan Rastislav Štefánik je odličan način za dolazak do Bratislave. Nekoliko niskobudžetnih avio kompanija ima svoje linije do Bratislave. Iako domaće turističke agencije ne organizuju putovanja do Bratislave avionom, možete u sopstvenoj režiji to uraditi. Od aerodroma do centra Bratislave saobraća linija javnog gradskog prevoza br. 61.
Osim aerodroma u Bratislavi, za posetu Bratislavi avionom se ne retko koristi i Bečki međunarodni aerodrom (Vienna International Airport), jer se nalazi na samo oko 60 kilometara od Bratislave.
-    autobusom / automobilom
Najčešći način putovanja u Bratislavu je autobusom ili automobilom, jer od Beograda do Bratislave ima manje od 600 kilometara i to po veoma dobrim putevima. Vodite računa da se u Mađarskoj i Slovačkoj moraju kupiti vinjete na ulasku.
Jedna od važnijih linija javnog gradskog prevoza za turiste je autobuska linija br. 61, koja prevozi putnike od međunarodnog aerodroma u Bratislavi do centralne autobuske stanice u Bratislavi.
-    pešačenje
Najbolji način da obiđete Bratislavu je lagana šetnja i pešačenje. Sve turističke atrakcije i znamenitosti Bratislave su koncentisane oko Starog grada, te će šetnja od 2 ili 3 sata biti više nego dovoljna da ih sve vidite.

•  Kupovina / Šoping

U Bratislavi postoji veliki broj malih prodavnica u kojima možete kupiti neki od tipičnih slovačkih proizvoda. U pešačkoj zoni starog dela grada su uglavnom locirane suvenirnice i ulični prodavci, slikari i sl. Brendirane prodavnice, odeću, obuću, akcesoare, tehniku i robu široke potrošnje možete naći u šoping molu Auchan, koji se nalazi u novom delu grada odmah iza Novog mosta i na toj lokaciji je veoma blizu starog dela grada.

•  Restorani / Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
Slovački specijalitet su brindzove haluški (Bryndzové halušky), koje predstavljaju vrstu peciva sa ovčijim sirom i dodatkom mlevenog mesa ili suhomesnatog proizvoda. Mogu se kupiti uglavnom u svim restoranima brze hrane i u klasičnim restoranima.
-    restorani/restorani brze hrane
Neki od preporučenih restorana u Bratislavi su Prašná Bašta, Meštiansky Pivovar, Zylinder cafe & restaurant, Carnevalle, Pizza Mizza. U Starom gradu postoje čitave ulice ispunjene restoranima, te vam neće predstavljati problem da izaberete neki po svom ukusu.

•  Bezbednost / Sigurnost

Bratislava je izuzetno prijatan i tih grad, iznad svega bezbedan i siguran za turiste. Moguće neprijatnosti, problemi i džeparenja se mogu desiti u delu grada Petržalka, u koji turisti retko i zalaze.

•  Cene

-    cene smeštaja
Jeftini hoteli u Bratislavi nude noćenje sa doručkom po ceni od oko 20 evra. Kod luksuznijih hotela cene se kreću i do nekoliko stotina evra za noćenje sa doručkom. U hostelima se prenoćište naplaćuje od 10-15 evra.
-    cene hrane
Brza hrana se u centru grada može kupiti po cenama od 1 do 3 evra, dok su cene glavnih jela u restoranima najčešće oko 10 evra.
-    cene pića
Cene osvežavajućih pića u marketima, malim prodavnicama i kioscima su oko 1 do 1,5 evra, dok su u restoranima od 1,5 do 2 evra. Cene piva se kreću od 1 do 2 evra.
-    cene prevoza
Ukoliko posećujete Bratislavu u sopstvenoj režiji prevoza, biće neophodno da kupite mađarsku i slovačku vinjetu, čija je cena oko 7 evra za svaku pojedinačno za minimalni period od 7 dana. Cena prevoza vozom koji saobraća do Beča je 29 evra.
-    cene ulaznica za atrakcije
Cena ulaznice u Katedralu Svetog Martina je 2 evra. Ulaznica na vidikovac Novog mosta je 6,5 evra, a možete ući besplatno ukoliko ručate u rotirajućem restoranu na pilonu mosta.
-    ostale cene
Cene garderobe, obuće i akcesoara u prodavnicama Bratislave su veoma povoljne. Naravno raspon cena je širok i najviše zavisi od brenda. Najniže cene se mogu naći kada su sezonski popusti u tržnim centrima aktuelni.

•  Običaji

Bratislava je u skladu sa orijentacijom da postane značajna turistička destinacija većinu putokaza u gradu obeležila dvojezično – na slovačkom i engleskom jeziku. Službeni jezik u Bratislavi i Slovačkoj je slovački, ali stanovnici Bratislave solidno govore engleski, pa će biti voljni da vam pomognu i ukoliko komunicirate sa njima na engleskom.
Valuta plaćanja u Slovačkoj, pa i u Bratislavi je evro i sva plaćanja se vrše u ovoj valuti. Većina prodavnica i ugostiteljskih objekata u centru grada prihvataju platne i kreditne kartice, a raspoloživi su vam i bankomati u svim bankama, koje su brojne.

•  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Kako turističke agencije retko organizuju putovanje u Bratislavu kao jedno celovito putovanje, Bratislava se više pojavljuje kao fakultativni izlet turističkih agencija koje turiste vode u Beč, nego što se turistima u Bratislavi nude fakultativni izleti.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Najpoznatija turistička destinacija u okolini je svakako Beč. Do Beča saobraćaju redovne vozne linije i nije problematično otići i vratiti se iz Beča u jednom danu.
Nedaleko je i češki grad Brno, koji se nalazi na oko 150 kilometara od Bratislave. Ukoliko nastavljate svoje putovanje iz Bratislave ka severu, preporučljivo je napraviti pauzu od par sati i posetiti ovaj češki univerzitetski grad.