NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Barselona Španija - leto, aranžmani, atrakcije, hoteli, hosteli,  autobusom, avionom, first minute, last minute, cene


· Barselona - informacije za turiste

Barselona je glavni grad španske autonomne pokrajine, Katalonije, i jedan od najvažnijih lučkih centara Evrope. Barselona je kulturni, ekonomski, obrazovni i turistički centar Španije, pa iako nije glavni grad ove turističke zemlje, predstavlja motor njenog razvoja. Predstavlja kosmopolitsku metropolu Evrope na obalama Mediterana i jednu od najpopularnijih turističkih destinacija starog kontinenta. 
barselona pogled na grad

Najveće interesovanje za putovanje u Barselonu je u periodu od marta do avgusta, kada je i vrhunac turističke sezone, ali se ovaj evropski grad najčešće nalazi u sklopu fakultativnih izleta turističkih agencija koje vode turiste u Španiju na letovanje. Zanimljivo je da u Barseloni ne postoje dva identična objekta, jer postoji zakon kojim je određeno da sve građevine u gradu moraju biti jedinstvene. Takođe, čitav grad je urađen po sistemu kockica čokolade, pa ćete primetiti da na većini raskrsnica ne postoji oštar ugao na zgradama, već je zaobljen da bi se postigao ovaj efekat.
-    regioni/okruzi
Barselonu čini veliki broj gradskih opština, koje su grupisane u 6 većih okruga: Ciutat Vella, Eixample, Sant Marti, Sants-Montjuïc, Gràcia i stambena predgrađa (Inland Suburbs).
-    vreme i klima
U Barseloni su umerene temperature tokom cele godine. Leta su suva i topla, sa prosečnim temperaturama oko 27 stepeni celzijusa, a zime sa temperaturama oko 10 stepeni celzijusa i dosta kiše. Proleće i jesen su prijatni periodi godine sa temperaturama između 15 i 20 stepeni celzijusa.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Aranžmani turističkih agencija organizuju putovanje u Barselonu kroz direktne višednevne odmore koji obuhvataju obilazak više gradova u Italiji, Francuskoj i Španiji, kroz višednevni odmor avionom u Barseloni ili kroz jednodnevne ili dvodnevne fakultativne izlete iz obližnjih turističkih mesta u Kosta Bravi (Costa Brava) i Kosta Maresme de Barselona (Costa Maresme de Barcelona). Višednevne aranžmane avionom u Barseloni i autobuski obilazak gradova, među kojima i Barselone, organizuju uglavnom veće domaće turističke agencija (Kontiki, Filip Travel), dok fakultativne izlete iz obližnjih turističkih mesta organizuje većina domaćih turističkih agencija (Argus, Spirit Travel, Belvi Travel, Big Blue, Kontiki, Filip Travel...)
-    hoteli i hosteli
Hiljade hotela i hostela u Barseloni garantuju smeštaj po cenama prilagođenim svakom budžetu. Barselona ima hotele svih kategorija, kao i hostele različitog komfora. Rezervisanje hotela i hostela se bez većih problema može obaviti online.
-    first minute ponude
First minute ponude za Barselonu su aktuelne uglavnom u zimskim mesecima i traju najkasnije do kraja februara. Zavisno od vremena rezervisanja putovanja, uštede kod first minute ponuda se kreću od 10 do 25%.
-    last minute ponude
Last minute ponude za Barselonu su aktuelne u ponudi turističkih agencija od aprila do septembra i mogu vam doneti uštedu do 10% u odnosu na uobičajene cene aranžmana.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

barselona sagrada familia

-    panoramska razgledanja

Zavisno od vrste aranžmana, turističke agencije u sklopu svojih ponuda organizuju različite vrste panoramskih razgledanja. Zajedničko kod svih aranžmana je jednodnevno autobusko panoramsko razgledanje najvažnijih turističkih atrakcija Barselone. Ovo panoramsko razgledanje obuhvata razgledanje Trga Katalonija, šetnju ulicom La Rambla i pijacom La Bokerija (La Boqueria), poseta parku Guelj ili Gvelj, luci De la Paz, Barseloneti, Olimpijske luke, poseta najvećoj atrakciji Barselone - Sagrada Familija (Sagrada Familia), prolazak avenijom Dijagonal, razgledanje novog dela Barselone, Španskog trga, poseta brdu Monžuik i Kalatravin tornju.
Pored ovih atrakcija, Barselona ima i mnoštvo drugih turističkih atrakcija, koje su uključene u druge poludnevne ili jednodnevne obilaske grada. Među najpoznatijima su ogromni Akvarijum, Stadion FK Barselone (Nou Kamp) i Magične fontane.
-    znamenitosti
Gotska četvrt (Barri Gòtic) – stari deo Barselone karakterističan po staroj arhitekturi, uskim ulicama i prelepoj katedrali.
La Rambla (Las Ramblas) – glavna šetačka zona Barselone.
Akvarijum Barselona (L’Aquàrium de Barcelona) – najveći mediteranski akvarijum, koji prikazuje preko 11.000 biljnih i životinjskih podvodnih vrsta. U okviru akvarijuma je otvoren i okeanarijum, koji predstavlja posebnu atrakciju.
Trg Katalonije (La Plaça Catalunya) – glavni trg Barselone, koji spaja sve glavne ulice i bulevare grada.
-    palate i hramovi
Sagrada Familija (Sagrada Familia) – jedinstvena katedrala i simbol Barselone, nezavršeno životno delo Antonia Gaudia.
Palate Mila i Batljo (Casa Milà, La Casa Batlló) – palate dve stare bogate porodice, koje je kreirao Antonio Gaudi.
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Muzej Pabla Pikasa – mesto gde se mogu videti neka od dela ovog velikog umetnika.
Muzej istorije Barselone (Museu d'Història de Barcelona) – lociran u Gotskoj četvrti.
Muzej nauke (CosmoCaixa: Museum of Science) – muzej namenjen deci, ali koji će zabaviti i zainteresovati i njihove roditelje.
Muzej prirodne istorije.
-    parkovi
Monžuik (Montjuic) – brdo i prelep park u Barseloni sa koga se pruža najbolji pogled na Barselonu. Sa brda se možete spustiti žičarom, koja nudi jedinstven doživljaj Barselone iz vazduha.
Park Guelj (Parc Güell) – još jedno delo Antonia Gaudia, prelep park jedinstvenih prirodnih umetničkih formi, sa bajkovitim građevinama, najdužom klupom na svetu i prelepim pogledom na Barselonu.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Turisti i posetioci Barselone slobodno vreme najčešće provode u obilasku pojedinih od mnogobrojnih turističkih atrakcija i znamenitosti Barselone, kupajući se na jednoj od četiri glavne plaže ili u obilasku nekog od obližnjih turističkih mesta.
-    mesta za izlazak
Barselona ima stotine kafića, modernih tapas barova, restorana i drugih ugostiteljskih objekata u kojima možete odmarati tokom dana uz lagane kulinarske specijalitete i pića. Ugostiteljski objekti su koncentrisani u centralnom gradskom jezgru i na plažama, gde se nalazi i najveći broj turista.
-    noćni provod
U Barseloni se nalaze neke od najpoznatijih evropskih diskoteka i noćnih klubova. Tokom turističke sezone (mart-oktobar) u Barseloni se održava veliki broj muzičkih festivala, koncerata poznatih svetskih izvođača i raznih drugih događaja. Jedno je sigurno – Barselona nudi odličan noćni provod za svaki budžet i za svačiji ukus.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
U Barseloni se nalazi međunarodni aerodrom koji je avio linijama povezan sa najvećim brojem evropskih gradova i sa većinom svetskih. Ne postoji redovna avionska linija iz Beograda, ali se tokom sezone organizuju čarter letovi. Turističke agencije često koriste i međunarodni aerodrom u Đironi (Girona) koji je udaljen oko 100 kilometara od Barselone, zbog nižih troškova.
-    autobusom/automobilom
Zbog udaljenosti od Srbije, prevoz turista u Barselonu se organizuje često noćnim autobuskim prevozom. Aranžmani turističkih agencija u Barselonu autobusom često uključuju i obilaske usputnih turističkih destinacija Italije ili Francuske sa prenoćištem u tim zemljama. Turisti iz Srbije se retko odlučuju na prevoz automobilom do Barselone zbog udaljenosti, ali kako je automobil odličan način za prevoz u gradu, može se koristiti rent-a-car u Barseloni.
-    taksi
U Barseloni funkcioniše veliki broj taksi udruženja. Nije previše teško zaustaviti taksi bilo gde na ulici, ali je preporučljivo da pozovete taksi iz hotela ili restorana u kom se nalazite. Postoje i posebno opremljena taksi vozila za hendikepirane.
-    javni prevoz
U Barseloni funkcionišu gradski autobusi i metro. Tramvaji ne saobraćaju Barselonom, jer je jedan od najvažnijih ljudi ovog grada – Antonio Gaudi, stradao u saobraćajnoj nesreći sa tramvajem, od kada je ukinut tramvajski prevoz u Barseloni.
-    bicikl
Obilazak Barselone biciklom je veoma dobar način, obzirom na mogućnost iznajmljivanja bicikala u gotovo svim delovima grada. Obratite pažnju na to da je vožnja bicikla u pojedinim pešačkim zonama zabranjena.
-    pešačenje
Obzirom na veličinu Barselone, pešačenje je dobar način upoznavanja gradom, ali samo u kombinaciji sa drugim vrstama prevoza, jer su pojedinačne znamenitosti grada često veoma udaljene međusobno.

·  Kupovina / Šoping

Šoping u Barseloni je jedna od omiljenih aktivnosti turista. U Barseloni postoji preko 35.000 prodavnica. Najveći broj prodavnica se nalazi u tzv. shopping line ili linija kupovine, koja se prostire od La Rambla ulice do Avenije Dijagonala i duga je preko 5 kilometara. Ovo je pravi raj za kupovinu i u ovoj liniji ćete naći najrazličitije prodavnice, među kojima se izdvajaju prodavnice i butici modne konfekcije najvećih svetskih i španskih dizajnera.

·  Restorani/Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
Lokalne specijalitete Španije, Katalonije i drugih oblasti u Španiji možete probati u restoranima nacionalnih kuhinja. U Barseloni dominiraju katalonski restorani, baskijski restorani, španski restorani i popularni tapas restorani i barovi.
-    restorani/restorani brze hrane
Širom Barselone se nalaze hiljade restorana. Tu su restorani brze hrane, a la carte restorani, restorani nacionalnih kuhinja velikog broja zemalja (španski, japanski, kineski, meksički, brazilski, grčki...) i mnogi drugi.

·  Bezbednost/Sigurnost

Barselona ima ozbiljan problem sa džeparošima i otimačima torbi u glavnoj ulici – La Rambla, na plažama i u drugim ulicama ispunjenim turistima. Preporučljivo je da budete veoma oprezni i da sve vrednije stvari i novac pažljivo nosite sa sobom ili ostavljate u sefovima hotela. Ovo upozorenje ćete dobiti i od svojih vodiča.

·  Cene

-    cene smeštaja
Cene smeštaja u hotelima Barselone se kreće od 20 evra u hotelima sa jednom ili dve zvezdice u predgrađima Barselone, do više stotina evra u hotelima sa četiri i pet zvezdica u centralnim delovima Barselone.
-    cene hrane
Restorani u Barseloni nude veoma raznolik izbor jela. Prosečne cene za kompletan ručak (starter, glavno jelo i desert) se kreće oko 20 evra. U restoranima brze hrane obrok se može dobiti za 3 do 6 evra.
-    cene pića
Cene pića se kreću od 1 do 1,5 evra na automatima, u marketima i kioscima do 2 i 3 evra u restoranima.
-    cene prevoza
Cena iznajmljivanja automobila u Barseloni (rent-a-car) se kreće od 25 evra do 100 evra dnevno, zavisno od izbora automobila ili vana. Imajte u vidu da ako koristite ovaj vid prevoza, parking može biti dosta skup – oko 3 evra po satu.
Ukoliko ste posetu Barseloni organizovali preko turističke agencije, u aranžmanu je uglavnom uključen autobuski panoramski izlet po gradu, koji je besplatan.
Cene taksi usluga su visoke i iznose oko 10 evra za 15 minuta vožnje. Cena karte za metro je 2 evra za pojedinačnu vožnju.
U Barseloni funkcionišu i turistički hop on hop off autobusi. Dnevna karta za ove autobuse je oko 20 evra.
-    cene ulaznica za atrakcije
Cena ulaznice za Akvarijum Barselona je od 13,5 evra za decu do 18 evra za odrasle. Mogu se kupiti i porodične karte za akvarijum i njena cena je 25 evra.
-    ostale cene
Turisti u Barseloni mogu kupiti i tzv. turističku kartu, koja vam omogućava korišćenje svih linija javnog prevoza i ulaz u sve veće atrakcije Barselone. Cena turističke karte Barselone (Barcelona Card) je od 34 evra za dva dana, do 58 evra za pet dana.

·  Običaji

Barselona, kao glavni grad Katalonije, ima dva službena jezika – španski i katalonski. U centralnim delovima grada većina prodavaca i radnika u restoranima, kafićima i barovima govori engleski i francuski na osnovnom nivou.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Fakultativni izleti turističkih agencija koje vode u Barselonu uglavnom obuhvataju poludnevne ili dnevne izlete po samom gradu, sa posetama turističkim atrakcijama Barselone, potom jednodnevne izlete do obližnjeg Figuerasa, gde se nalazi muzej Salvadora Dalija, i Đirone (Girona), kao i fakultativni izlet Tri brda, koji obuhvata obilazak brda Tibidabo sa posetom etno selu Pueblo Espanjol i parku Ciutadellai.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Svakako najvažnija obližnja turistička atrakcija i znamenitost Katalonije je Figueras, mesto u kome je živeo Salvador Dali i u kome se nalazi muzej ovog umetnika.
Obližnje turističke destinacije Barselone su mnogobrojna turistička mesta u oblastima Kosta Brava (Costa Brava) i Kosta Maresme de Barselona (Costa Maresme de Barcelona) i njihove odlične plaže: Ljoret de Mar (Lloret de Mar), Kalelja (Calella), Santa Suzana (Santa Susanna), Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Blanes i Platja D’Aro
-    Plaže u okolini
U Barseloni postoje četiri velike plaže: Barseloneta (Barceloneta), Ikaria (Icària), Marbelja (Marbella ili Mar Bella) i Sitges. Ukupna dužina ovih plaža je 4,2 kilometra i sve plaže su peščane. Na njima se nalaze tuševi, restorani brze hrane, barovi, kafići, mogu se iznajmiti suncobrani ili ležaljke. Plaže se nalaze na oko 10 minuta vožnje od centra grada.