NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Napulj, Napoli - Italija  istorija, znamenitosti, šta videti


Napulj – informacije za turiste

Napulj (italijanski Napoli) se nalazi na jugozapadu Italije, na obali Tirenskog mora, u regiji Campania (Kampanija), i predstavlja njen glavni grad sa oko 1.000.000 stanovnika. Nalazi se na severu napuljskog zaliva i vulkana Vezuva. Ovo je grad bogate istorije i umetnosti. Uvršten je na UNESCOvu listu. Napulj nije meta velikog broja turista iako je jedan od najlepši u Evropi.
napulj panorama grada

U prelepom napuljskom zalivu nalaze se otoci Procida, Ischia i Capri a u njihovoj neposrednoj blizini su ruševine Pompeja i Herkulanuma koji su stradali prilikom erupcije vulkana Vezuv 79. Godine. Ljudi su ovde veoma ljubazni i predusretljivi tako da ćete se osećati veoma prijatno. Balkoni meštana prepuni su cveća što se uklapa u prirodnu lepotu ovog grada, i njegovu panoramu sa srednjovekovnog zamka “Kastel Sant ‘Elmo” koja ostavlja bez daha, a kojoj nije odoleo ni čuveni nemački pisac Gete koji je ostavio mnoge zapise o samom gradu kao i o italijanskom narodu, veoma temperamentnom i punom života. U Napulju se snimala čuvena serija  “Sopranovi“.

Smeštaj u Napulju

Kada budete tražili smeštaj u Napulju obratite pažnju jer će vam najzanimljivije biti ukoliko pronađete neku od starih palata u centru a koje su uglavnom preuređene u hotele. Pešačka zona je u ulici Toledo gde možete pronaći prodavnice, butike, suvenire i sve što vam je potrebno. Ulicom se spuštate do trga Dante i tu vam se nalazi istorijsko gnezdo grada koja najbolje oslikava napuljsku kulturu. Prilikom posete ne zaboravite da se provozate na vespi, a dodatni užitak predstavljaće veoma haotičan saobraćaj, bez pravila, veoma karakterističan za Italijane.

Kratka istorija Napulja

Izmedju VII i VI veka pre nove ere osnovan je od strane grčkog naroda pod imenom Nea Polis ( grčki Νέα Πόλις ). U rimskom periodu u ovom gradu ostao je u upotrebi grčki jezik i običaji, medjutim kasnije gradom vladaju mnogi vladari. Nakon što je palo Zapadno rimsko carstvo između Gota i Vizantije vodio se rat i nakon pobede Vizantije Napulj se teško oporavio od posledica tog rata. Jedno vreme bio je glavni grad Kraljevine dve Sicilije a zatim i glavni grad napuljskog kraljevstva. Danas je ovaj grad prepun spomenika koji oslikavaju razne vladavine u njemu.

Znamenitosti u Napulju, Šta obići u Napulju

Ovo je grad prepun zamkova a najlepši je Novi zamak (Kastel Nuovo) koji je na listi svetske baštine, a potiče iz 13 veka, zatim zamak del Ovo, Zamak Svetog Elma i Zamak Kapuano. Takođe, u Napulju je 1737. Godine osnovana opera Teatro San Karlo koja je najstarija opera u Evropi. Najveći napuljski trg je Piazza del Plebiscito, u blizini obale mora. U njegovoj blizini su crkva San Franćesko di Paola i Kraljevska palata, nekadašnja rezidencija Burbonskog kralja. Napulj ima stotine crkava a većina ima svoje relikvije i umetnička dela. U 14. Veku, u čast Svetog Đenara, sagrađena je katedrala “Duomo”, koja je sedište napuljske arhiepiskopije. Prelepa je i crkva “Pio Monte della Misericordia” gde je izložena Karavađova slika “Sedam dela milosti”. Ne bi bilo loše obići i okolinu Napulja, kao što je ostrvo Kapri koje je poznato po čarobnim plažama i prelepom pejzažu, a prepuno je parkova i vila koje su gradili uglavnom veoma bogati italijani, a i svetski jet set.

Hrana u Napulju

Napulj se smatra kolevkom pice a najstarija picerija potiče iz čak 1830. godine, tako da prilikom posete Napulju obavezno probajte ovaj čuveni italijanski specijalitet. Na prvobitnoj pici nalazila su se, osim testa, tri sastojka i to paradajz, bosiljak i mocarela koji su predstavljali italijansku zastavu, a s obzirom da je napravljena u čast kraljice Margerite od Savoje, nazvana je Margerita. Preporučujemo da picu probate u restoranu „Da Mikele“. Taođe, probajte i salatu „Kapreze“, domaće kolače, a nakon toga i italijansku kafu.