NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Dubai -  aranžmani, atrakcije, hoteli, hosteli,  avionom, first minute, last minute, cene


• Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati - informacije za turiste

Dubai je jedna od modernih turističkih destinacija, koja je svoju slavu stekla u poslednjih desetak godina. Dubai je glavni grad istoimenog emirata u Ujedinjenim Arapskim Emratima.
dubai panorama

Kao turistička destinacija Dubai je svoju popularnost stekao prvenstveno izgradnjom objekata jedinstvenih u svetu – najviša građevina sveta Burdž Kalifa, veštačka poluostrva – Palme, veštačka ostrva – Svet, najluksuzniji hotel na svetu – Burdž Al Arab, brojni šoping molovi i sl. Osim moderne arhitekture, Dubai svojim posetiocima nudi mnoštvo događaja, festivala i drugih dešavanja tokom godine. Dubai predstavlja jednu od najpopularnijih svetskih šoping destinacija, a takođe turiste privlači svojim kosmopolitskim duhom i spojem arhaičnog i modernog.
Dubai je danas ekonomski, politički i turistički centar ovog dela Azije, ali i jedan od najpopularnijih turističkih centara u svetu. Kao takav privukao je ljude sa svih meridijana da se presele i zaposle u njemu, te kada ga posetite nećete imati utisak da ste u arapskoj zemlji, već u nekoj od modernih svetskih metropola.

•  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Dubai nije sezonska destinacija i aranžmani organizatora putovanja se nude tokom cele godine. Često se vreme aranžmana organizuje prema aktuelnim festivalima i događajima – npr. Šoping festival u Dubaiju (Shopping Festival Dubai) u februaru. Aranžmani turističkih agencija podrazumevaju avio prevoz i smeštaj u hotelu na bazi polupansiona ili all inclusive usluge (obično između 4 i 7 dana). Većina turističkih agencija u Srbiji organizuje putovanja u Dubai kao individualna, a jedine agencije koja ima organizovane polaske su Kontiki Travel i Odeon Travel.
Treba znati da aranžmani turističkih agencija ne uključuju u cenu troškove vize za Dubai, čija je cena oko 150 evra po osobi. Aerodromske takse takođe nisu uključene u aranžmane organizatora putovanja i one iznose oko 40 evra.
-    hoteli i hosteli
Zbog ogromnog broja avio letova prema Dubaiju i hotela u Dubaiju, lako možete samostalno rezervisati smeštaj i prevoz do Dubaija online. U Dubaiju postoji više stotina hotela, različite kategorizacije i cena smeštaja, među kojima su prisutni svi hoteli najvećih hotelskih lanaca: Holiday Inn, Meriott, Hyatt Regency, Crown Plaza, Intercontinental, Sheraton, Radisson Blu, Kempinski, Fairmont, Atlantis, Ramada i mnogi drugi.
-    first minute ponude
First minute ponude za Dubai će vam uštedeti do 30% iznosa aranžmana, ali zahtevaju plaćanje oko 50% aranžmana 3-5 meseci pre polaska. Obzirom na mali broj aranžmana za Dubai koje organizuju domaće turističke agencije, možete pravovremeno samostalno rezervisati hotele online i tako ostvariti velike popuste.

•  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

dubai grad-    panoramska razgledanja
Organizatori putovanja i turističke agencije u svojim aranžmanima uglavnom uključuju panoramsko razgledanje grada autobusom, koje obuhvata obilazak: ulice Šejka Zajeda (Sheikh Zayed Road) i svih glavnih nebodera koji se nalaze u ovoj ulici, Burdž Kalife (Burj Khalifa) i Dubai Mola (Dubai Mall), starog dela Dubaija, Muzeja Dubai, Džumeira džamije (Jumeirah Mosque), Zlatne pijace (Golden Souk), Burdž Al Arab hotela (Burj Al Arab), ostrva Palme (Palm Islands) i Atlantis hotela.
-    Znamenitosti
Dubai ima preko 200 turističkih atrakcija, ali četiri su popularne u svetskim razmerama:
Sheikh Zayed Road – centralna ulica Dubaija u kojoj se nalazi većina nebodera ovog grada. Sve panorame i razglednice Dubaija nose sliku ovog bulevara. Gotovo da nema zgrade koja nije viša od par stotina metara. Moderna arhitektura nebodera je takođe nešto što predstavlja znamenitost i turističku atrakciju Dubaija.
Burdž Kalifa – najviša zgrada na svetu
Burdž Al Arab – najluksuzniji hotel na svetu
Ostrva Palme – tri najveća veštačka poluostrva na svetu
Svet (The World) – najveće veštačko ostrvo na svetu
Ostale popularne znamenitosti i turističke atrakcije Dubaija su: zoološki vrt Dubai (Dubai Zoo), Aquaventure (akva park), delfinarijum (Dubai Dolphinarium), utvrđenje Al Fahidi (Al Fahidi Fort), Dubai Golf City, Dubailand, Ski Dubai...
-    palate i hramovi
U Dubaiju postoji 25 džamija, od kojih su najpoznatije Velika džamija (Grand Mosque i Džumeira džamija (Jumeirah Mosque).
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Muzej grada Dubaija – najstarija građevina u Dubaiju
Salsali muzej – prvi privatni muzej u Dubaiju
Hatta Heritage Village – zavičajno selo Hata, u kome se nalazi 30 zavičajnih građevina starog Dubaija.
Dubai Opera House – gradska opera
-    parkovi
Al Safa Park – najstariji park u Dubaiju
Al Mumzar Park
Mushrif Park
Osim navedenih parkova u Dubaiju postoji veliki broj manjih parkova u kojima možete uživati tokom dana u tišini i predivnom pejzažnom dizajnu parkova. Parkovi su moderni i pravljeni po nacrtima najpoznatijih dizajnera ove oblasti.

•  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Turisti slobodno vreme u Dubaiju provode na plažama, sunčajući se i kupajući; u brojnim šoping molovima; u posetama nekoj od stotina atrakcija Dubaija. Budite sigurni da će vam vreme u Dubaiju jako brzo prolaziti...
-    mesta za izlazak
Dubai u okviru hotela i tržnih centara nudi stotine najrazličitijih restorana, za svaki budžet. Tu su i nacionalni restorani svih arapskih, evropskih i egzotičnih kuhinja, restorani brze hrane, barovi i kafići.
-    noćni provod
Značajna ulaganja su u poslednjim godinama izvršena za podsticanje koncertnih i festivalskih događaja u gradu. Tako, danas gotovo da nema dana u Dubaiju bez koncertnog dešavanja, festivala i neke slične večernje zabave. Uz to, Dubai ima određen broj noćnih klubova i diskoteka iz svetskih lanaca zabavne industrije.

•  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Najčešći način dolaska turista u Dubai je avionskim prevozom. Dubai opslužuje međunarodni aerodrom (Dubai International Airport), koji spada u najprometnije aerodrome na svetu. Po sletanju aviona se zbog toga može desiti i da se više od 30 minuta avion kreće po pisti, što dovoljno ukazuje na veličinu ovog aerodroma. Ukoliko posećujete Dubai u aranžmanu turističke agencije, biće vam obezbeđen autobuski prevoz do hotela.
-    taksi
Taksi je veoma zastupljen način prevoza u Dubaiju i možete ga zaustaviti na ulici, jer je broj taksi vozila ogroman i nema potrebe za posebnim pozivima. Taksi vozila u Dubaiju su posebno označena tablicama i bojom. Obzirom da je za nearapske turiste teško da prepoznaju taksi tablice, specifična boja peska, kojom su obeležena sva taksi vozila i oznaka na krovu automobila će vam biti dovoljna da prepoznate ova vozila. U šoping molovima i kod većine hotela, taksi vozila su parkirana na izlazima, tako da ih je lako naći.
-    javni prevoz
Javni prevoz u Dubaiju je moderni metro, koji prolazi celom dužinom grada. Kao i sve građevine u Dubaiju, ni metro ne zaostaje svojom ekskluzivnošću i modernim izgledom za najboljim objektima ove vrste u svetu.
-    trajekti
Postoji više linija trajekata, koji prevoze putnike morskim putem u sve priobalne delove grada. Turisti ove trajekte često koriste i za panoramsko razgledanje grada sa mora.

•  Kupovina / Šoping

Dubai se može smatrati rajem za kupoholičare. Šoping u Dubaiju je prava atrakcija za posetioce. Desetine velikih šoping molova, stotine malih tržnih centara i pijaca (souks) garantuju dobru kupovinu u ovom gradu za svaki budžet. Posebno treba izdvojiti Festival kupovine ili Šoping festival u Dubaiju (Shopping Festival Dubai), koji traje tokom februara svake godine.
Najveći šoping molovi u Dubaiju su: Dubai Mall, Mall of the Emirates, Bur Juman, Deira City Centre, Mercato Shopping Mall, Dubai Outlet Mall, Dragon Mart i mnogi drugi. Šoping molovi u Dubaiju imaju besplatan tzv. shuttle bus prevoz, koji podrazumeva da se minibusevima besplatno prevoze turisti iz hotela do šoping mola i nazad. Ovaj organizovani prevoz se obavlja u tačno određeno vreme i potrebno je da se u svom hotelu raspitate o tome koji su prevozi raspoloživi. Stanice ovih autobusa su uglavnom ispred hotela u gradu.

•  Bezbednost/Sigurnost

Dubai spada u najbezbednije gradove sveta. U ovom gradu je stopa kriminala gotovo jednaka nuli. U bilo koje doba dana Dubai je u svim svojim delovima potpuno bezbedan za turiste. Preporuka je da poštujete sva ograničenja na plažama, koja su uglavnom istaknuta na velikim tablama na ulazu, kako biste bili sigurni.

•  Cene

-    cene smeštaja
Cene smeštaja u Dubaiju su prilagođene svakom budžetu. Najniže cene prenoćišta sa doručkom su oko 30 evra, dok je najskuplji, svakako, Burdž Al Arab, gde je prenoćište sa doručkom u ekskluzivnim sobama i preko 12.000 evra.
-    cene hrane
U Dubaiju postoje stotine restorana brze hrane, nacionalnih kuhinja, a la carte restorana... Zbog toga se i cene obroka kreću od 2 do 4 evra u restoranima brze hrane do više stotina evra u a la carte restoranima.
-    cene pića
Cene pića zavise od mesta gde ga konzumirate. Cene u marketima, restoranima brze hrane i u kafićima su od 1 do 2 evra za sokove i vodu. U restoranima su cene više i zavise od ekskluzivnosti restorana.
-    cene prevoza
Cena taksija je niska – oko 0,8 evra po pređenom kilometru, obzirom da je gorivo veoma jeftino u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
-    cene ulaznica za atrakcije
Cena ulaznice u Burdž Khalifu iznosi 20 evra. Potrebno je rezervaciju izvršiti nekoliko dana ranije.
Cena „ulaznice“ u Burdž Dubai je 60 evra i uključuje ručak u jednom od restorana hotela.
-    ostale cene
Cene markirane obuće, odeće i akcesoara u Dubaiju su zasigurno niže nego u bilo kojoj drugoj svetskoj destinaciji koja nosi epitet šoping destinacije. Kupovinom u šoping molovima Dubaija, posebno u vreme popusta, cene najrazličitijih proizvoda su i do 50% niže od redovnih.

•  Običaji

Iako dominantno arapska sredina, Dubai je kosmopolitski grad i mnogo je veća tolerancija prema načinu oblačenja nego u drugim arapskim sredinama. U svakom slučaju, preporuka je da poštujete osnovna pravila oblačenja kod Arapa: pokrivena ramena, a kod žena i kolena.
Zvanični jezici u Dubaiju su arapski i engleski. Najveći broj stanovništva govori oba jezika.
Nacionalna valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata je dirham (AED) i sve plaćanja se vrše u ovoj valuti. U većim tržnim centrima, šoping molovima, restoranima, supermarketima se primaju platne i kreditne kartice, a raspoloživi su vam i bankomati u šoping molovima, bankama, na plažama, u hotelima...

•  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Fakultativni izleti turističkih agencija za posetioce Dubaija uglavnom obuhvataju: jednodnevni izlet do Abu Dabija sa panoramskim razgledanjem i poseti najlepšoj džamiji na svetu, poludnevni izlet u Burdž Kalifi sa posetom vidikovcu na vrhu, dnevni izlet u Atlantis Hotelu i poludnevni izlet u Burdž Dubai hotelu sa 7 zvezdica.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Abu Dabi, glavni grad istoimenog emirata i Ujedinjenih Arapskih Emirata predstavlja najbližu turističku destinaciju, koju vredi posetiti. Manje luksuzan od Dubaija, Abu Dabi nosi svoj šarm i predstaviće vam svoje, nešto drugačije atrakcije. Turističke agencije posetu Abu Dabiju organizuju kao fakultativni izlet.
-    Plaže u okolini
Celom svojom dužinom Dubai je otvoren prema moru i na tom delu se nalazi uređena javna plaža sa veštačkim belim peskom, stazom za džogiranje, stolovima za obroke i drugim pratećim sadržajima.
Iako su spojene, tri plaže čine ovu celinu: plaža Džumeira (Jumeirah Beach Dubai), plaža Wollongong i Jebel Ali plaža.
-    Ski staze u okolini
U Mall of the Emirates moguće je posetiti jednu od atrakcija Dubaija - Ski Dubai – zimski centar koji pored zimskih čarolija za mlađe, obuhvata i mini stazu za skijanje.