NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Moskva, Rusija -  kratka istorija, vreme, cene, šta videti


Moskva – informacije za turiste

Moskva (na ruskom Москва) je glavni grad Rusije sa najvećim brojem stanovnika. Središte je ekonomije, kulture, obrazovanja . Moskva je sedmi grad po broju stanovnika (oko 11.000.000) u celom svetu, a smatra se i “Alfa globalnim gradom”. Leži na reci Moskvi dugačkoj oko 500 km, po kojoj je i dobio ime, i to u Centralnom federalnom okrugu evropskog dela Rusije.

moskva slika
 Grad u kome se nalazi moskovski Kremlj, drevna tvrđava koja je ujedno i rezidencija predsednika Rusije kao i državna Duma i Savet Federacije. Poseduje nekoliko aerodroma, devet železničkih terminala i metro. Ovo je grad sa prelepom i bogatom arhitekturom poznatom u celom svetu i predstavlja jednu od moskovskih znamenitosti. Najpoznatije građevine su crkva Vasilija Blaženog sa svojim raznobojnim kupolama, katedrala Hrista Spasitelja, kao i niz nebodera poznatih kao Staljinovi neboderi i Moskovski Kremlj. Sjedište Gazproma, najveće ruske kompanije nalazi se u Moskvi, a ovo je grad sa najvećim brojem milijardera na svetu.

Kratka istorija Moskve

Godine 1156., knez Jurij Dolgoruki od Rostova naredio je izgradnju drvenog zida, kremlja, koji je obnavljan više puta, oko tadašnjeg grada u usponu, Moskve. Međutim, Mongoli su kasnije, 1237. Godine spalili grad do temelja. Tek oko 1330. Godine Moskva se oporavlja i postaje glavni grad kneževine Vladimir Suzdalj. Grad je rastao zbog svog povoljnog geografskog položaja. Moskovljani su se opirali stranoj vlasti i 1480 godine Ivan III je Ruse oslobodio tatarske kontrole i tada, pod ovim vladarem, Moskva postaje središte vlasti u Rusiji i prestonica carstva. 1571. Godine krimski Tatari su napali Moskvu i spalili sve osim Kremlja. Tokom poljsko moskovskog rata 1605. Godine hetman Stanislav Zolkievski je zauzeo Rusiju nakon pobede u bitci kod Klušina i ceo 17. vek je ispunjen ratovima i ustancima. Od 1713. godine grad prestaje da bude glavni grad Rusije nakon osnivanja grada Sankt Peterburg. Tokom francuske invazije na Rusiju od 1812. Godine, Moskovljani su spalili i napustili grad ali se Napoleonova vojska povukla zbog gladi i hladnoće. 1905. godine moskovski gradonačelnim postaje Aleksandar Adrijanov, a nakon ruske revolucije Moska postaje glavni grad Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, a ubrzo nakon toga i Sovjetskog Saveza. Godine 1941., šesnaest divizija narodnih dobrovoljaca itridesetak bataljona bili su formirani i tada je nemačka vojska zaustavljena  na ulasku u grad i odbijena u bitci za Moskvu. Josif Staljin prilikom bitke za Moskvu nije napuštao grad. 1980. Godine u Moskvi su se održale letnje olimpijske igre ali su ostale upamćene po tome što sui h, zbog sovjetske invazije na Afganistan krajem 1979. Godine, bojkotovale SAD i još par zapadnih zemalja. 1991. Godine raspao se  SSSR ali je Moskva ostala glavni grad Rusije.

Vreme u Moskvi, klima u Moskvi

Ovo je područje umerene kontinentalne klime sa toplim i vlažnim letima i dugim i hladnim zimama. Leti su temperature do 30 stepeni a zimi do oko -10 stepeni. Najniža zabeležena temperatura u Moskvi je -42 stepena i to 1940. godine. Bez obzira na hladne zime i bez obzira na to da je Moskva pod snegom i do pet meseci godišnje, preporučujemo da je posetite zimi kako biste osetili sve njene čari i lepote.

Znamenitosti Moskve, Šta obići u Moskvi

S obzirom da je Moskva sedište Ruske pravoslavne crkve, a pravoslavlje je dominantna religija, predlažemo da obiđete Katedralu Hrista Spasitelja, crkvu Vasilija Blaženog sa svojim raznobojnim kupolama, katedralu Hrista Spasitelja, kao i niz nebodera poznatih kao Staljinovi neboderi i Moskovski Kremlj.
Moskovski kremlj (Московский Кремль) je istorijsko utvrđeno središte Moskve , iznad reke Moskve u blizini Crvenog trga. Obuhvata nekoliko palata, kongresnu dvoranu, kule, četiri crkve, palate senata, službenu rezidenciju predsednika države. Tokom devet vekova, izgled Kremlja se menjao.
Crkva Vasilija blaženog
Crkva Vasilija Blaženog (Храм Василия Блаженного), nalazi se takođe na crvenom trgu. Izgradio je Ivan Grozni i sastoji se od osam manjih crkava oko jedne glavne sa maštovitim šarenim kupolama sa vrhovima u obliku lukovice.
Katedrala Hrista Spasitelja
Katedrala Hrista Spasitelja (Храм Христа Спасителя) je saborni hram Ruske pravoslavne crkve. Hram je obnavljan od 1990. do 2000. Prema starim fotografijama.
Boljšoj teatr (Большой театр)
Ovo je čuveno je pozorište iz 1824. godine i balet i opera su među najstarijim i najboljim na svetu.
Staljinovi neboderi (Сталинские высотки)
Grupa od sedam nebodera izgrađenih između 1947. i 1953. Godine u kombinaciji baroka i gotike a sa tehnologijom izgradnje američkih nebodera predstavljali su hotele, stambene zgrade i univerzitet Lomonosov.
Crveni trg (Красная площадь)
Ovo je najpoznatiji gradski trg i deli Kremlj od četvrti Kitaj gorod i predstavlja srce Rusije. Na Crvenom trgu nalaze se Kremlj, crkva Vasilija blaženog i Lenjinov mauzolej.
Novodevičanski manastir
Novodevičanski manastir (Новоде́вичий монасты́рь) je jedan od najpoznatijih manastira u celoj Rusiji, a od 2004. godine upisan je na UNESCO-vu listu svetske baštine u Evropi.
Crkva Uzašašća u Kolomenskoju (Церковь Вознесения  в Коломенском)
Ovo je crkva izgrađena 1532. Godine i smatraju je kolevkom ruske arhitekture. Nalazi se nekoliko kilometara jugoistočno od centra Moskve.
Toranj Ostankino (Останкинская телебашня) je radiotelevizijski toranj koji potiče iz 1966. Godine i visok je oko 550 metara. U vreme kada je izgrađen bio je najviša građevina na svetu.
Spomenik osvajačima svemira (Монумент Покорителям космоса) je deo Memorijalnog muzeja kosmonautike, a izgrađen je 1964. godine u čast svemirskim istraživanjima.
Ukoliko volite prirodu, u Moskvi postoji stotinu parkova, dvadesetak vrtova kao i četiri botaničke bašte. Takođe, Moskva ima veliki zoološki vrt sa više od 1000 vrsta životinja.

Noćni provod i šoping

Za noćni provod se ne trebate brinuti s obzirom da je Moskva poznata po uzbudljivom noćnom provodu a i s obzirom na to da ćete ovde pronaći najveće noćne klubove na svetu. Ukoliko želite šoping, pronaćićete velike tržne centre, kao i prodavnice Bulgari, Tiffany & Co., Armani, Prada i Bentley.