NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Milano, Italija - putovanje, aranžmani, atrakcije, hoteli, hosteli,  autobusom, avionom, cene


· Milano, Italija - informacije za turiste

Milano se nalazi u severnoj Italiji i predstavlja finansijski, modni i kulturni centar ovog dela Italije. Ovaj grad se ne smatra tipičnim italijanskim gradom i sami Italijani smatraju da Milano nije lep kao ostali gradovi slične veličine. Međutim, Milano nudi mnogo više... Iako spada u italijanske gradove koji su bili najviše uništeni nakon Drugog Svetskog rata, Milano je u proteklim decenijama potpuno obnovljen i modernizovan. Arhitektura Milana nije tipična italijanska, ona odražava modni i umetnički duh grada, više nego italijansku tradiciju. Ali ovo ne treba da Vas zavara, Milano je takođe i jedan od najstarijih italijanskih gradova sa bogatim istorijskim nasleđem.

milano katedrala

Milano je u svetu simbol modne prestonice, raja za šoping, fudbalske prestonice, internacionalne opere i dinamičnog noćnog života. U Italiji je Rim simbol stare Italije, a Milano nove Italije.
-    vreme i klima
Iako spada u „četvorosezonske“ turističke destinacije, Milano je najbolje posetiti u proleće ili jesen. Ovo zbog toga što je vreme najprijatnije u ovom periodu, sa malo padavina i umerenim temperaturama. Tokom leta je veoma toplo, pa turisti preferiraju primorske destinacije. Tokom zimskih meseci može biti veoma hladno, ali je period oko Božića i Nove godine odlično vreme za povoljne kupovine i uživanje u Božićnom duhu koji vlada na ukrašenim glavnim ulicama Milana.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

-    panoramska razgledanja
Panoramsko razgledanje Milana mora obuhvatiti obilazak najvećeg trga Piazza del Duomo, Milanske Katedrale, Milanske skale, Galerije Vitoria Emanuela II, Brera umetničke galerije, Tornja Pireli, stadiona San Siro, zamka Kastelo Sforcesko (Castello Sforzesco) i bazilike Santa Maria alle Grazie.
-    znamenitosti
Piazza del Duomo – najveći trg u gradu na kome se nalaze mnoge znamenitosti grada, od kojih se izdvajaju Milanska Katedrala, najveća galerija u gradu i kraljevska palata.
Milanska katedrala (Duomo)– umetničko delo u gotskom stilu koje okružuje blizu 3.500 statua vajanih u vrhunskom stilu. Smatra se jednom od najlepših katedrala na svetu.
Milanska Skala (La Scala) – jedna od najpoznatijih opera u svetu. Otvorena je 1778. godine, a 2004. godine je bila u celosti renovirana. U njoj su nastupala najveća imena svetske opere, poput Pavarotija i Marije Kalas.
Bazilika Santa Maria alle Grazie – još jedno umetničko delo, ovoga puta renesansne arhitekture. Osim svoje lepote, ova bazilika je poznata i po tome što se u njoj nalazi jedno od dva najpoznatija dela Leonarda da Vinčija – slika „Poslednja večera“.
San Siro – legendarni fudbalski stadion jednog od najuspešnijih svetskih fudbalskih klubova – Milana.
-    palate i hramovi
Zamak Kastelo Sforcesko (Castello Sforzesco) – palata porodice Sfoza-Visconti, koja je upravljala Milanom. Ova palata je kasnije bila sedište lokalnog guvernera Lombardije, kada je ona pripadala Habzburškoj monarhiji. Danas se u ovoj građevini nalazi nekoliko muzeja, a park u okviru kompleksa je omiljeno mesto za odmor turista i posetilaca.
Milano i gradsko područje oko njega su prepuni prelepih bazilika i crkava. Izdvojićemo najvažnije:
Bazilika Sant Ambrođo (Sant Ambrogio) – građevina koja se smatra „kraljicom romaneskih građevina sveta“
Crkva San Maurizio – renesansna crkva sa izuzetnim freskama. Naziva se i Sikstinskom kapelom Milana.
Crkva Santa Maria presso San Satiro – još jedan od predivnih radova arhitekte Donata Bramantea, tvorca bazilike Santa Maria della Grazie.
Ostale crkve i bazilike: Bazilika San Lorenzo, Bazilika Sant Eustorgio, Bazilika San Simpliciano, Bazilika San Nazaro Maggiore, crkva Sant Antonio Abate, Bazilika San Vittore al Corpo, crkva San Cristoforo, crkva San Francesco da Paola, Bazilika San Marco i mnoge druge.
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Milano ima preko 20 muzeja i još više galerija i pozorišta. U gradu dominiraju muzeji umetnosti sa temama italijanske renesanse i baroka. Kao kulturni centar, Milano gotovo svakog dana nudi veliki izbor različitih predstava, izložbi, opera...
Pinacoteca di Brera je jedan od najpoznatijih italijanskih muzeja, koji je u rangu pariskog Luvra ili madridskog El Prada. U ovom milanskom muzeju se mogu videti najpoznatija dela italijanskih umetnika – Frančeska Hejeza, Mantegne, Karvađa i Rafaela.
Pinacoteca Ambrosiana je još jedan od veoma važnih muzeja u Milanu. U njemu se takođe mogu videti neka od velikih dela poput „Korpe s voćem“ Karvađa, „Muzičar“ Leonarda da Vinčija i „Atinska škola“ Rafaela.
Ostali važni muzeji u Milanu su Muzej nauke i tehnologije Leonardo da Vinči, Poldi Pezzoli, Museo del Novocento, Civico Mueso Archeologico, Museo d’Aret Paolo Pini, Muzej prirodnih nauka, Triennale di Milano i Museo Teatrale alla Scala.
Poznatije galerije u Milanu su Galleria d’Arte Moderna i Gallerie d’Italia Piazza Scala.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Slobodno vreme u Milanu se uglavnom koristi za obilazak gradskog jezgra, uživanje u neverovatnoj arhitekturi, za posete nekom muzeju, galeriji ili operi u večernjim satima.
-    mesta za izlazak
Veliki broj bistroa, barova i kafića, kojih ima na svakom koraku su odlično mesto za odmor od šetnje gradom ili za kratku pauzu između poseta nekoj od kulturnih institucija grada. Takođe, možete se okrepiti u nekom od restorana brze hrane ili klasičnim restoranima, koji uglavnom nude fiksne menije po povoljnim cenama.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Milano opslužuju dva međunarodna aerodroma – Linate i Malpensa. U blizini se nalaze još dva aerodroma – Bergamo Orio al Serio aerodrom i Parma aerodrom, koje uglavnom koriste turističke agencije i low cost avio kompanije za prevoz turista. Od svih aerodroma do Milana saobraćaju brzi vozovi u kratkim vremenskim razmacima, pa dolazak do grada nije problematičan.
-    autobusom / automobilom
Autobusom do Milana u organizaciji turističkih agencija se putuje preko Hrvatske i Slovenije i putovanje traje od 12-15 sati, zavisno od zadržavanja na graničnom prelazu sa Hrvatskom i dužine pauza na putu. Isti put koriste i turisti koji koriste sopstveni prevoz. Automobilom do Milana se stiže za desetak sati, ukoliko se ne prave prevelike pauze i ne bude većeg zadržavanja na granici. Put do Milana se uglavnom sastoji od autoputeva, tako da je vožnja komforna i lagana.
-    taksi
Taksi saobraća od svih aerodroma do grada, kao i u samom gradu. Taksi u Milanu je veoma skup i većina turista ga izbegava, obzirom da su alternativne vrste prevoza značajno jeftinije.
-    javni prevoz
U gradu funkcionišu gradski autobusi, tramvaji i metro. Linije pokrivaju celokupan grad, a cena karte je povoljna i čest su izbor turista za obilazak grada. Na svim stanicama u gradu se nalaze saobraćajne mape gradskog prevoza sa kojih ćete lako pronaći liniju koja vam je potrebna.
-    bicikl
Na brojnim punktovima u gradu možete iznajmiti bicikl za obilazak grada po ceni od oko 2 evra za sat korišćenja. Bicikl je odličan način da obiđete centralne turističke atrakcije Milana.

·  Kupovina / Šoping

Milano je prestonica mode Italije i kao takav nudi stotine prodavnica modne konfekcije najpoznatijih svetskih brendova.
Galleria Vittorio Emanuele je „majka šoping molova“ koja je u okviru eksterijera palate iz XIX veka sedište prodavnica Louis Vuitton, Prada, Bernasconi, Gucci. U okviru ovog kompleksa možete se odmoriti od kupovine u nekom od brojnih restorana i kafea visoke klase kao Zucca, Biffi, Gucci cafe, ali i restorana brze hrane – Luini i Via San Radegonda.

·  Restorani / Hrana i piće

Milanski restorani se nalaze gotovo na svakom koraku u centralnim i turističkim oblastima. Širok izbor restorana je jedna od najvećih prednosti Milana, jer daje mogućnost turistima svih platežnih mogućnosti da po pristojnim cenama imaju ukusan obrok. Osim klasičnih restorana, brojne su i italijanske picerije, koje nude različite vrste pravih italijanskih pica. Posebno su interesantni pasta barovi, koji takođe služe italijanske specijalitete po povoljnim cenama.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Turistički aranžmani za Milano mogu biti avionom ili autobusom. Avionski prevoz uvećava cenu aranžmana, pa turističke agencije češće nude turističke aranžmane autobusom. Turistički aranžmani autobusom za Milano se promovišu kao petodnevni, ali realno reč je o aranžmanu sa 2 noćenja, jer se dve noći provedu u putovanju autobusom. Turističke aranžmane za Milano nudi veliki broj turističkih agencija – Argus, Filip Travel, Kontiki, Belvi, Travel Land, Viva Travel i mnoge druge.
-    hoteli i hosteli
U Milanu posluje preko 360 hotela različitih tipova i kategorizacije. Najbrojniji su hoteli sa 3 i 4 zvezdice, kojih ukupno ima preko 250. U Milanu se nalazi 18 hotela sa 5 zvezdica, 53 hotela sa 2 zvezdice i 45 hotela najniže kategorizacije. Takođe, Milano nudi i veliki izbor hostela, kojih ima oko 30 u užem centru grada.
-    apartmani
Milano nudi veoma širok izbor apartmana. U ponudi grada se nalazi oko 250 apartmanskih smeštaja koji nude apartmane različitog nivoa opremljenosti i veličine.
-    first minute ponude
Kao jedna od veoma popularnih turističkih vikend destinacija, Milano ćete često naći u first minute ponudama turističkih agencija. Za plaćanje unapred, ostvarićete na ovaj način popuste do 20% u odnosu na redovnu cenu. First minute ponude za Milano su posebno aktuelne tokom proleća za leto, kada veći broj domaćih turista odlazi na more i manja je tražnja za kontinentalnim destinacijama.

·  Bezbednost / Sigurnost

Milano je siguran grad, ali treba primenjivati preventivno uobičajene mere sigurnosti. Preporučuje se da ne tražite pomoć pri korišćenju bankomata, da izbegavate bilo kakve kupovine proizvoda na ulici, posebno od migranata, koji prodaju kopije brendirane robe.
-    delovi grada koje treba izbegavati
Turistima se preporučuje da u noćnim satima izbegavaju delove grada - Loreto, Centralna stanica i Porto di Mare, koji se nalazi na južnom kraju žute metro linije.

·  Cene

Cene u Milanu su jako raznolike i prilagođene svakom posetiocu. Širok izbor smeštaja, prodavnica, restorana, smeštajnih kapaciteta nude različite cene, koje su prihvatljive svakom turisti bez obzira na visinu budžeta koju je namenio tokom svoje posete.
Valuta plaćanja u Italiji je evro i sva plaćanja se obavljaju u toj valuti. U najvećem delu prodavnica i drugih uslužnih objekata se primaju platne kartice Visa i MasterCard.
-    cene smeštaja
Cene hostela u Milanu se kreću od 12 do 30 evra za noćenje, zavisno od vrste i kvaliteta smeštaja. Smeštaj u milanskim hotelima košta od 25 evra po osobi u dvokrevetnoj sobi do par stotina evra za noćenje sa doručkom u hotelima sa četiri i pet zvezdica.
-    cene prevoza
Cena prevoza brzim vozom od gotovo svih aerodroma do Milana je 10 evra. Cena prevoza na ovim relacijama autobusom je oko 13 evra, a taksisti naplaćuju čak i do 90 evra, pa je preporučljivo obići ih.
-    cene ulaznica za atrakcije
Milanska Skala ima tzv. programe za turiste, koji podrazumevaju jeftinije karte za opere. Cena ovih karata je oko 10 evra.
Cena ulaznice za muzej Pinacoteca di Brera je 10 evra. Nude se popusti za maloletne osobe i penzionere, kao i grupni popusti.

·  Običaji

Italijanski jezik je zvanični jezik u Milanu. Za razliku od većine drugih gradova u severnoj Italiji, u Milanu dosta ljudi govori engleski jezik, pa ćete verovatno moći da se sporazumete ukoliko koristite ovaj jezik. Generalno, ljudi su spremni da pomognu turistima i veoma su ljubazni prema njima.
Iako važi za modnu prestonicu, prosečni građani Milana se oblače isto kao i u bilo kom drugom gradu Italije.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Turističke agencije u sklopu aranžmana za Milano, uključuju fakultativne izlete do švajcarskog Lugana i Lokarna, prelepih malih gradova uz granicu Švajcarske i Italije. Fakultativni izlet je jednodnevni i podrazumeva posetu oba grada. Lugano je udaljen 77 kilometara, a Lokarno 115 kilometara od Milana.
U okviru obilaska Lugana, organizuje se panoramsko razgledanje koje obuhvata posetu crkvama Santa Maria Degli Angioli i San Roco, trgu Della Riforma i parku Vile Ciani. Turistima se ostavlja i slobodno vreme za šetnju gradom ili uz jezero Lugano.
Poseta Lokarnu obuhvata šetnju uz obalu jezera Mađore, posetu trgu Grande, palati Conferenca i crkvi San Frančesko. Slobodno vreme za šetnju, turisti najčešće koriste za obilazak promenade Lungolago.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Popularne obližnje destinacije su gradići Bergamo, Monca i Kremona. Do ovih gradova prevoze redovne autobuske i železničke linije.
-    Izletišta u okolini
U blizini Milana se nalaze dva prelepa jezera – Komo i Garda. Oko ovih jezera se nalaze brojna sela, ali i uređeni parkovi, koji su omiljena izletišta mnogih Italijana.