NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Sarimsakli, Turska - leto, aranžmani, atrakcije, informacije o destinaciji, hoteli,  avionom, cene


· Sarimsakli, Turska - informacije za turiste

Sarimsakli (Sarımsaklı) je letovalište nadomak grada Ajvalik na Egejskom moru, koje predstavlja skriveni biser turskog primorja. Odmaralište se nalazi na padini brda Sejtan sofrasi (što se može prevesti kao Đavolja trpeza) uz nešto veće letovalište Kučukoj i u njemu još uvek nije razvijen turizam kao u ostalim delovima turskog primorja.
sarimsakli more turska

Regija oko grada Ajvalika, kojoj pripada i Sarimsakli, je istovremeno i vazdušna banja. Proglašena je najočuvanijom regijom na svetu posmatrano po kvalitetu prirodnih zdravstvenih uslova od strane Svetske zdravstvene organizacije.
Tek nakon ove titule Sarimsakli se pojavio kao turistička destinacija na turskoj mapi. Kako se turizam u ovom mestu razvija tek petnaestak godina, još uvek je priroda sredina veoma očuvana.
-    vreme i klima
Sarimsakli od ostalih turskih letovališta izdvaja klima. Izuzetno niska vlažnost vazduha, koja u proseku iznosi 0,5% čini ovu regiju prvom vazdušnom banjom u Evropi i drugom u svetu, po objavama Svetske zdravstvene organizacije. To je i razlog zbog koga se ovo letovalište preporučuje, osim za letovanje, i kao zdravstveno odmaralište, posebno plućnim bolesnicima.
•  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije
Sarimsakli nema bitnije znamenitosti, vredne posete. Samo mesto je tipično letovalište/vazdušna banja, koje će svojim gostima ponuditi uređene površine, odlične plaže, čisto more i očuvanu prirodnu sredinu.

•  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Slobodno vreme u Sarimsakliju turisti provode najvećim delom na plažama ili u šetnjama u obližnjim manjim borovim šumama. Na obali se nalazi i veliki broj restorana i kafića na kojima se možete osvežiti i okrepiti tokom dana.
-    noćni provod
Iako vrelo malo mesto, Sarimsakli nudi lep noćni provod za svoje goste. Ipak nemojte očekivati previše dinamičan noćni život u ovom mestu. U mestu se nalazi nekoliko noćnih klubova, a čak i ukoliko ne budete zadovoljni ponudom, obližnja mesta su toliko blizu da do njih pešice ili taksijem možete otići u noćni provod.
sarimsakli slika plaža

•  Saobraćaj i prevoz

-    autobusom / automobilom
Prevoz autobusom do Sarimsaklija turističke agencije nude kao vanlinijski prevoz. Putovanje traje oko 24 sata i obuhvata pored drumskog prevoza i prevoz trajekta od Gelibolua do Lapsekija. Tokom puta uglavnom se 3-4 puta prave pauze u trajanju od 20 do 40 minuta (jednom u Srbiji, jednom u Bugarskoj i jednom ili dva puta u Turskoj).
-    pešačenje
Najbolji način obilaska Sarimsaklija je lagana šetnja šetalištem uz plažu. Na ovom šetalištu se nalazi i najveći broj restorana, prodavnica i drugih uslužnih objekata u kojima se možete osvežiti.

•  Kupovina / Šoping

Sarimsakli ima veliki bazar i dosta malih prodavnica, gde se i obavlja celokupan šoping turista. Imajući u vidu da nema većih tržnih centara i hipermarketa, bitno je da povedete računa o cenama, koje se mogu bitnije razlikovati kod različitih prodavaca.

•  Restorani / Hrana i piće

U Sarimsakliju postoji dosta restorana koji nude širok izbor jela. Tu su i restorani nacionalnih kuhinja, među kojima ćete naći i restorane balkanskih kuhinja.

•  Ponude turističkih agencija Sarimsakli

-    turistički aranžmani
Turistički aranžmani za Sarimsakli uglavnom podrazumevaju autobuski prevoz, obzirom da mesto ne opslužuje aerodrom u blizini, a i još uvek nije reč o dovoljno razvijenoj turističkoj destinaciji. Često se nudi i opcija sopstvenog prevoza, koja umanjuje cenu turističkog aranžmana agencije za 30-40 evra. Turističke agencije koje nude aranžmane za Sarimsakli su: Sabra Travel, Argus, Travelland, Odeon World Travel i drugi.
-    hoteli i hosteli
Sarimsakli ima dvadesetak hotela i par apartmanskih naselja. Hoteli u Sarimsakliju su generalno kvalitetni, sa dobrom kuhinjom i ljubaznim osobljem. Hoteli u Sarimsakliju koje domaće turističke agencije najčešće nude su: Ergin, Amphora, Olivera, Kalif, Sezer, Grand Temizel, Ayvalik Beach, Halic Park, Dobra, Olcay i Buyuk Berk.
-    first minute ponude
Obzirom da je Sarimsakli relativno nova destinacija na domaćem tržištu, turističke agencije često imaju first minute ponude, u kojima nude popuste i do 20% u odnosu na redovne cene. First minute ponude za Sarimsakli su aktuelne uglavnom u martu i aprilu.

•  Bezbednost / Sigurnost

Sarimsakli je veoma malo mesto, pa je bezbednost na veoma visokom nivou. U ovom mestu nećete naići na prevare koje se dešavaju u većim turskim gradovima, poput džeparenja, nerealno visokih cena, konverzije valuta po visokom kursu, zloupotreba bankarskih kreditnih kartica i sl.
Važno je napomenuti da zbog izuzetno niske vlažnosti vazduha, turiste često zavara sunce koje je tokom letnjih meseci često veoma jako. Naime zbog niske vlažnosti vazduha i čestih povetaraca, moguće je da izložite kožu riziku, a da toga niste ni svesni. Kako biste ovaj problem predupredili, redovno nanosite zaštitna sredstva na kožu tokom boravka na plaži Sarimsaklija.

•  Običaji

Zvanični jezik u Turskoj je turski, međutim Sarimsakli je mesto na kome ćete naći puno lokalnog stanovništva srpskog i bošnjačkog porekla. Njima je srpski jezik veoma blizak i lako ćete se snaći u razgovoru, iako je zvaničan jezik turski.
Zvanična valuta u Turskoj je turska lira. Kako je kurs turske lire promenljiv, preporučuje se da neposredno pred putovanje proverite odnos konvertibilne valute koju nosite sa sobom (evro/dolar) i turske lire. U gradu postoji banka, bankomat, ali konverziju možete izvršiti i u hotelima.
Obzirom da je Sarimsakli jako malo letovalište, u mnogim prodavnicama ne postoje pos terminali i bankarske kartice se ne primaju. Zbog toga je preporučljivo da ponesete dovoljno gotovine u nekoj konvertibilnoj valuti.
27.-31.7. u Turskoj se slavi praznik - Bajram, pa bi trebalo imati u vidu da u tom periodu, dobar deo prodavnica ne radi.

•  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Fakultativni izleti turističkih agencija uglavnom obuhvataju jednodnevne izlete do Troje, Efesa, Izmira i Pergamona. Izleti se organizuju za turiste iz nekoliko mesta na turskoj obali, pa polazak morate uskladiti sa vodičem fakultativnog izleta.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
U bližoj okolini Sarimsaklija nema mnogo turističih atrakcija, ali nešto dalje od mesta se nalazi nekoliko znamenitosti i turističkih atrakcija: Troja je udaljena oko 170 kilometara, Efes oko 250 kilometara i Pergamon na oko 70 kilometara.
-    Plaže u okolini
Sarimsakli ima jednu plažu dužine 5 kilometara, koja predstavlja deo veće plaže duge preko 13 kilometara. Plaža je široka od 50 do 100 metara i karakteriše je sitan beli pesak. More na plaži Sarimsaklija je veoma čisto, ali se može desiti da povremeno voda bude jako hladna, zavisno od kretanja morskih struja.