NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Belek, Turska - letovanje, aranžmani, izleti,  informacije o destinaciji, hoteli, avionom, cene


· Belek, Turska - informacije za turiste

Belek je gradić u Serik regionu u regionu Antalije, koji predstavlja najsavremeniji turistički projekat Turske. Sa manje od 1.000 stalnih stanovnika, tokom letnje sezone, u svakom trenutku ovde se nalazi preko 10.000 turista.
Iako malo mesto, Belek je jedan od centara turističke industrije u Turskoj. Poslednjih godina, Belek se razvija kao golf centar Turske. Značajan broj savremenih hotela, bogata flora i fauna, golf tereni, veliki broj sunčanih dana, su samo deo onoga što Belek preporučuje kao izbor za letovanje.
·    vreme i klima
Sa više od 300 sunčanih dana godišnje, Belek je klimatski posmatrano, idealno letovalište. Gotovo je nemoguće da tokom letovanja padavine pokvare neki deo Vašeg odmora, jer su veoma retke. Belek ima mediteransku klimu, koju karakterišu suva i topla leta i umerene zime. Turistička sezona u Beleku počinje već u aprilu, a završava se početkom oktobra.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

Ozbiljnim ulaganjima turskog ministarstva turizma, Belek je postao ozbiljna konkurencija velikim evropskim golf destinacijama, poput Algarvea. Sam grad nema bitnijih turističkih atrakcija niti znamenitosti u centru, ali su one prisutne u okolini gradića.
·    panoramska razgledanja
Zbog male veličine Beleka, panoramska razgledanja se ne organizuju, već se turistima ostavlja da to u sopstvenom aranžmanu (najčešće pešaka) to urade.
·    znamenitosti
Na centralnom trgu Beleka se nalazi gradska džamija sa manjim vodopadom, koji predstavljaju jedine značajnije znamenitosti u samom gradu Beleku.

·  Šta raditi u Beleku / Slobodne aktivnosti

·    slobodno vreme
Slobodno vreme u Beleku se provodi u šetnjama gradićem, sunčanju na plaži, uživanju u gradskim parkovima i izletištima ili pak u obilasku nekih značajnih znamenitosti u okolini grada.
·    noćni provod
Imajući u vidu da je Belek mali gradić, u njemu se ne nalazi veliki broj noćnih klubova. Ipak, noćni provod Vam je zagarantovan ukoliko imate strpljenja da čekate u redovima na ulasku u noćne klubove. Turisti često posećuju i Antaliju u potrazi za bogatijim noćnim provodom. Ukoliko obezbedite prevoz, trebaće Vam između 30 minuta i sat vremena do Antalije.
 

·  Saobraćaj i prevoz

·    avionom
Zbog velike udaljenosti od Srbije, do Beleka se u organizaciji domaćih turističkih agencija stiže uglavnom avionskim prevozom. Pošto nema sopstveni aerodrom, čarter letovi se uglavnom organizuju od Beograda do Antalije, a potom se autobuskim prevozom turisti razvoze do hotela.
·    autobusom / automobilom
Prevoz autobusom ili automobilom do Beleka je retko izabrana opcija od strane domaćih turista, a i turističke agencije u svojim ponudama preferiraju avionski prevoz. Elem, autobusi se koriste za prevoz putnika od aerodroma u Antaliji do hotela u Beleku, a javni autobuski prevoz možete korsititi i ukoliko želite da u sopstvenom aranžmanu posetite Antaliju tokom svog boravka u Beleku.
·    taksi
Taksi se retko koristi u samom gradu zbog njegove veličine, ali se često nudi kao opcija prevoza do Antalije i aerodroma u Antaliji. Preporuka je da u sopstvenom aranžmanu bukirate taksi online, kako biste izbegli prevare oko cene, karakteristične za Antaliju i Tursku, generalno.
·    pešačenje
Kako je reč o veoma malom gradiću, Belek je najbolje obići laganom šetnjom u jutarnjim satima, dok se ne pojave gužve na ulicama i plaži.

·  Kupovina / Šoping

Centar grada čini veliki bulevar sa linijama zelenih stabala i ogromnim brojem prodavnica, koje predstavljaju šoping raj za strane turiste. Imajući u vidu veliki broj zapadnoevropskih turista, kojima su cene u Turskoj daleko ispod onih u matičnim zemljama, cene na ovom bulevaru nisu posebno povoljne. Ipak, ne zaboravite da ste u muslimanskoj zemlji u kojoj je pogađanje sa prodavcem osnov uspešnog šopinga.
Subotom je u Beleku veliki bazar na kome se može kupiti sve od začina do modnih odevnih predmeta.

·  Restorani / Hrana i piće

·    lokalni specijaliteti
Turski specijaliteti su veoma slični domaćim specijalitetima, tako da ćete ražnjiće, kebab, punjenu papriku i mnoge druge specijalitete naći u većini restorana u Beleku.
·    restorani/restorani brze hrane
Belek ima značajan broj klasičnih restorana, restorana brze hrane i kiosk restorana, u kojima možete kupiti roštiljske specijalitete, evropske sendviče, hamburgere, ali i specijalitete turske kuhinje, odlična vina i maštovite dezerte.

·  Ponude turističkih agencija

·    turistički aranžmani
Belek se u poslednjih par godina našao u ponudama domaćih turističkih agencija. Turistički aranžmani uglavnom obuhvataju avionski prevoz i boravak 7, 10 ili 14 dana, sa uključenim danima u kojima se obavlja prevoz. Prevoz avionom traje oko 2 sata, a uglavnom je reč o čarter letovima od Beograda do Antalije, sa autobuskim prevozom do hotela koji ste rezervisali.
Turističke agencije koje u svojim ponudama imaju letovanje u Beleku su: Kontiki Travel, Argus Tours, Filip Travel, Sab Travel i drugi.
·    hoteli i hosteli
Kao jedan od turističkih centara Turske, Belek raspolaže sa više od 30 hotela kategorija 4 i 5 zvezdica, ali i velikim brojem drugih različitih vrsta smeštaja.
·    first minute ponude
First minute ponude za Belek uglavnom traju u periodu januar – april i niže su za oko 10% u odnosu na redovne cene. Najčešće se zahteva uplata polovine iznosa aranžmana unapred.
·    last minute ponude
Last minute ponude su takođe aktuelne za ovo turističko mesto i traju do druge polovine septembra. Ukoliko imate sreće, možda dobijete i popust od 10-20% u jeku sezone, ukoliko se stvori upražnjeno mesto kod agencija. Aranžmani u septembru se uglavnom svrstavaju u last minute ponude za Belek i cene su za oko 15% niže od redovnih.

·  Bezbednost / Sigurnost

Kao izuzetno malo mesto, Belek je u načelu bezbedno i sigurno mesto, ali se preporučuje da preduzmete redovne mere predostrožnosti. Posebno je važno da vrednosti i novac u hotelu držite u sefu ili na nekom sigurnom mestu.

·  Cene

·    cene pića u Beleku
Cene pića u kafićima se kreću u rasponu 1,5 do 3 evra, a cene u noćnim klubovima su nešto više. Žestoka pića koštaju 3-5 evra. Cene koktela su oko 5-6 evra.
·    ostale cene
Cena za dve ležaljke na plaži se u protekloj sezoni kretala u rasponu 5-7 evra.
Cena aerodromskih taksi, koje se plaćaju odvojeno od aranžmana u turističkoj agenciji, je oko 32 evra.

·  Običaji

Zvanični jezik u Turskoj, pa i u Beleku, je turski, ali kao i u većini turističkih mesta, engleski i nemački govori većina zaposlenih u uslužnim i trgovačkim delatnostima.
Valuta plaćanja u Turskoj je nova turska lira. Kako turska lira ima promenljiv kurs, preporučuje se da pre svog putovanja proverite odnos konvertibilne valute (evro/dolar) i nove turske lire. Razmena novca se može obaviti u nekoj od menjačnica ili banaka, najčešće bez provizije. Takođe, i hoteli nude uslugu konverzije, ali često po manje povoljnom kursu.
27.-31. jula se u Turskoj slavi Bajram, tako da treba imati u vidu da u ovom periodu, značajan deo prodavnica u Beleku ne radi.
 

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

·    Fakultativni izleti turističkih agencija
Turističke agencije organizuju izlete do antičkih turističkih atrakcija – Perge, Aspendosa i Termesos-a. Često će Vam biti ponuđena i poseta obližnje Antalije ili grada Side, koji su jedina veća naseljena mesta u blizini Beleka.
·    Obližnje znamenitosti i destinacije
U blizini Beleka se nalazi antički helenistički grad Perge, koji je svojevremeno bio regionalni centar, malo povučen u kontinentalni deo sa ciljem izbegavanja pirata koji su plovili morem. Ovde se nalazi najveći delimično očuvani amfiteatar u Turskoj – Aspendos, koji je mogao primiti i do 15.000 gledalaca. Aspendos je star preko 2.000 godina i i dalje se u njemu održavaju kulturne manifestacije na otvorenom, koje mahom posećuju turisti.
Termesos je antički rimski grad napušten između V i VII veka iz misterioznih razloga. Danas se na mestu nekadašnjeg grada mogu videti ostaci glavnog trga, kuća i teatra. Lokacija na oko 1.000 metara nadmorske visine, osim posebnog osećaja, pruža i odličan pogled na okolinu.
Antalija je najznačajnija obližnja turistička destinacija Beleku. Nalazi se na oko 40 kilometara udaljenosti i do nje saobraćaju i linije javnog saobraćaja. U svakom slučaju, Antalija je uvek dobar izbor za jednodnevni izlet iz Beleka.
·    Plaže u okolini
Belek ima veoma lepu javnu plažu, koja raspolaže toaletima, tuševima i kabinama za presvlačenje. Plaža ima takozvanu plavu zastavicu, koja garantuje visoke standarde čistoće, održavanja i užitka. Kristalno čista voda sa blagim povetarcem turistima obezbeđuje uživanje svim čulima, a posebno vidom i mirisom. Plaža je javna i posebno je prilagođena za porodice sa malom decom. Plaža je peščana, a more mirno.
·    Izletišta u okolini
Vodopadi Kurşunlu su jedna od obližnjih znamenitosti i izletišta u okolini Beleka. Ovo mesto predstavlja prirodnu znamenitost sa preko 100 vrsta ptica koje žive u tom prostoru i skrivenom pećinom iza vodopada.