NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Kušadasi, Turska - leto, aranžmani, atrakcije, hoteli, autobusom, avionom, restorani, cene


· Kušadasi, Turska - informacije za turiste

Kušadasi (Kuşadası) je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija turista iz bivše Jugoslavije u primorskoj Turskoj. Nalazi se u turskom regionu (vilajetu) Ajdin, na obali Egejskog mora i ima oko 50.000 stalnih stanovnika, a tokom sezone letnjih godišnjih odmora, ovaj grad poseti i u njemu provede letovanje preko milion turista.
kusadasi turska panoramski pogled

Ime Kušadasi je derivat reči ptica i ostrvo, a grad ga je dobio po obližnjem Ostrvu golubova, sa kojim je povezan kratkim nasipom. Lokalno stanovništvo Kušadasi naziva skraćeno „Ada“.
-    vreme i klima
Kušadasi predstavlja klimatski idealno mesto za letnje godišnje odmore. Sezona počinje već sredinom maja i traje do sredine oktobra. U julu i avgustu, temperature gotovo po pravilu prelaze 35 stepeni Celzijusa. Najhladniji meseci su januar i februar, kada se temperatura kreće oko 10 stepeni Celzijusa.

•  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

-    panoramska razgledanja
Obzirom da je fokus Kušadasija na pružanju što kvalitetnijeg letnjeg odmora turistima, mali je broj znamenitosti u gradu, koje se mogu izdvojiti kao značajnije. U svakom slučaju, obična šetnja gradom Vam može dočarati kulturu ove zemlje i učiniti odmor bogatijim.
-    znamenitosti
Gradske zidine – u gradu su nekada postojale tri velike kapije, međutim danas se mogu videti ostaci jedne od njih.
Kaleiçi Camii – Džamija iz 1618. godine, koju je podigao veliki vezir Okuz Kara Mehmed Paša (Öküz Kara Mehmed Pasha).
-    parkovi
kusadasi

•  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Slobodno vreme u Kušadasiju većina turista provodi na plažama. Velike plaže, puno barova, restorana i kafića uz plaže su najčešće sve što prosečnom turisti u Kušadasiju treba tokom dana. Takođe, ukoliko želite malo aktivnijeg odmora, puno je različitih vidova zabave na vodi i pored vode (odbojka na plaži, skijanje na vodi, parashout i sl.).
-    noćni provod
Noćni provod u Kušadasiju spada u najbolje u Turskoj. Noćni klubovi, barovi i restorani su koncentrisani u tri oblasti grada – Stari Kušadasi, Bar Street i plaže. U Starom Kušadasiju dominiraju mirnija mesta – barovi, manji kafići i restorani, koji nude prijatnu živu muziku za opuštanje. Bar Street je ulica u kojoj je najveći broj noćnih klubova, diskoteka i barova za mlade i u kojoj žurke i provodi traju do ranih jutarnjih sati. Takođe, na mnogim plažama se nalaze tzv. Beach barovi, koji na specifičan način, pored mora nalaze najrazličitije načine da privuku turiste. Najviše barova se nalazi na Ženskoj plaži (Ladies Beach).

•  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Uprkos tome što predstavlja važnu turističku destinaciju Turske, Kušadasi nema aerodrom u okolini grada. Za dolazak turista se koriste aerodromi Adnan Menderes u Izmiru (udaljen oko 85 kilometara) i Milas Bodrum u Milasu (udaljen oko 120 kilometara. Ukoliko u turističkoj agenciji rezervišete aranžman „Kušadasi avionom“, sletećete na jedan od ova dva aerodroma, a autobusom će Vas dovesti do hotela u Kušadasiju.
-    autobusom / automobilom
Putovanje u Kušadasi autobusom zna biti veoma naporno. Vožnja traje i preko 24 sata, što mnogima može biti nepodnošljivo. Ovo posebno važi za parove sa malom decom. Tokom vožnje do Kušadasija, prave se 3-4 pauze u trajanju od 15 do 30 minuta, a po potrebi i zavisno od uslova na putu, moguće je i još neko zaustavljanje. Tokom vožnje ćete prelaziti 2 granice na kojima će Vam biti kontrolisani pasoši, a možda i prtljag (ovo se retko dešava u sezoni godišnjih odmora).
Ukoliko se odlučite da u Kušadasi putujete automobilom, preporučljivo je da prenoćite u nekom smeštaju na polovini puta (u Bugarskoj ili po ulasku u Tursku), osim ako nemate više vozača koji bi se smenjivali u vožnji.
-    trajekti
Kušadasi ima marinu i luku za prekookeanske brodove. Ovim putem dolaze hiljade turista gotovo svakog dana tokom letnje sezone. Trajektima i feribotovima se možete odvesti do nekog od obližnjih manjih ostrva. Najpopularnija destinacija naših turista je grčko ostrvo Samos, do koga saobraća više redovnih dnevnih linija.
-    bicikl
Bicikl je odličan način da obiđete Kušadasi, međutim, jako je teško iznajmiti bicikl, obzirom na mali broj ponuđača u samom gradu. Ukoliko Vam se posreći i iznajmite bicikl, vožnjom od 2 sata ćete moći da obiđete ceo grad.
-    pešačenje
Pešačenje kao način obilaska grada je prihvatljivo, ali planirajte da u više dana laganim šetnjama obilazite Kušadasi, obzirom da je veličina grada takva da se ne može bez napora obići.

•  Kupovina / Šoping

Šoping u Kušadasiju je prava atrakcija za turiste. Grad ima ogroman broj lepih prodavnica svih veličina. Sve prodavnice su odlično snabdevene i imaju širok asortiman proizvoda po cenama pristupačnim za svaki budžet. Posebna atrakcija grada je Veliki Bazar, na kome možete naći sve – od igle do lokomotive.

•  Restorani / Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
Turska ima jako puno nacionalnih jela, koja su veoma slična jelima srpske kuhinje. Kušadasi ima veliki broj restorana u kojima osim jela orijentalne turske kuhinje možete poručiti i mnoga druga jela nacionalnih kuhinja ili izabrati nešto sa fiksnih menija po povoljnijim cenama.
-    restorani/restorani brze hrane
U brojnim restoranima, barovima i kafeima Kušadasija možete u bilo koje doba dana naručiti neko od jela orijentalne kuhinje. Pristupačne cene i sličnost turske kuhinje srpskoj su razlog veoma velike posećenosti restorana i barova u Kušadasiju od strane srpskih turista. Obratite pažnju da većina restorana van glavnih turističkih delova grada ima fiksne menije.
Za one koji žele brzu hranu, tu je veliki broj picerija, kebab kioska i poznatih svetskih restorana brze hrane.

•  Ponude turističkih agencija

Kako su turističke destinacije u Turskoj među najpopularnijim kod srpskih turista, a Kušadasi predstavlja jednu od vodećih turskih destinacija, gotovo sve agencije imaju u ponudi aranžmane za ovaj grad. Najveći izbor ćete naći kod sledećih turističkih agencija: Argus, Kontiki, Filip Travel, Spirit Travel, Belvi, Sabra, Oktopod, Euroturs i drugi.
-    turistički aranžmani
Turistički aranžmani agencija obuhvataju putovanje u Kušadasi autobusom ili putovanje avionom. Putovanje u Kušadasi autobusom je značajno jeftinije, ali put traje i preko 24 sata. Putovanje u Kušadasi avionom uz višu cenu, zahteva i plaćanje aerodromskih taksi koje zbirno iznose nešto više od 32 evra po osobi. Aranžmani uglavnom traju 10, 11 ili 12 dana, s tim što turističke agencije u vreme trajanja uključuju i putovanje. U slučaju aranžmana autobusom, to bi značilo da će vam sam boravak u Kušadasiju trajati dva dana manje od ukupnog predviđenog ponudom turističke agencije.
-    hoteli i hosteli
Kušadasi može da primi i do pola miliona turista u svojim smeštajnim kapacitetima. Procena je da se u gradu nalazi preko 1000 hotela, hostela, apartmanskih naselja i privatnog smeštaja. Hoteli se nalaze uz plaže, u samom centru grada i na brdsko-planinskom delu koji okružuje centar grada. Bez obzira u kom hotelu odsedate, do plaže ili do centra grada ćete moći da koristite mini buseve, tzv. dolmuše, koje većina gostiju hotela može koristiti besplatno.
Turističke agencije u okviru svojih aranžmana uglavnom nude smeštaj u pristupačnijim hotelima sa 3 i 4 zvezdice: Deniz, Minay, Alp, Santur, Arsena, Dabaklar, Arora, Grand Ozcelik i drugi.

•  Bezbednost / Sigurnost

Najveće prevare turista se dešavaju na pijacama i u malim radnjama. Prevare uključuju prodaju robe lažnog porekla, fake brendirane robe, zloupotrebu kreditnih kartica i preračun kursa po nepravednom odnosu. Naime, dešava se da prodavci prodaju nakit koji nije sastavljen od materijala koji se promovišu (srebro, zlato), potom i prodaja jako nekvalitetne kože, koja se sa odevnih predmeta skida u kratkom roku. Treba izbegavati plaćanje kreditnim i bankarskim karticama u malim radnjama, jer se može desiti da vam skinu veće iznose od cene robe ili čak i zloupotrebe karticu na čitačima magnetnih traka. Takođe, dešava se da je cena robe u izlogu izražena u turskim lirama, a da se naplaćuje u evrima, s tim što prodavac obračuna kurs drastično viši od realnog. Da biste izbegli ovakve stvari, preporuka je da ne plaćate karticama u malim radnjama, plaćanja vršite u turskim lirama ili prethodno utvrdite cenu u evrima, a takođe je veoma bitno da budete pažljivi na bazarima, jer je veliki broj džeparoša na njima.

•  Cene

-    cene hrane
Posebno je bitno obratiti pažnju na cenu hrane u restoranima. Naime, zbog velikog broja srpskih turista, često restorani prave različite cenovnike za Srbe i ostale zapadnoevropske turiste (posebno Britance). Često se na tabli ispred restorana vide dve table – jedna na srpskoj ćirilici sa manjim cenama i druga na engleskom jeziku sa većim cenama. Ukoliko toga nema, pozdravite obavezno konobara na srpskom, jer ćete tako verovatno uštedeti za obrok u restoranu.
-    cene pića
Pića u kafiću se naplaćuju uglavnom u rasponu 1,5 do 3 evra, a cene u noćnim klubovima su malo, ali ne značajno, veće. Žestoka pića koštaju 3-5 evra. Kokteli su oko 5-6 evra.
-    cene prevoza
Cena minibusa (dolmuša) od hotela do plaže ili centra grada je oko jednog evra. Kod nekih hotela se i ne naplaćuje.
-    ostale cene
Cena dve ležaljke i suncobrana je između 5 i 7 evra zavisno od plaže i pozicije na plaži.

•  Običaji

Zvanični jezik u Turskoj je turski, međutim, u Kušadasiju, kao i u većini turističkih mesta, engleski i nemački govori većina zaposlenih u uslužnim i trgovačkim delatnostima.
Zvanična valuta plaćanja u Turskoj je nova turska lira. Kako turska lira ima fluktuirajući kurs, preporučuje se da pre svog putovanja proverite odnos turske lire i konvertibilne valute koju nosite sa sobom (evro/dolar). Razmena novca se može obaviti u nekoj od mnogobrojnih menjačnica ili banaka, najčešće bez provizije. Takođe, i hoteli nude uslugu konverzije, ali često po manje povoljnom kursu.
U gradu su na većini mesta u turističkim oblastima dostupni i bankomati, na kojima možete podići novac u turskim lirama sa sopstvenog računa.
27.-31.7. se u Turskoj slavi Bajram, tako da treba imati u vidu da u ovom periodu, značajan deo prodavnica ne radi, a u hotelima radi minimum osoblja, pa je moguć pad kvaliteta usluga.

•  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Turističke agencije u sklopu svojih aranžmana najčešće nude poludnevne ili dnevne fakultativne izlete do drevnih spomenika u okolini Kušadasija – Efesa, Pamukala (Jerapolisa), Mileta ili Didima. Pojedine agencije organizuju i brodski prevoz do obližnjeg grčkog ostrva Samos.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Grčko ostrvo Samos je najpoznatija obližnja destinacija. Tokom turističke sezone na relaciji Kušadasi – Samos više puta dnevno u oba pravca saobraćaju feriboti i manji brodići, koji prevoze turiste u obilazak ili na dnevne ekskurzije.
Ostrvo golubova (Guvercin Adası) je poluostrvo na kome se nalaze srednjevekovni dvorac i nekoliko odličnih privatnih i javnih plaža. Možete ga obići u poludnevnoj ekskurziji.
Selo Kirazli – nalazi se na oko 12 kilometara od Kušadasija i predstavlja tradicionalno tursko selo, otvoreno za turiste.
-    Plaže u okolini
Kušadasi je poznat kao jedna od turističkih destinacija u Turskoj sa najlepšim plažama. Najpoznatije plaže su Long Beach duga 20 kilometara, Kustur Beach (4,5 kilometara), Pamucak Beach (12 kilometara) i Ladies Beach (2 kilometara).
-    Izletišta u okolini
Poluostrvo Dilek, koje se nalazi između Kušadasija i centra Ajdina, je prirodno sklonište i nacionalni park, u kome možete videti mnoge retke biljne vrste. Predstavlja omiljeno izletište lokalnog stanovništva, obzirom da ima puno uređenih zelenih površina.