NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Visoke Tatre, Slovačka  - skijanje, aranžmani, hoteli, autobusom, automobilom, first minute, last minute, cene


· Visoke Tatre, Slovačka - informacije za turiste

Visoke Tatre (Vysoké Tatry) je grad i zimska turistička destinacija u istoimenom planinskom vencu i nacionalnom parku u Slovačkoj, nastalo spajanjem više manjih zimskih sela u ovoj oblasti.
visoke tatre panorama

Grad Visoke Tatre je formiran 1990. godine spajanjem više manjih zimskih destinacija i danas je ski centar sa velikim brojem skijališta koja su popularne među ljubiteljima zimskih sportova. Do 1999. godine ovo mesto se zvalo Stari Smokovec (Starý Smokovec) po najvećem ski centru koje je spojeno u novi grad. Grad Visoke Tatre se nalazi u istoimenom nacionalnom parku, koji obuhvata venac planina u Slovačkoj. Ovaj venac planina najvećim delom pripada Slovačkoj i tu se naziva Visoke Tatre, dok manji deo pripada Poljskoj, gde se naziva Tatre. Venac planina Visoke Tatre je i na listi UNESCO-ve svetske baštine zbog velikog broja zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta na njemu. Sam venac planina ima 4 vrha viših od 2.500 metara nadmorske visine: Gerlachovský štít, Rysy, Lomnický štít, i Kriváň.
Posle Bratislave, glavnog grada Slovačke, Visoke Tatre su najpopularnija turistička destinacija u Slovačkoj i najveći ski centar u regionu.
-    regioni / okruzi
-    Grad Visoke Tatre je specifičan po tome što nije reč o homogenom naselju već o spoju više ski centara međusobno povezanih Tatra železnicom, a koja su nekada bile odvojene celine.  Ukupan broj stanovnika Visokih Tatri bez turista je oko 4.700. Grad ima tri okruga - ski centra (Tatranska Lomnica, Stari Smokovec i Štrbske Pleso), koje čini 14 manjih naselja: Vyšné Hágy, Podbanské, Starý Smokovec, Nový Smokovec , Horný Smokovec, Dolný Smokovec, Tatranská Polianka , Nová Polianka, Tatranská Lesná, Tatranské Zruby, Tatranská Kotlina, Tatranská Lomnica, Kežmarské Žľaby i Tatranské Matliare.
-    vreme i klima
Visoke Tatre imaju kontinentalnu klimu, koja je i razlog zbog čega je ovo mesto centar zimskog turizma u Slovačkoj i regionu.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

Visoke Tatre su proglašene nacionalnim parkom Slovačke i nalaze se na listi zaštićenih prirodnih staništa sveta UNESCO. Sama titula govori o tome da su najvažnije turističke atrakcije Visokih Tatri retke vrste drveća, ostalih biljaka i životinja. Većinu ovih turističkih atrakcija možete videti u fakultativnim izletima koji podrazumevaju šetnju uređenim pešačkim stazama kroz šume visokih Tatri.
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Ukoliko niste u mogućnosti da odete na neki od fakultativnih izleta, možete posetiti Muzej Nacionalnog parka Visokih Tatri, gde je stalna postavka prirodnih lepota ovog nacionalnog parka.
tatre jezero

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Pored skijanja, Visoke Tatre u svojoj ponudi imaju i druge vrste zimskih zabava za turiste: penjanje po letu, paraglajding skijanje, klizališta i mnoge druge. U ovim aktivnostima najveći broj turista provodi svoje slobodno vreme.
-    mesta za izlazak
Kafići, barovi i restorani pored staza za skijanje i u samim turističkim selima su najčešće korišćena mesta za izlazak tokom dana.
-    noćni provod
U svakom od tri ski centra Visokih Tatri postoji par noćnih klubova ili diskoteka, koji su u večernjim satima puni gostiju ove zimske turističke destinacije. Ulaz u noćne klubove i diskoteke je uglavnom besplatan.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Obližnji aerodrom Poprad-Tatry ima kapaciteta za pristizanje čarter letova i najviše ga koriste ruski i ukrajinski turisti. Poprad-Tatry aerodrom je jedinstven jer predstavlja aerodrom na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi.
-    autobusom / automobilom
Između svih ski centara u Visokim Tatrama postoje putevi, te možete koristiti sopstveni automobil ili iznajmljeni (rent-a-car). Ono na šta treba obratiti pažnju je da se u pojedinim ski centrima plaća parking.
Solidna putna mreža Slovačke i povezanost Visokih Tatri sa Bratislavom je razlog zbog koga značajan broj turista u ovaj ski centar dolazi autobusom. Domaće turističke agencije svoje aranžmane organizuju uglavnom autobuskim prevozom. Prevoz autobusom obuhvata put preko Budimpešte i Banske Bistrice do Poprada, najbližeg većeg grada Visokim Tatrama.
-    javni prevoz
U Visokim Tatrama saobraća ski voz koji povezuje sva ski naselja železnicom na električni pogod u dužini od 35 kilometara. Prevoz železnicom je i najkomforniji način prevoza u Visokim Tatrama. Vozovi saobraćaju na oko sat vremena, međutim, budite spremni da su prisutna manja kašnjenja u saobraćanju.
-    bicikl
Visoke Tatre su značajnim delom opremljene biciklističkim stazama i ove staze turisti koriste uglavnom tokom leta, jer je najveći deo njih neupotrebljiv u periodu kada je na planinama snežni pokrivač.
-    pešačenje
Visoke Tatre imaju mnoštvo uređenih pešačkih staza, kojima možete proći kroz neke od najlepših prirodnih lepota ovog nacionalnog parka. Pejzaži i flora i fauna su veoma lepi i sigurno će vam priuštiti zadovoljstvo razgledanja.

·  Kupovina / Šoping

U Visokim Tatrama postoji veliki broj manjih prodavnica u kojima se prodaje prvenstveno ski oprema i odeća za skijanje. Postoji i manji broj prodavnica brendirane robe, ali ako želite bolju kupovinu, naći ćete je u obližnjem gradu Poprad, na oko 20 minuta vožnje autobusom.

·  Restorani / Hrana i piće

-    restorani/restorani brze hrane
U Visokim Tatrama su vam raspoloživi brojni restorani, kafići i barovi u svim delovima ovog ski centra. Oni se nalaze u svakom naselju, centru grada, u hotelima i na ski stazama. Cene hrane i pića su na prihvatljivom nivou i ne razlikuju se bitnije od cena u gradovima Srbije.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Zimovanje u Visokim Tatrama se uglavnom organizuje sa autobuskim prevozom od strane domaćih turističkih agencija. Autobus saobraća sledećom rutom Beograd  - Subotica - Budimpešta - Sahy - Zvolen - Banska Bistrica - Rozemberok – Poprad. Poprad je najbliži veći grad Visokim Tatrama i od njega se do Visokih Tatri stiže autobuskom linijom ili kombi prevozom, koje traje dvadesetak minuta. Cena ovog prevoza je takođe uključena u aranžman turističke agencije. Turističke agencije koje organizuju zimovanja u Visokim Tatrama su: Odeon World Travel, Ferior Tours, Scaba Tours, BG Lucky Travel, Ultima Nautica i druge.
Zimovanje u Visokim Tatrama je popularan izbor domaćih turista, jer po kvalitetu ova zimska destinacija ne zaostaje za zapadnoevropskim, ali isti nudi po osetno nižim cenama.
-    hoteli i hosteli
Najčešći smeštaj u Visokim Tatrama su hoteli. Najtraženiji su hoteli sa tri zvezdice – Hotel Odborar, Hotel Fis, Hotel Slovan, Hotel Banik, Hotel Toliar i drugi.
-    first minute ponude
First minute ponude turističkih agencija se pojavljuju već u letnjim mesecima. Najveće popuste u sklopu first minute aranžmana ćete dobiti ukoliko rezervišete aranžman i uplatite polovinu cene do kraja septembra. Popusti u odnosu na redovne cene se kreću od 10-15%.
-    last minute ponude
Last minute ponude za Visoke Tatre su retke, jer je ovo jako popularna zimska turistička i ski destinacija, te se najveći deo aranžmana rezerviše pre mnogih drugih. Ukoliko „naletite“ na last minute ponude, one će uglavnom do 10% biti jeftinije.

·  Bezbednost / Sigurnost

Svi delovi Visokih Tatri su bezbedni i sigurni za turiste. Radi svoje sigurnosti potrebno je da vodite računa kod opasnosti od proklizavanja i jakih snežnih padavina. Takođe, striktno poštujte signalizaciju pored puteva i na stazama za skijanje.

·  Cene

-    cene smeštaja
Cene sedmodnevnog smeštaja u hotelima sa tri zvezdica u Visokim Tatrama se kreću od 220 evra do 550 evra, zavisno od perioda polaska. Za jednokrevetne sobe, doplate su od 7 evra do 18 evra dnevno. Ukoliko želite da provedete Novu godinu u nekom od hotela Visokih Tatri, sam doček se naplaćuje oko 50 evra. Boravišna taksa iznosi 1 evro dnevno. Hoteli uglavnom dozvoljavaju besplatan smeštaj za decu do 10 godina u pratnji roditelja.
-    cene hrane
Cena supe u restoranima, barovima i hotelima se kreće od 1 do 2 evra, glavna jela od 3 do 7 evra, a deserti od 1 do 1,5 evra.
-    cene pića
U barovima, kafićima i restoranima cena mineralne vode se kreće od 0,5 do 1 evra, sokova od 0,8 do 1,5 evra, piva od 1 do 1,5 evra, dok je cena boce vina od 2 do 6 evra.
-    cene prevoza
Cena povratne karte iz Beograda do Visokih Tatri iznosi oko 70 evra.
Cena autobuske karte od Visokih Tatri do Poprada je oko 5,5 evra.
-    ostale cene
Cena šestodnevnog ski pass-a iznosi od 114 evra do 126 evra, zavisno od sezone. Ski pass za decu u Visokim Tatrama iznosi od 79 evra do 87 evra. U cenu ski pass-a je uključen i prevoz javnim sredstvima prevoza – vozom, tako da ski pass možete koristiti po navedenim cenama u sva tri ski centra Visokih Tatri (Tatranska Lomnica, Stari Smokovec i Štrbske Pleso).
Ukoliko na Visoke Tatre idete sopstvenim prevozom, morate imati u vidu da će vam biti potrebne vinjete za Mađarsku i Slovačku, koje su za 7 dana oko 7,5 evra za svaku zemlju pojedinačno. Gorivo u Slovačkoj se kreće oko 1,3 evra i za bezolovni benzin i za dizel.

·  Običaji

Zvanična valuta plaćanja u Slovačkoj je evro i sva plaćanja se vrše u ovoj valuti. U gotovo svim smeštajnim kapacitetima i ugostiteljskim objektima se prihvataju platne i kreditne kartice Visa i MasterCard. Takođe, raspoloživi su i bankomati u centru grada.
Lokalno stanovništvo komunicira na Slovačkom jeziku, ali zahvaljujući velikom broju turista, većina zaposlenih u Visokim Tatrama se mogu sporazumeti na ruskom, ukrajinskom i engleskom jeziku.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Domaće turističke agencije retko u svojim ponudama imaju fakultativne izlete za goste Visokih Tatri. Međutim, u hotelima i restoranima se možete raspitati o lokalnim turističkim agencijama koje to nude. Najčešće fakultativne izlete koje nude lokalne turističke agencije su poludnevna i dnevna pešačenja. Dve najpoznatije rute za šetnju / pešačenje su Priecne Sedlo i Tatranska magistrala.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Bez obzira u kom od tri ski centra Visokih Tatri se nalazite - Tatranska Lomnica, Stari Smokovec ili Štrbske Pleso, preporučujemo vam da tokom svog odmora obiđete i obližnja dva centra. Svi centri su povezani železnicom i možete ih obići po povoljnoj ceni prevoza.
Poprad je prelep grad nedaleko od Visokih Tatri. Najčešće predstavlja dolaznu stanicu za skijaše koji idu u Visoke Tatre, ali je preporučljivo posetiti ga, makar na poludnevnom izletu. Povezan je dobro sa Visokim Tatrama autobuskim linijama.
-    Ski staze u okolini
Visoke Tatre imaju preko 60 kilometara uređenih ski staza. Ski centar Visoke Tatre je opremljen sa preko 50 ski liftova koje turiste prevoze do ski staza koje su najvećim delom na visinama od 1.700 do 2.190 metara nadmorske visine. Većina ski staza je prilagođena i za snoubording (snowbording), a takođe raspolaže i sistemima za veštačko osvežavanje snegom, što garantuje dobar provod ljubiteljima skijanja.