NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Bansko, Bugraska - skijanje, aranžmani,hoteli, hosteli, autobusom, automobilom, first minute, last minute, cene


· Bansko, Bugarska - informacije za turiste

Bansko je zimski centar u jugoistočnoj Bugarskoj sa reputacijom jednog od najboljih ski centara u jugoistočnoj Evropi. Nalazi se na obroncima planine Pirin, koja je kao svetsko prirodno dobro, pod zaštitom UNESCO-a.
basnko ski staza

Bansko je i najmlađi moderni ski centar u Bugarskoj, tako da raspolaže najnovijim i najmodernijim hotelima, najmodernijom opremom na ski stazama i neotkrivenim prirodnim lepotoma ovog regiona. Do pre petnaestak godina, Bansko je bilo neugledno zimsko odmaralište koje su posećivali turisti sa niskim budžetom, uglavnom iz Bugarske i okolnih zemalja. Nakon velikih investicija u infrastrukturu i smeštajne kapacitete, stvoren je potpuno novi deo mesta Bansko, koje se danas smatra centrom ovog mesta, a čine ga moderni hoteli.
Osim staza za skijaše, Bansko nudi resurse za snowboarding, cross country skijanje, klizanje, paraglajding skijanje, vožnju motornih sanki i ski planinarenju.
Najveći broj turista u Banskom dolazi iz zapadne Evrope, ali zbog blizine, značajan je i broj bugarskih državljana i stanovnika okolnih država.
-    regioni/okruzi
Bansko sa svojim ski stazama se deli na dva manja ski centra: Čalin Valog (bliži mestu Bansko) i Šiligarnika (bliži vrhu Todorka).
-    vreme i klima
Bansko ima idealne klimatske uslove za zimsku turističku destinaciju. Tokom zime snežni pokrivač prelazi i 2 metra. Prosečna temperatura u januaru, kao najhladnijem mesecu, -2 stepena celzijusa.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

basko slika planine
-    znamenitosti

Planina Pirin – prirodno stanište mnogih biljnih i životinjskih vrsta, koje je proglašeno delom svetske baštine UNESCO-a.
-    palate i hramovi
Crkva Svetog trojstva u blizini centra Banskog je jedan od retkih kompletno očuvanih i funkcionalnih verskih spomenika.
-    muzeji, galerije, pozorišta i opere
U starom centru Banskog nalazi se više od 100 kulturno istorijskih spomenika i veliki broj muzeja i galerija.
-    parkovi
Belica park medveda (Belitsa Bear Park) – obližnji rezervat u kome se nalaze medvedi koji su nekad bili mučeni i primorani da igraju, te se koristili kao atrakcije. Danas su u ovom parku slobodni i delimično vidljivi posetiocima.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Slobodno vreme u Banskom turisti provode skijajući se ili učeći skijanje u nekoj od ski škola. Takođe, moguće je okrepiti se u nekom od kafića, barova ili restorana.
-    noćni provod
U Banskom se nalazi nekoliko noćnih klubova i diskoteka, koje privlače veliki broj mlađih turista. Takođe, mehane i hoteli organizuju različite večernje šou programe za svoje goste.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Dva najbliža aerodroma Banskom su međunarodni aerodrom u Sofiji i međunarodni aerodrom u Plovdivu, oba na udaljenosti od oko 170 kilometara. Ovi aerodromi su dolazne tačke za turiste iz zapadne Evrope, dok srpski turisti i turisti okolnih zemalja uglavnom koriste drumski prevoz, zbog male udaljenosti Banskog od mesta polaska.
-    autobusom/automobilom
Najčešći prevoz srpskih turista do Banskog je autobusom ili automobilom. U prvom slučaju reč je o organizovanom prevozu turističkih agencija, a u drugom o prevozu u sopstvenoj režiji. Udaljenost Banskog od Beograda je oko 530 kilometara, a iz centralnih i istočnih delova Srbije još manja. Putovanje automobilom iz Srbije traje od 4 do 7 sati, a autobusom od 7 do 10 sati. Zbog veoma strogih saobraćajnih kontrola u Bugarskoj, preporučljivo je poštovati sva ograničenja. Preporučljivo je korišćenje lanaca za sneg, obzirom da putevu u Banskom i okolini često mogu biti zaleđeni i klizavi.
-    pešačenje
Obzirom da Bansko nije teritorijalno veliko, najčešći način obilaska je šetnja i pešačenje. Zbog male površine i malog broja drumskih puteva unutar Banskog, nema javnog prevoza, a taksi prevoz je simbolično zastupljen. Korišćenje taksija je uz to veoma skupo, pa se ni ne preporučuje sem u situacijama kada je to neophodno.

·  Kupovina / Šoping

U Banskom su najbrojnije prodavnice ski opreme, a nakon njih i prodavnice odeće i obuće. Cene su prilagođene brendovima koji se prodaju, ali treba imati u vidu da cene iako istaknute, nisu fiksne i mogu se smanjiti cenkanjem i pregovaranjem sa prodavcem. Generalno, cene u Banskom su veće nego u drugim mestima Bugarske, posebno u gradovima, poput Sofije.

·  Restorani / Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
Bugarski specijaliteti su ćufte i ćebap, koji se serviraju sa prilogom od krastavca, paradajza ili pečenog krompira. Ovi specijaliteti se mogu naći u gotovo svakoj mehani u Banskom.
-    restorani/restorani brze hrane
U Banskom postoji veliki broj tzv. mehana, ali i kafića i modernih barova. Takođe, puno je i restorana brze hrane. Među najpoznatijim mehanama je Matsurev han, a među restoranima brze hrane Friends pub.

·  Ponude turističkih agencija

-    aranžmani
Aranžmani turističkih agencija uglavnom obuhvataju 7 noćenja na bazi polupansiona, punog pansiona ili all inclusive usluge i izborno organizovani prevoz ili prevoz u sopstvenoj režiji. Većina turističkih agencija u Srbiji, koje organizuju odmore u zimskim destinacijama, nudi i Bansko kao jednu od opcija. Iako su ponude turističkih agencija promenljivo povoljne, najpovoljnije aranžmane u prethodnom periodu su imali organizatori putovanja Big Blue i Filip Travel.
-    hoteli i hosteli
U Banskom je u proteklih 10 godina izgrađeno puno hotela. Najveći deo hotela je sagrađen u blizini ski staza, čime se formirao čitav nov deo Banskog. Reč je uglavnom o hotelima sa 4 i 5 zvezdica, ali mali broj hotela se nalazi u vlasništvu velikih hotelskih lanaca. Najluksuzniji hotel u Banskom je hotel sa pet zvezdica međunarodnog lanca hotela Kempinski.
-    apartmani
Apartmani su takođe dosta zastupljena vrsta smeštaja u Banskom. Obzirom da ih je veoma malo u ponudama turističkih agencija, apartmani se uglavnom rezervišu putem preporuka. Ovaj način rezervacija se sve više primenjuje u istočnoj Srbiji, gde je prisutno puno prijateljskih veza sa građanima ovog mesta.
-    first minute ponude
First minute ponude turističkih agencija za Bansku su prisutne u periodu do kraja septembra ili prve polovine oktobra. U ovom periodu se mogu ostvariti popusti do 15% u odnosu na uobičajene cene aranžmana.

·  Bezbednost / Sigurnost

Bansko je bezbedno mesto sa vrlo niskom stopom kriminala. Kao i kod bilo koje druge turističke destinacije, preporuka je da sprovodite redovne mere zaštite svoje imovine: ne ostavljajte vrednije stvari na vidljivom mestu u parkiranom automobilu, novac držite u različitim džepovima, aksesoarima, a ukoliko ga ne nosite sa sobom, koristite hotelski sef i izbegavajte da ga ostavljate na vidljivim mestima u sobi/apartmanu kada tu niste prisutni.
Vrlo je bitno da poštujete sva ograničenja u Banskom, posebno na skijaškim stazama, kako ne biste doveli sebe u opasnost od povređivanja.

·  Cene

Valuta u Bugarskoj je lev. Sva plaćanja u Banskom morate vršiti u ovoj valuti. Konverziju valute možete izvršiti u bilo kojoj menjačnici ili banci. Ukoliko koristite platne ili kreditne kartice (Visa, MasterCard), postoje bankomati na kojima možete direktno podići bugarsku valutu, a i u najvećem broju ugostiteljskih i prodajnih objekata, možete izvršiti plaćanje karticom.
-    cene smeštaja
Cene smeštaja u hostelima se kreću od 4 do 12 evra, a u hotelima od 25 do 150 evra u najluksuznijim hotelima.
-    cene hrane
Prosečna cena obroka u Banskim mehanama je oko 10 evra.
-    cene pića
Cene pića u kafićima i barovima se kreću od 1 do 2 evra za kafu ili čaj i od 3-5 evra za toplu čokoladu, sokove i pivo.
-    cene prevoza
Turističke agencije često u okviru aranžmana nude odvojeno uslugu smeštaja i uslugu prevoza. Cena prevoza autobusom se kreće od 35 do 60 evra, zavisno od grada u Srbiji iz kog polazi autobus.
-    ostale cene
Cena ski pass-a u Bankom za 6 dana iznosi oko 140 evra.

·  Običaji

Bugarski je maternji jezik koji se koristi u Banskom. Ipak, zbog velikog broja stranih turista puno se koriste i engleski, nemački, francuski jezik. Kako su srpski i bugarski jezik dosta slični, na mnogim mestima će vas razumeti i ako pričate srpskim jezikom.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Obližnje znamenitosti i destinacije
U okolini Banskog nalazi se značajan broj obeležja kulturno istorijskog nasleđa Bugarske. Znamenitosti, turističke atrakcije i destinacije koje vredi posetiti tokom zimskog odmora u Banskom su: antička utvrđenja u Starom Gradištu, manastir Rila, nacionalni park Pirin i glavni grad Bugarske, Sofija.
-    Ski staze u okolini
Ukupna dužina ski staza u okolini Banskog je oko 70 kilometara. Postoje staze za alpsko skijanje i oko jedne petine staze za kros kantri (cross country) skijanje. Bansko ima ukupno 21 ski stazu, od čega je 8 lakih staza, 11 srednje teških (crvenih) staza i dve teške (crne) staze. Gotovo sve staze imaju topove za veštački sneg, tako da skijaška sezona u Banskom traje od sredine decembra do sredine maja. Na najpoznatijoj ski stazi u Banskom – Tomba, održavaju se takmičenja svetskog kupa.
Pored ski staza u Banskom postoji i fun park namenjen snouborderima (snowborders) i fristajlerima (freestylers).
Bansko je opremljeno osmosedežnom gondolom, šest četvorosednih žičara, jednom šestosednom žičarom, jednom trosednom žičarom i četiri vučne žičare.
Jedan od problema na ski stazama i žičarama Banskog jesu povremene velike gužve, koje su posebno karakteristične u vreme praznika i u periodu održavanja takmičenja svetskog kupa, kada su pojedine staze zatvorene zbog trka i treninga takmičara.