NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Kranjska Gora, Slovenija - skijanje, aranžmani, apartmani, hoteli, autobusom, automobilom, first minute, last minute, cene


· Kranjska Gora, Slovenija - informacije za turiste

Kranjska Gora je grad u Sloveniji i najpopularnija zimska turistička destinacija u ovoj zemlji. Skijanje u Kranjskoj Gori je bilo omiljeno i u nekadašnjoj Jugoslaviji, kada su ljubitelji ovog sporta hrlili da svoje zimske odmore provedu u ovom ski centru. U okviru Kranjske Gore se nalazi i poznata evropska ski skakaonica – Planica.
kranjska gora zicara

Alpsko skijanje je osnova ski centra Kranjska gora, ali ova zimska turistička destinacija nudi mnogo više – puno aktivnosti kako za skijaše, tako i za one koji tek žele da nauče skijanje.
Tokom leta, Kranjska Gora je takođe atraktivna turistička destinacija, jer predstavlja pravi prirodni biser Slovenije.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

kranjska gora pogled

-    znamenitosti

Liznjekova kuća – nalazi se u centru Kranjske Gore i stara je preko 300 godina. Služila je kao sedište zemljoradničkog imanja i kao taverna. Građena je u baroknom stilu.
Tromeđa – na vrhu Peč se nalazi tromeđa Slovenije, Austrije i Italije. Ova tačka predstavlja i raskršće tri kulture – slovenske, germanske i romanske.
-    palate i hramovi
Crkva Device Marije Vnebovzete – prelepa crkva u romantičkom stilu, više puta rušena i obnavljana.
-    parkovi
Povremeno jezero Ledine – jezero koje se formira usled bujnih padavina u jesen i proleće. Tokom zime jezero je zaleđeno, a leti presuši i pretvori se u neuređeni park.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Skijanje je glavna aktivnost u Kranjskoj Gori tokom zimskih meseci, ali u ponudi su još i klizanje, penjanje uz led (ice climbing), nordijsko skijanje, snowboard freestyling i sl. Kranjska Gora nudi i niz aktivnosti i zabave za posetioce u letnjim mesecima – biciklizam, letnje sankanje, golf, robolov i sl.
-    mesta za izlazak
Restorani, barovi i kafići su glavna mesta za izlazak tokom dana. Kranjska Gora ima veliki broj restorana i barova, u kojima se turisti okrepe nakon skijanja ili jednostavno uživaju u razgovoru i suncu. Deo kafića i barova je pored samih ski staza i ta mesta su uglavnom puna gostiju tokom dana.
-    noćni provod
Noćni provod u Kranjskoj Gori podrazumeva izlazak u neki od noćnih barova i diskoteka ili u obližnji kazino. Aktivni gosti, odlaze na noćno skijanje na jednoj od tri raspoložive ski staze.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Kranjska Gora se nalazi na oko 45 minuta vožnje ili nešto više od 60 kilometara od aerodroma u Ljubljani, aerodroma u Trstu u Italiji i aerodroma u Celovcu u Austriji. Imajući u vidu cene prevoza avionom, turisti iz Srbije najčešće biraju prevoz drumskim putem – autobusom ili u sopstvenoj režiji automobilom.
-    autobusom / automobilom
Najčešći način prevoza do Kranjske Gore je autobusom ili automobilom. Pravac Beograd – Kranjska Gora prolazi sledećim usputnim tačkama: Beograd – Zagreb – Ljubljana – Kranj – Jesenice – Kranjska Gora. Udaljenost Beograd – Kranjska Gora je 618 kilometara i potrebno je oko 8 sati putovanja autobusom, a nešto kraće automobilom.
-    pešačenje
Kranjska Gora je veoma uređena mrežom pešačkih staza. Raspoložive su vam pešačke staze svih težina, neke čak zahtevaju i vodiča. Mapu pešačkih staza možete nabaviti u hotelu ili u turističkom informativnom centru.

·  Kupovina / Šoping

Kranjska Gora ima dosta malih prodavnica, koje uglavnom prodaju ski opremu, zimsku garderobu i druge akcesoare. Za nešto bolju kupovinu, posetioci se upućuju na jednodnevne fakultativne izlete do Ljubljane ili u povratku autobus pristaje u blizini nekog tržnog centra u Ljubljani i turistima se daje pauza od par sati, koja se uglavnom koristi za šoping.

·  Restorani / Hrana i piće

-    restorani/restorani brze hrane
U restoranima se najviše služe slovenačka nacionalna jela. Među poznatijim restoranima u Kranjskoj Gori su: Gastionica Pri Rudiju, Gastionica Pri Martinu, Restoran Montana i Gastionica Frida. U Kranjskoj Gori su brojne i picerije, gde možete naručiti brz obrok, ukoliko ste u žurbi.

·  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Turističke agencije svoje aranžmane za Kranjsku Goru baziraju na šestodnevnim i osmodnevnim turama autobusom. Smeštaj je u hotelima ili apartmanima kategorizacije oko 3 zvezdice. Uobičajeno je da se nudi mogućnost organizovanog putovanja autobusom ili u sopstvenoj režiji automobilom. Ukoliko se odlučite za turistički aranžman Kranjska Gora autobusom, najčešće se u povratku autobus zaustavlja na par sati u Ljubljani, gde se turisti uglavnom upućuju na neki od šoping molova.
-    hoteli i hosteli
U Kranjskoj Gori dominiraju hoteli sa 3 i 4 zvezdice. Od poznatijih svetskih lanaca hotela, u Kranjskoj Gori postoje dva hotela iz lanca Ramada. Ostali hoteli u Kranjskoj Gori: Hotel Špik, Hotel Alpina, Hotel Kompas, Hotel Lek i APP Vitranc.
-    apartmani
Privatni smeštaj i apartmani su takođe veoma popularan smeštaj u Kranjskoj Gori. Cene iznajmljivanja apartmana variraju zavisno od broja raspoloživih ležaja u apartmanu i sezone. U Kranjskoj Gori raspoloživ je i veliki broj privatnih soba, koje se iznajmljuju po najnižim cenama.
-    first minute ponude
First minute ponude turističkih agencija su aktuelne uglavnom najkasnije 2 meseca pre polaska i podrazumevaju uplatu polovine cene aranžmana odmah. Ušteda na first minute ponudama za Kranjsku Goru je do 10%.
-    last minute ponude
Last minute ponude za Kranjsku Goru su, kao i za većinu drugih destinacija, neizvesne, a ukoliko se pojave, cene su niže do 15% od redovnih.

·  Bezbednost / Sigurnost

Svi delovi Kranjske Gore su bezbedni za turiste. Tokom zimovanja u Kranjskoj Gori je najvažnije pridržavati se uputstava i ograničenja u korišćenju ski staza, jer je to mesto gde se najčešće događaju povrede i gde se ugrožava sigurnost skijaša.

·  Cene

-    cene smeštaja
Cena smeštaja u hotelima Kranjske Gore se kreće od 45 i 50 evra u hotelima sa 2 i 3 zvezdice do čak 500 evra u ekskluzivnim sobama lux hotela. Turističke agencije u Srbiji u svojim aranžmanima obezbeđuju pristojne hotele sa 3 zvezdice po cenama oko 50 evra dnevno na bazi polupansiona.
-    cene hrane
Doručak u restoranima u Kranjskoj Gori košta oko 5 evra.
-    cene pića
Cene toplih napitaka i supa su od 1 do 2,5 evra, cena piva oko 1,2 evra, a vina 5 do 9 evra po boci.
-    ostale cene
Cena ski pass-a u Kranjskoj Gori je 31,5 evra dnevno, a šestodnevni ski pass košta 164 evra. Cenovnik ski pass-a treba pogledati pred polazak, jer se cene menjaju u zavisnosti od sezone, a postoje i različiti popusti za grupne ski pass-ove, porodične ski pass-ove i ski pass za decu.
Cena turističke takse je 1 evro dnevno.

·  Običaji

U Kranjskoj Gori, kao i u celoj Sloveniji, govori se slovenački jezik. Slovenci često jako dobro komuniciraju na srpskom ili hrvatskom jeziku, tako da vam neće biti problem da uspostavite komunikaciju. Osim toga, jako dobro se snalaze i sa nemačkim i engleskim jezikom, ali će sigurno bolju komunikaciju sa vama uspostaviti na srpskom.
Zvanična i jedina valuta plaćanja u Sloveniji je evro i sva plaćanja se vrše u evrima. U skoro svim prodavnicama, restoranima, kafićima i hotelima se prihvataju platne i kreditne kartice (Visa i MasterCard), a raspoloživi su vam i bankomati u centru i hotelima u ski centru.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Turističke agencije uobičajeno organizuju tokom puta pauzu od nekoliko sati za posetu Ljubljani tokom puta do Kranjske Gore, tako da se fakultativni izleti do Ljubljane uglavnom ne organizuju od strane domaćih turističkih agencija. Mnogo veći izbor fakultativnih izleta se organizuje od strane lokalnih turističkih agencija. Ponuda fakultativnih izleta lokalnih turističkih agencija uglavnom uključuje tri osnovne destinacije – Nacionalni park Triglav, Ljubljana i Bled sa Bledskim jezerom. Prve dve destinacije podrazumevaju jednodnevne izlete, dok je poseta Bledu i Bledskom jezeru organizovana kao poludnevni izlet.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Slovenija je mala zemlja u kojoj su sve turističke destinacije na međusobno maloj udaljenosti. Turisti u Kranjskoj Gori mogu obići neku od obližnjih destinacija u sopstvenoj režiji, ukoliko se ne odluče za neki od fakultativnih izleta turističkih agencija. Istaknute obližnje turističke destinacije su Ljubljana, Bled sa Bledskim jezerom i Nacionalni park Triglav.
-    Ski staze u okolini
Kranjska Gora svojim posetiocima nudi 21 ski stazu, različitih nivoa težine. Lake ski staze su dužine 10 kilometara, srednje ski staze 8 kilometara i teške ski staze 2 kilometra. Ukupna dužina ski staza u Kranjskoj Gori je 20 kilometara, a opslužuju ih 23 žičare. Sve staze se nalaze na nadmorskoj visini od 800 do 1.570 metara. Staze su grupisane u nekoliko ski centara: Kranjska Gora, Podkoren 1, Podkoren 2, Planica, Gozd Martuljek i Rateče. Dužine staza se kreću od 125 metara do 1.900 metara. Najpopularnije ski staze u Kranjskoj Gori su: Macesnovec, Gozd Martuljek, Podkoren, Kekec, Brsnina, Rutec, Pehta, Kolovrat i Velika dolina. Noćno skijanje je moguće na ski stazama Kekec, Mojca 2 i Dolenčev rut. Najveći deo ski staza je pokriven sistemom za veštačko osneživanje.

-    Izletišta u okolini

Od obližnjih znamenitosti izdvajaju se i Martuljški vodopadi, koji svojom lepotom privlače veliki broj izletnika.