NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Katerini, Grčka - letovanje, cene, ponude, informacije o destinaciji, hoteli, apartmani, autobusom


Ketrini, Grčka - informacije za turiste

• Katerini, Grčka - informacije za turiste
Katerini je gradić u centralnoj Makedoniji, u Grčkoj. Katerini je glavni grad Pijerije, prefekture na obalama Egejskog mora. U blizini Katerinija se nalazi planina Olimp i grad Solun, drugi najveći grad u Grčkoj. Sam grad se ne nalazi na obali, ali njegova predgrađa izlaze na plaže Egejskog mora.
•    regioni/okruzi
Grad Katerini je sedište istoimenog gradskog područja, koji obuhvata i popularne turističke destinacije Paraliju i Olympic Beach. Turisti najčešće smeštaj biraju u ovim mestima, ali sam grad Katerini je odličan izbor za one koji se ne odriču gradske atmosfere ni na odmoru.
•    vreme i klima
Klima u Kateriniju je mediteranska, koju karakterišu topla i suva leta, kao i hladne zime. Prosečne dnevne temperature u jeku turističke sezone od juna do septembra se kreću oko 30 stepeni Celzijusa. Sama letnja turistička sezona traje od sredine maja do kraja septembra.

•  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

•    panoramska razgledanja
Panoramsko razgledanje grada se uglavnom sastoji u prolasku automobilom ili autobusom po centralnim ulicama grada i pešačkom turom u centru šopinga – ulici Aleksandra Velikog.
•    muzeji, galerije, pozorišta i opere
Narodni muzej Pondijaca – jedan od najboljih muzeja sa postavkama predmeta iz antičke oblasti Evksinos Pondos.
Katerini ima gradsko pozorište u kome se gotovo svakodnevno održavaju predstave, te ukoliko se možete snaći sa grčkim jezikom – vredno je posete.
•    parkovi
Grad ima nekoliko manjih, odlično uređenih parkova, koje turisti često koriste i kao izletišta. Parkovi su najčešće opremljeni i brojnim dečijim igralištima, pa predstavljaju odličan način provođenja slobodnog vremena za porodice.

•  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

•    slobodno vreme
Slobodno vreme posetioci Katerinija uglavnom provode u obližnjim mestima na obali – Paraliji ili Olympic Beach-u.
•    noćni provod
Katerini ima dosta noćnih klubova, ali je pravi noćni provod u prigradskom naselju i turističkom mestu Paralija. U ovom mestu je otvoren veliki broj otvorenih i zatvorenih diskoteka i noćnih klubova, koji pružaju odličnu zabavu ljubiteljima noćnog provoda. Glasna muzika, gužva i odlična atmosfera su nešto što je karakteristično za Katerini i Paraliju.

•  Saobraćaj i prevoz

•    autobusom / automobilom
Prevoz autobusom ili sopstvenim automobilom su najčešći izbor domaćih turista za transfer iz Srbije do hotela. Prevoz autobusom je uglavnom uključen u cenu turističkih aranžmana, ali se uglavnom nudi i opcija sopstvenog prevoza, koja umanjuje cenu aranžmana turističkih agencija.
•    taksi
U Kateriniju i turističkim mestima koja pripadaju ovoj oblasti (Paralija, Olympic Beach,...) postoji dovoljan broj taksista, koji voze po pristojnim cenama. Uvek ostaje preporuka – dogovorite sa taksistom cenu pre ulaska u taksi ili insistirajte da uključi taksimetar.
•    javni prevoz
U Kateriniju i obližnjim turističkim mestima funkcionišu autobusi javnog prevoza. Cene prevoza između mesta su više nego pristojne, pa je ovo i najčešći izbor turista pri odlasku iz jednog mesta u drugo.
•    pešačenje
Pešačenje je odličan način za upoznavanje Katerinija, ali i obližnjih mesta koja predstavljaju prigradska naselja. Udaljenost prigradskih naselja od Katerinija i njihova međusobna udaljenost je par kilometara, tako da laganijom šetnjom možete stići do bilo koje željene tačke u ovoj oblasti.

•  Kupovina / Šoping

katerini ulica
Katerini i Paralija su centri šopinga i kupovine u oblasti Katerini. Paraliju karakterišu više proizvodi koji su namenjeni turistima, pa su i cene nešto više, dok u samom gradu Kateriniju postoji više tržnih centara, hipermarketa i malih prodavnica, što čini ponudu širom i jeftinijom.
Ulica Megalu Aleksandar ili ulica Aleksandra Velikog je središte šopinga u Kateriniju. Ovo je ulica koju posećuju i turisti iz Olympic Beach-a ili Paralije u svojim jednodnevnim izletima do Katerinija. Ulica ima obilje malih radnji, ali i tržnih centara u kojima možete kupiti bukvalno sve vrste proizvoda.

•  Restorani / Hrana i piće

•    restorani/restorani brze hrane
Grad Katerini i obližnja mesta – Paralija i Olimpic Beach, raspolažu brojnim tavernama i restoranima, kojih ima na desetine. Restorani brze hrane se u turističkim delovima grada nalaze bukvalno na svakom koraku. U njima možete po niskim cenama kupiti širokoprihvaćeni giros!

•  Ponude turističkih agencija

Obzirom da je reč o jako popularnoj turističkoj destinaciji u Grčkoj, domaće turističke agencije nude raznolike turističke aranžmane, prilagođene svim budžetima i preferencijama turista.
•    turistički aranžmani
Osnovne vrste turističkih aranžmana za Katerini i obližnja mesta su putovanja na bazi individualnih ponuda i grupnih aranžmana. Podela je bazirana na tome da li aranžman ima uključen organizovan prevoz i fiksan broj dana boravka. Tako, u ponudi su uglavnom sedmodnevni, desetodnevni i dvanaestodnevni aranžmani sa autobuskim prevozom ili individualni aranžmani sa izborom broja dana (minimum pet) i sopstvenim prevozom. U prvoj grupi aranžmana, često je u ponudi i mogućnost sopstvenog prevoza, koji umanjuje cenu aranžmana za 20-40 evra po osobi.
Katerini i Olimpijsku regiju Grčke nude gotovo sve turističke agencije u Srbiji. Aranžmane nude direktni operateri i subagentske agencije. Najveću ponudu po pravilu imaju najveće turističke agencije – Kontiki Travel, Argus Tours, Filip Travel, Belvi, Odeon World Travel i drugi.
•    hoteli i hosteli
U oblastima Katerinija, prvenstveno u Paraliji i Olimpic Beach-u postoji blizu 250 hotela, koji mogu primiti istovremeno gotovo 9.000 turista. Zahvaljujući velikom izboru hotela, jako su raznolike i ponude hotela. Tako možete izabrati odmor u hotelu na bazi noćenja, noćenja sa doručkom, polupansion, pun pansion ili all inclusive uslugu.
•    apartmani
Apartmani su veoma popularna vrsta smeštaja u Kateriniju među domaćim turistima. Osim niže cene nego u hotelskom smeštaju, apartmani u Kateriniju uglavnom imaju odlične lokacije. Apartmani su uglavnom locirani u porodičnim vilama imućnijih Grka i odlično su opremljeni.
•    first minute ponude
First minute ponude za Katerini i mesta u ovoj oblasti uglavnom traju duže od uobičajenog perioda, zbog velikog broja turista iz Srbije koji posećuju ovu destinaciju i velikih kapaciteta koje zakupljuju turističke agencije iz Srbije.
•    last minute ponude
Last minute ponude se uglavnom pojavljuju samo par dana pred organizovane polaske, ali obzirom da se sve veći broj aranžmana turističkih agencija sastoji od rezervacije hotela na bazi broja dana po želji putnika, last minute ponude su sve malobrojnije. Veći broj last minute ponuda se pojavljuje u septembru, u post sezoni letovanja.

•  Bezbednost / Sigurnost

Katerini je bezbedan grad i u njemu je mnogo manji broj krađa i džeparenja, koja se dešavaju u prigradskim primarno turističim mestima – Paraliji i Olympic Beach-u.

•  Cene

•    cene smeštaja
Cene smeštaja su veoma različite i korespondiraju uglavnom sa kategorizacijom i vrstom smeštaja. Ipak, preporuka je da dobro pogledate ponude svih turističkih agencija, ali i online sajtova za rezervacije, jer često na ovaj način možete proći znatno jeftinije. Cene smeštaja u jeftinim hotelima se kreću od 10 evra pa na više dnevno po osobi, dok su cene u luksuznijim hotelima za noćenje sa doručkom i po nekoliko stotina evra.
•    cene hrane
Cene hrane u Kateriniju su veoma povoljne. Za manje od 2 evra možete u restoranima brze hrane dobiti giros, a u klasičnim restoranima cena ručka je uglavnom između 10 i 15 evra.
•    cene prevoza
Cene autobuskog prevoza do Katerinija i Olimpijske oblasti se uglavnom uključuju u aranžman turističke agencije, jer redovnih linija iz Srbije nema, već je reč isključivo o turističkim linijama. Ukoliko izaberete sopstveni prevoz, umesto organizovanog, cene turističkih aranžmana će biti za 20 do 40 evra niže.
Sopstveni prevoz  pored troškova goriva, podrazumeva i plaćanje putarina u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj, zeleni karton – neophodan za Makedoniju i eventualno troškove parkinga, ukoliko je to predviđeno kao poseban trošak u hotelu u kom boravite.
Prevoz busom od Katerinija do Paralije, Olympic Beach-a i između samih turističkih mesta se kreće od 3 do 5 evra, a možete koristiti i taksi koji je uglavnom dvostruko skuplji.
•    ostale cene
U Kateriniju možete po veoma povoljnim cenama nabaviti veliki broj proizvoda. Za razliku od obližnjih turističkih mesta na obodu grada, u Kateriniju nema potrebe za pogađanjem sa prodavcima.

•  Običaji

Valuta plaćanja u Grčkoj je evro i sva plaćanja se vrše u evrima. U Kateriniju postoji dovoljan broj banaka i bankomata, na kojima možete podići sredstva sa svojih bankarskih platnih kartica. Sve veće trgovine u gradu prihvataju sve platne kartice (Visa, MasterCard, Maestro, Discovery), ali imajte u vidu da manje prodavnice i prodaja na tezgama, karakteristična za turističke delove – Olympic Beach i Paralija, često prihvataju samo gotovinu kao način plaćanja.
Iako je zvanični jezik grčki, veliki broj Grka u Kateriniju, posebno onih zaposlenih u trgovačkim i ugostiteljskim objektima, govori bar osnove srpskog jezika, zbog velikog broja Srba koji posećuju ovu oblast tokom letnjih odmora.

•  Fakultativni izleti i okolne destinacije

•    Fakultativni izleti turističkih agencija
Fakultativni izleti za naše turiste u Kateriniju i Olimpijskoj oblasti su uglavnom orijentisani na Dios – antički grad u podnožju Olimpa, posetu planini Olimp i Solunu. Reč je o poludnevnim i jednodnevnim izletima uz pratnju vodiča. Dok je kod prva dva izleta akcenat na istoriji, poseta Solunu je karakteristično šoping izlet.
•    Obližnje znamenitosti i destinacije
Planina Olimp se nalazi na oko 20 kilometara od Katerinija i predstavlja najznačajniju turističku atrakciju u okolini. U podnožju planine je antički grad Dios.
Obližnji Solun, drugi najveći grad Grčke, je odlična šoping destinacija.
•    Plaže u okolini - Katerini
Na obodima i u predgrađima Katerinija su turistička mesta Paralija, Olympic Beach (Olympiaki Akti) i Korinos. Ova mesta pripadaju oblasti Katerinija i imaju velike peščane plaže, koje ispunjavaju grčki i međunarodni turisti tokom letnje sezone.
•    Ski staze u okolini
Poslednjih godina u oblasti Katerinija se razvija i zimski turizam. Konstruisan je Elatohori ski centar, koji predstavlja potencijal zimskog turizma Grčke u narednim godinama.