NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Les 2 Alpes, Francuska - skijanje, aranžmani, hoteli, apartmani, autobusom, first minute, last minute, cene, ski staze


· • Les 2 Alpes (Les Deux Alpes), Francuska - informacije za turiste

Les 2 Alpes ili Les Deux Alpes je najviše skijalište u Francuskoj i jedno od 5 najpopularnijih francuskih sijališta. Nalazi se između južnih i severnih Alpa. Skijališta Les 2 Alpes se pružaju na nadmorskoj visini od 1350 metara do 3568 metara, a samo mesto se nalazi na 1650 metara nadmorske visine.

les 2 alpes panorama
Les 2 Alpes ima najveći ski glečer u Evropi. Kroz ovaj glečer prolazi i lokalni voz koji vozi skijaše gotovo na vrh ovog skijališta.
Atraktivnost Les 2 Alpesa leži u niskim cenama smeštaja i usluga, ali bez odražavanja na ukupan kvalitet zimovanja. Zbog toga se često u oglašavanju domaćih agencija Les 2 Alpes pojavljuje kao „najjeftinije skijanje u Francuskoj“ i „jeftino skijanje u Francuskoj“.
-    regioni / okruzi
Skijališta u Les 2 Alpes su grupisana u južni i severni deo, pri čemu je severni deo značajno veći. Na njemu se nalazi i veći broj savremene opreme na stazama – žičare, signalizacija, sistemi za osvežavanje i sl.

•  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

les 2 alpes ski staza
-    panoramska razgledanja

Les 2 Alpes je netipično francusko skijalište. Samo mesto nije „pretrpano“ restoranima, kafićima, prodavnicima, hotelima i apartmanima. Postoji glavna ulica duga oko 3 kilometra i po rasporedu objekata, jako liči na tipične italijanske zimske destinacije. Panoramsko razgledanje grada je najbolje obaviti u laganoj šetnji.
-    znamenitosti
2 Alpes Bikepark – jedna od dve extreme atrakcije Les 2 Alpes - odličan park za ljubitelje freestyle-a na biciklima.
2 Alpes Snowpark – takođe extreme atrakcija Les 2 Alpes – alternativa skijalištima i mesto za one koji traže nešto više od skijanja na zimovanju. Omiljeno mesto za snoubordere (snowborders) i freestyler ljubitelje.

•  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Najveći deo slobodnog vremena u Les 2 Alpes se provodi na skijanju. U ponudi ovog zimskog odmarališta su i klizanje, fitness, snowboarding, zabava u snowpark-u ili bikepark-u, saune, spa i wellness centri i mnogo toga drugog.
-    mesta za izlazak
Mesto obiluje brojem kafića, restorana, barova i taverni u kojima možete uživati u toplim napicima, francuskim specijalitetima ili desertima.
-    noćni provod
Noćni život u Las 2 Alpes je veoma dinamičan. Nekoliko diskoteka i noćnih klubova u mestu okuplja veliki broj mladih i garantuje odličnu zabavu do ranih jutarnjih sati.

•  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Najbliži aerodrom Les 2 Alpes je međunarodni aerodrom u Grenoblu, na oko 1,5 sati vožnje. Sledeći najbliži aerodrom je međunarodni aerodrom u Lionu – St. Exupéry, na oko 2 sata vožnje. Od ovih aerodroma saobraćaju tzv. shuttle buses - autobusi i prevoze putnike do Les 2 Alpes.
-    autobusom / automobilom
Ski centar Les 2 Alpes se nalazi na 1320 kilometara od Beograda i do njega se stiže autobuskom za oko 15 sati vožnje. Autobusi se najčešće kreću sledećim pravcem: Beograd – Zagreb – Ljubljana – Milano – Torino – Briancon – Grenoble – La Grave – Les 2 Alpes.
U samom mestu postoje 3 autobuske linije, ali i nisu preterano potrebne skijašima, jer se iz bilo kog smeštajnog kapaciteta do prve žičare pešaka stiže za najviše desetak minuta.
-    javni prevoz
U Les 2 Alpes redovno saobraćaju tzv. shuttle autobusi koji prevoze putnike od i do najbližih aerodroma u Grenoblu i Lionu.
-    pešačenje
Pešačenje je odličan način za panoramsko razgledanje mesta, ali i njegove bliže okoline. U Les 2 Alpes i okolini ima dosta uređenih pešačkih staza, koje turisti intenzivno koriste, posebno u jutarnjim satima.

•  Kupovina / Šoping

U Les 2 Alpes ima dosta prodavnica, a dominiraju prodavnice ski opreme, odeće za skijanje, ali i druge odeće i obuće. U mestu se nalazi i nekoliko prodavnica brendirane robe. Ukoliko se opredelite za zimovanje autobusom preko domaćih turističkih agencija, obično se u povratku odvoji par sati za obilazak nekog većeg tržnog centra u Ljubljani.

•  Restorani / Hrana i piće

-    lokalni specijaliteti
Francuska kao zemlja ima ogroman broj nacionalnih specijaliteta, a restorani u Les 2 Alpes gotovo da ih imaju sve u svojim menijima. U brojnim restoranima nacionalne francuske kuhinje možete probati bilo koji francuski specijalitet iz ponude i nećete pogrešiti.
-    restorani/restorani brze hrane
Les 2 Alpes ima veliki broj restorana i kioska brze hrane. Na gotovo svakom uglu možete naručiti topli sendvič, picu ili supu. Neki od popularnijih restorana u Les 2 Alpes su Chez Le Gaulois, Le P’tit Polyte, L’lgloo Gourmand i Casa Nostra.

•  Ponude turističkih agencija

-    turistički aranžmani
Aranžmani domaćih turističkih agencija uglavnom podrazumevaju zimovanje u Les 2 Alpes autobusom. Ovo putovanje traje oko 15 sati, ali veći deo puta čine pravi autoputevi, pa nije previše naporno putovanje. Obzirom da se kao alternativa autobuskom prevozu nudi i prevoz u sopstvenoj režiji, cene aranžmana se odvojeno prikazuju od cene povratne autobuske karte. Turistički aranžmani za Les 2 Alpes su bazirani na hotelskom ili apartmanskom smeštaju.
Domaće turističke agencije koje organizuju putovanje u Les 2 Alpes su: Filip Travel, Jungle Tribe, Manga Trip i druge.
-    hoteli i hosteli
U samom mestu su locirani hoteli kategorizacije od 2 do 4 zvezdice, ali po svom kvalitetu zaista nadmašuju dodeljenu kategorizaciju. Ipak, zbog cena u hotelima, turisti preferiraju apartmane i nepansionski smeštaj, koji je značajno jeftiniji. Neki od luksuznijih hotela u Les 2 Alpes su: Hotel Farandole, Hotel Les Clarines i Hotels & Altitude La Brunerie.
-    apartmani
Vanhotelski smeštaj, a posebno apartmani su veoma popularna opcija smeštaja u Les 2 Alpes. Turisti preferiraju ovaj smeštaj, jer je značajno jeftiniji od hotela, a nudi zadovoljavajući nivo kvaliteta i komfora. Domaće turističke agencije u svojim aranžmanima često nude apartmanski smeštaj kao alternativu hotelskom smeštaju. Najčešće se u ponudi mogu naći Apartmani Les Residences, Peak Retreats, Apartmani Alba i Apartmani Cortina.  Iznajmljivanje apartmana često podrazumeva i besplatno korišćenje ski pass-a, sauna, đakuzija ili bazena ukoliko su raspoloživi u apartmanskom naselju.
-    first minute ponude
Organizatori putovanja nude first minute ponude za Les 2 Alpes uglavnom do 2 meseca pre polaska i zahtevaju uplatu od oko 50% cene aranžmana odmah po rezervaciji. Ušteda za first minute ponude se kreću do 10%.
-    last minute ponude
Last minute ponude turističkih agencija za Les 2 Alpes se uglavnom pojavljuju u jeku sezone i traju jako kratko (do dve nedelje). Ukoliko „uhvatite“ neku od ovih ponuda, uštedećete oko 10% cene aranžmana za Les 2 Alpes.
•  Bezbednost / Sigurnost
Les 2 Alpes je generalno bezbedno mesto za zimovanje. Preporučljivo je držati se standarnih zaštita od nestanka vrednih stvari – korišćenje hotelskog ili apartmanskog sefa i poštovati signalizaciju za ponašanje na ski stazama, kako biste predupredili povrede.

•  Cene

-    cene smeštaja
Imajte u vidu da se kod iznajmljivanja apartmana plaća depozit od par stotina evra, koji se na kraju vraća, ukoliko ništa nije oštećeno u apartmanu. Iznajmljivanje apartmana u nekim slučajevima podrazumeva i besplatno korišćenje ski pass-a, a sa druge strane moguće je da morate koristiti sopstvenu posteljinu i obaviti čišćenje apartmana, da se ne bi ta usluga odbila od depozita. Zbog toga dobro obratite pažnju šta iznajmljivanje apartmana sve obuhvata.
-    cene hrane
Cene supe i toplih napitaka se kreću od 1 do 2,5 evra. Glavna jela koštaju od 5 do 25 evra, dok je cena dezerta do 5 evra.
-    cene prevoza
Cena povratne autobuske karte Beograd – Les 2 Alpes iznosi oko 100 evra. Ne postoji redovna linija, već je to opcija putovanja u organizaciji turističkih agencija.
-    cene ulaznica za atrakcije
Cena ulaznice za 2 Alpes Bikepark je 23 evra. Za drugu extreme atrakciju ovog ski centra - 2 Alpes Snowpark, cena ulaznice je 29 evra.

•  Običaji

U Les 2 Alpes, kao i u ostatku Francuske, govori se francuski jezik. Francuzi ne vole preterano da govore engleski jezik, pa se može desiti da vam na pojedinim mestima ne pomognu ukoliko ih nešto pitate na engleskom jeziku, ali je osoblje smeštajnih i ugostiteljskih objekata uglavnom obavezno da pomogne gostima ukoliko razume jezik kojim govore, pa se takve neprijatnosti neće dešavati.
Valuta plaćanja u Francuskoj je evro i sva plaćanja se vrše u evrima. U gotovo svim objektima se prihvataju platne i kreditne kartice (Visa i MasterCard), a raspoloživi su vam i bankomati na nekoliko mesta u ski centru.

•  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Fakultativni izleti turističkih agencija
Domaće turističke agencije zbog malog broja turista iz Srbije uglavnom ne organizuju fakultativne izlete, ali će vam vodiči pomoći da nađete lokalne agencije koje će za vam ponuditi nešto od svojih jednodnevnih izleta. Fakultativni izleti uglavnom obuhvataju posetu jednom od najbližih gradova – Lion ili Grenobl, ili odlazak na neko od najbližih skijališta.
-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Najbliže skijalište Les 2 Alpes je Alpe d‘Uez na udaljenosti od oko 9 kilometara. Postoje redovne linije javnog prevoza do ovog skijališta, pa ga možete posetiti tokom svog boravka u Les 2 Alpes.
-    Ski staze u okolini
Skijališta u Les 2 Alpes su podeljena od mesta na južni i severni deo, pri čemu je severni mnogo veći.
Les 2 Alpes ima preko 200 kilometara skijaških staza svih nivoa težine. Najveći deo staza (oko 160 kilometara) se odnosi na lake i srednje teške staze, dok je oko 45 kilometara teških staza. Srednje teške staze se nalaze uglavnom u južnom delu skijališta Les 2 Alpes.Celokupni ski kompleks opslužuje 59 žičara, od čega 8 gondola i telekabina, 1 metro, 26 sedešnjica i 24 vučnih žičara.