NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Borovec, Bugraska - skijanje, aranžmani,  hoteli, hosteli,  autobusom, automobilom, first minute, last minute, cene


· Borovec, Bugarska - informacije za turiste

Borovec je najpopularniji ski centar u Bugarskoj i jedna od najpopularnijih ski destinacija regionu. Ova zimska turistička destinacija je najveća i najstarija u Bugarskoj. Nalazi se na padinama planine Rila na visini od 1.350 metara nadmorske visine i snegom je pokriven od druge polovine decembra do aprila.
borovec skijaliste
Ovaj moderni ski centar ima odlične ski staze, opremljen je najboljim žičarama, ima puno hotela visoke kategorije i puno restorana, kafića, barova, taverni, noćnih klubova, diskoteka i prodavnica, što garantuje odličan zimski odmor i provod.
Borovec je zimska destinacija odlična za skijanje, snoubording (snowboarding) i tzv. cross country skijanje. Sve staze za skijanje su raspoložive i snouborderima.
Borovec je poznat i po ski školama u kojima rade vrhunski instruktori. Posebnost ovih škola je niska cena obuke, zbog čega su omiljene među turistima iz zapadnoevropskih zemalja.
-    ski centri
Ski centar Borovec se sastoji od tri osnovna ski centra: Centralni Borovec ski centar, Markujik ski centar i Jastrebec ski centar.
-    vreme i klima
Prosečna temperatura u Borovecu je ispod nule u mesecima zimske turističke sezone. Najhladnije je u januaru sa prosečnom temperaturom od -4,6 stepeni Celzijusa.

·  Ponude turističkih agencija

-    aranžmani
Aranžmani turističkih agencija obuhvataju uglavnom autobuski prevoz i smeštaj u Borovecu na bazi polupansiona, punog pansiona ili all inclusive usluge. Pri dolasku u Borovec, možete dobiti pomoć od vodiča za rezervaciju ski pass-a.
-    hoteli i hosteli
Borovec ima veliki broj hotela i privatnih smeštaja, od kojih se izdvajaju Hotel Rila, Hotel Bor, Hotel Samokov, Vila Stresov i Iskar Hotel & Chalets. Privatni smeštaj pansionski i vanpansionski prvenstveno koriste bugarski turisti, zbog izuzetno niskih cena.
-    apartmani
Apartmani su takođe popularna vrsta smeštaja koju uglavnom preferiraju porodice i grupe turista, obzirom da su cene niže nego u hotelskim smeštajima na bazi polupansiona i pansiona. Često i aranžmani turističkih agencija obuhvataju apartmanski smeštaj, kao jeftiniju alternativu hotelima.
-    first minute ponude
First minute ponude turističkih agencija su uglavnom aktuelne do sredine septembra i omogućavaju uštedu do 20% ukoliko uplatite više od 50% cene aranžmana.

·  Panoramsko razgledanje znamenitosti / Turističke atrakcije

Razgledanje Boroveca je najbolje u ranim jutarnjim časovima laganom šetnjom. Mesto je malo i suštinski se obiđe za najviše pola sata. Za panoramsko razgledanje možete koristiti i okolne pešačke staze oko Boroveca, sa kojih na nekim mestima možete videti prelepe pejzaže.
-    znamenitosti
Reka Bistrica – protiče pored Boroveca i predstavlja istinsku prirodnu lepotu ovog regiona.
-    palate i hramovi
Carska Bistrica – dvorac bugarskih vladara sagrađen u XIX veku. Nalazi se na oko desetak minuta hoda od centra Boroveca.
Manastir Rila – najveći bugarski pravoslavni manastir, pod zaštitom UNESCO.

·  Šta raditi / Slobodne aktivnosti

-    slobodno vreme
Slobodno vreme u Borovecu turisti koriste za šetnje po delovima sa živopisnim zimskim pejzažima, odmoru u tavernama, restoranima, kafićima i barovima i naravno za skijanje, sankanje, snoubording.
Jednom nedeljno se održava šou ski skokova, u kome instruktori skijanja prezentuju turistima ispred Hotela Rila umeće ski skokova. Ovo je veoma popularan šou u Borovecu i privlači veliki broj turista.
-    noćni provod
Borovec važi za jednu od najboljih zimskih destinacija za noćni provod i ima veliki broj kafića, restorana, barova, diskoteka i noćnih klubova. Diskoteke i noćni klubovi rade do ranih jutarnjih sati i uglavnom ih karakteriše živa i razigrana atmosfera. U restoranima se uglavnom organizuju nacionalni šou programi, koji zabavljaju goste. Cene u kafićima, restoranima i noćnim klubovima su pristupačne. Popularna mesta za noćni izlazak su Mamacitas, Buzz bar i Bonkers disco.

·  Saobraćaj i prevoz

-    avionom
Najbliži aerodrom Borovecu je međunarodni aerodrom u Sofiji, na oko 75 kilometara udaljenosti. Ipak, zbog troškova avio prevoza i aerodromskih taksi, ali i ne tako velike udaljenosti od gradova u Srbiji, najveći deo domaćih turista do Boroveca dolazi drumskim putem.
-    autobusom/automobilom
Automobil i autobus su najčešći način prevoza turista iz Srbije u Borovec. Od Beograda je Borovec udaljen 480 kilometara, a od gradova u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji još manje, pa je veoma pristupačan za prevoz u sopstvenoj režiji. Ne zaboravite da pri ulasku u Bugarsku kupite vinjetu. Dostupne su vinjete za 7 dana i za mesec dana, pa obratite pažnju da vam vinjeta bude važeća i u povratku, jer su kazne oko 80 evra, ukoliko nemate vinjetu.
-    pešačenje
Obzirom na veličinu Boroveca, koji u suštini ima jednu glavnu ulicu i par sporednih, najbolji način obilaska je šetnja i pešačenje. To je i razlog zašto u mestu nema javnog prevoza, a na taksiste možete naići jedino slučajno.

·  Restorani / Hrana i piće

-    restorani/restorani brze hrane
Veliki broj restorana brze hrane, klasičnih restorana, hotelskih restorana, barova i kafića je dostupan u Borovecu, a obroci se mogu dobiti po relativno pristupačnim cenama.

·  Bezbednost / Sigurnost

Borovec je bezbedno mesto. Nemojte obraćati pažnju na veliki broj dece prosjaka, jer je uglavnom reč o organizovanim sistemima prosjačenja, tako da bi vaš prilog njima otišao u ruke nekog drugog.
Veoma je važno da poštujete sva ograničenja i svu signalizaciju u Borovecu, a posebno na ski stazama, kako ne bi došlo do povređivanja.

·  Cene

U Bugarskoj je nacionalna valuta lev. U Borovecu se ona koristi kao zvanično sredstvo plaćanja, ali će vam, mada retko, na nekim prodajnim mestima prihvatiti i druge konvertibilne valute. Zamenu konvertibilnih valuta, prvenstveno evra, za lev možete izvršiti u nekoj od brojnih menjačnica ili banaka. Takođe, možete koristiti platne i kreditne kartice, obzirom da se u većini prodavnica one prihvataju, a uz to, brojni su i bankomati u ski centru.
Obratite pažnju da se cene nekada određuju adhoc, posebno u ugostiteljskim objektima uz ski staze, tako da se može destiti da vam za neki topli napitak ili sendvič bude naplaćeno više od realne cene.
-    cene hrane
Cena sendviča i slične brze hrane u Borovecu je 2-3 evra. U restoranima je cena obroka od 5 do 20 evra za fiksni meni.
-    cene pića
Čajevi, tople čokolade, supe u Borovecu koštaju od 1 do 2 evra. Osvežavajući napitak košta otprilike isto, dok su vina i žestoka pića nešto skuplja.
-    ostale cene
Ski pass preko turističkih agencija je uobičajeno oko 150 evra za šest dana. Cena dnevnog ski pass-a je oko 25 evra. Poludnevni ski pass je oko 15 evra i to je dovoljno, jer je Borovec hladna planina za više od 4 sata skijanja dnevno, koliko je limit poludnevnog ski pass-a. Imajte u vidu da ski pass može biti značajno skuplji ukoliko ga plaćate na samim stazama, pa je preporučljivo iznajmljivanje vršiti preko turističke agencije ili hotela.

·  Običaji

Bugarski jezik je zvanični jezik koji se koristi u Borovecu, međutim, zahvaljujući velikom broju stranih turista puno se koristi engleski, nemački i francuski jezik. Imajući u vidu sličnost srpskog i bugarskog jezika, većina radnika u uslužnim objektima će vas razumeti i ako pričate srpskim jezikom.

·  Fakultativni izleti i okolne destinacije

-    Obližnje znamenitosti i destinacije
Najbliži grad ovoj zimskoj destinaciji je grad Samokov, koji je bogat kulturno istorijskim spomenicima i turističkim atrakcijama. Nalazi se na oko 10 kilometara udaljenosti od Boroveca.
Obližnja turistička destinacija je i glavni grad Bugarske, Sofija, na udaljenosti od 73 kilometara, koja je turistima atraktivna zbog svog kulturno istorijskog nasleđa, ali i mogućnosti za dobar šoping. Drugi najveći grad u Bugarskoj, Plovdiv, nalazi se na 125 kilometara udaljenosti i takođe predstavlja za turiste interesantnu obližnju destinaciju.
-    Ski staze u okolini
Borovec ima 19 skijaških staza ukupne dužine 58 kilometara, od kojih su 3 opremljene topovima za veštački sneg i noćno skijanje. Najduža ski staza u Borovecu je duga 12 kilometara. Skijališta opslužuje 9 žičara – kabinskih, četvorosednih, jednosednih i vučnih. Ski staze Boroveca su raznolike, različitih nivoa težine (zelene, plave, crvene,crne staze) i prilagođene su kako za skijaše početnike, tako i za iskusne skijaše i profesionalce.
Ski staze u Borovecu:
Sitnyakovo: početnička staza, dužina 6.000 metara.
Sitnyakovo 1a: lagana staza, dužina 5800 metara.
Sitnyakovo 1b: srednje teška staza, dužina 4.000 metara.
Sitnyakovo 2: srednje teška staza, dužina 4.000 metara.
Sitnyakovo 3: srednje teška staza, dužina 1000 metara.
Martinovi Baraki 1: teška staza. Dužina: 1160 metara.
Martinovi Baraki 2: srednje teška staza, dužina 1160 metara.
Martinovi Baraki 3: srednje teška staza, dužina 1260 metara.
Martinovi Baraki 4: teška staza, dužina 1.240 metara.
Martinovi Baraki 5: početnička staza, dužina 5.000 metara.
Yastrebets 0: srednje teška staza, dužina 800 metara.
Jastrebec 1: teška staza, dužina 3200 metara.
Jastrebec 2: srednje teška staza, dužina 3000 metara.
Jastrebec 3: srednje teška staza, dužina 2350 metara.
Markujik 0: početnička staza, dužina 600 metara.
Markujik 1: srednje teška staza, dužina 1220 metara.
Markujik 2a: srednje teška staza, dužina 1300 metara.
Markujik 3: srednje teška staza, dužina 1240 metara.
Lavinata: teška staza, dužina 830 metara.
Borovec kros-kantri (cross-country) staza.