NajPutovanje.com                                              PočetnaLetovanjeZimovanjeGradovi | Vikend, Spa&Wellness |


 

Zakintos, Grčka - leto, aranžmani, atrakcije, informacije o destinaciji, hoteli,  smeštaj


Zakintos, Grčka - informacije za turiste

Zakintos je treće po veličini ostrvo u Jonskom moru, lociran je na zapadnoj obali Grčke. Zakintos je turističko mesto u kome se možete provesti uz mnogobrojne žurke, ali takođe može biti mesto i za uživanje sa porodicom. Zakintos je glavni grad, na istočnoj obali. U njemu se nalaze velike prodavnice, pijace a takodje i luka Kyllini sa veoma frekventnim vodenim saobraćajem.

zakintos panorama pogled na more

Arheološka istraživanja potvrdila su da Zakintos potiče još iz doba Neolita. Ostrvo je prvo pomenuo grčki pisac i pesnik Homer, u svojim čuvenim delima Ilijadi i Odiseji. U leto 1953. godine Zakintos su pogodila dva snažna zemljotresa, jačine čak 7,3 stepena Rihterove skale, koji su doveli do uništenja infrastrukture i većine gradskih znamenitosti, naime, samo tri građevine su ostale ik to the St. Dionysios Cathedral, the National Bank building i crkva St. Nicholas "tou Molou".  Vremenom grad je obnovljen, ali ga i dan danas pogadjaju zemljotresi manje jačine. Nacionalni jezik je naravno Grčki ali sve više doseljenika govori i Engleski jezik jer Zakintos ima pretežno britanske turiste. U severnom delu ostrva sve je više Italijana.

Turistička mesta na Zakintosu:


- Agios Nikolaos – nalazi se na severoistoku i druga je po važnosti luka u Zakintosu a jedan od razloga je taj što iz nje odlaze trajekti za Kefaloniu. Zaliv je delimično zaklonjen veoma visokim planinama i na ostrvu i duž zaliva nalazi se pregršt restorana i lokalna obalska straža. Možete iznajmiti čamac i obići okolinu. Iako je ovo tiho mesto, u nekim periodima dana, kada trajekti ili autobusi pristižu sa turistima iz Kefalonije, može postati sušta suprotnost.
- Alykes i Alykanas – to su blisko povezanih nekoliko porodičnih odmarališta. Nalaze se na istočnoj obali, severno od mesta Tsilivi.
- Argasi – Nalazi se nekoliko kilometara južno od grada Zakintosa, na poluostrvu Vassilikos penninsula. Sastoji se od nekoliko ulica sa hotelima i nema plažu za kupanje. Kroz ovo mesto prolazi glavni put, ima nekoliko barova i klubova, ali nije interesantno turističko mesto.
- Kalamaki – Lociran istočno od  mesta Laganas. Ovo je pravo porodično mesto za razliku od Laganasa. Većina zgrada i prodavnica i tržnih centara locirani su na glavnom putu koji prolazi izmedju ovog mesta, pored aerodroma pa sve do mesta Laganas. Kao i Laganas ima veoma dugačku peščanu plažu koja se prostire južnim delom ostrva.
- Keri – Obalska zona u Limniou Keri, selo Keri, malo mesto sa šljunkovitom plažom idelano za posmatranje zalaska sunca po čemu je i poznato.
- Laganas – Veoma poznato izletište, prelep grad na ostrvu i pravi „grad zabave“. Glavna ulica prepuna je noćnih klubova, barova i kioska brze hrane. Veoma je popularna kod mladjih turista. Na samoj plaži postoji nekoliko lepših barova i restorana.
- Tsilivi –Ovo je porodično orijentisano mesto za odmor, severno od grada Zakintos. U njemu se nalazi nekoliko noćnih klubova, kao i standardni hoteli u kojima uglavnom borave porodice sa decom. Ima veoma široku i dugačku peščanu plažu idelanu za sportove na vodi.
- Vassilikos – Miran grad u jugoistočnom delu ostrva Vassilikos. U njemu nema većih hotela, pun je apartmana, vila, restorana i taverni. Nudi mnogo više od malog grada, nema noćnih klubova, pravo je mesto za relaksaciju i miran odmor. U ovoj zoni su plaže Geralas o Dafmoa pune kornjača i njihovih gnezda. Duž obale prema severu je Agios Nikolaos (ne treba ga mešati sa onim na severu) gde možete uživati u mnogobrojnim sportovima na vodi a naročito u ronjenju.
Pogledajte ovde više o smeštaju na Zakintosu

Kako stići do Zakintosa?

Do Zakintosa možete doći avionom jer se u njemu nalazi aerodrom blizu mesta Laganas i Kalamaki, slobodan kako za domaće tako i za internacionalne letove. Većina internacionalnih letova su čarter letovi iz Evropskih gradova u toku sezone godišnjih odmora, od maja do oktobra. Domaći letovi su uglavnom između Zakintosa i Atine domaćom nacionalnom kompanijom Olympic Airlines, sa dva leta dnevno. Putovanje do Atine traje oko sat vremena. Zakintos ima trajektne veze sa Kylini. Tokom poslednjih godina ova oblast je oživela poznatim turističkim letovalištima sa klubovima, restoranima, kafićima i prodavnicama sa cenama smeštaja od 9 do 40 evra po osobi. Takođe, postoje autobusi koji saobraćaju do najudaljenijih delova ostrva. Autobuska stajališta su lako uočljiva, a takođe ni taksi prevoz nije previše skup. Ipak, najbolji način da obidjete Zakintos je da iznajmite auto i to putem mnogobrojnih agencija. Putevi nisu sjajni, možete lako naići na rupe  a čak i bolji putevi su veoma klizavi. Teško da ćete se izgubiti ukoliko pratite znakove koji su i na engleskom i na grčkom jeziku. U turističkim zonama obratite pažnju na vozače skutera kojih ima mnogo. Možete da iznajmite i bicikl za obilazak po ceni od 4 do 8 eura po danu sa popustom ukoliko ga uzmete na više od jednog dana.
Na tri lokacije nalaze se tzv. Plavi kavezi, geološke formacije, formirane od stena najpoznatije su po tome što je voda u njima duboko azurno plava koja je najizraženija ujutru. Tamo možete doći ukoliko iznajmite čamac. Najspektakularniji se nalazi na južnom delu ostrva i to je At Cape Skinari i ujedno je i najspektakularniji. Druga je u mestu Keri – takođe mnogo lepa, kao i u Porto Vromi  koja i nije toliko atraktivna ali je možete prilikom organizovanih izleta posetiti.

Plaže na Zakintosu:

- Agios Nikolaos beach – Najbolja plaža na ostrvu, tačnije na severoistoku ostrva blizu mesta. Nemojte da vas zbuni, na severu se nalazi Agos Nikolaos gradić koji nema mnogo zajedničkog sa ovom plažom. Do plaže se lako dolazi iz  mesta Laganas, Kalamaki, i Argasi, plaža je predivna sa mnogo sportova na vodi. Na ovoj plaži se suncobrani iznajmljuju za oko 4 eura na dan.
- Alikes/Alykanas – Dugačka plaža sa mnogo aktivnosti, ležaljki, vodenih sportova...Ima mnogo restorana i barova kao i tradicionalne hrane služene u tavernama. Najlepši pesak je istočno duž plaže gde se možete provozati i drvenim brodom
- Xehoriati plaža – ovo je mirna plaža sa svega dva restorana, za bezbedno plivanje i opuštanje u vodi. Na oko 150 metara od plaže nalazi se mini market u kome možete kupiti hladno piće, slatkiše i slično.
- Dafni – Nalazi se između Argassi i Vassilikos. Ovo je prelepa peščana plaža u luci, koja je bez obzira na vodeni saobraćaj ipak mirna sa svega nekoliko kafića i kioska brze hrane.
- Gerakas –Ova plaža je prepuna kornjača i nalazi se daleko je na jugu ostrva. Prilično je široka i dugačka a pojedini delovi ove peščane plaže su povremeno zatvoreni zbog kornjača koje su došle da polegu svoja jaja.
- Kalamaki to Laganas – Peščana plaža koja se proteće do plaže Laganas koja je udaljena nekoliko kilometara.
- Tsilivi – Takođe peščana plaža koja nudi sportove na vodi.

Hrana i restorani

Tradicionalna hrana na Zakintosu je maslinovo ulje, med, vino koje možete kupiti na svakom koraku. Ovo je turističko ostrvo koje nastavlja da se širi a da pritom neguje kulturu Grčke.